hirdetés

Mi történik a kutyáddal, ha elaltatják, tényleg fájdalommentes az eutanázia? 

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 7

Az állattartás legnehezebb lépése az, amikor örökre meg kell válnunk szeretett kutyánktól. A gazdik nagy százalékának kötelessége meghozni ezt a húsba vágóan fájdalmas döntést. Felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi vár majd ebben a szituációban, és valóban fájdalommentes-e az eutanázia folyamata? 

hirdetés

Annak ellenére, hogy egy ennyire fájdalmas eseményre nagyon nehéz kellőképpen felkészülni, a lehetőségeidhez mérten légy tájékozott. Sokat segíthet, ha tudod, mi is fog várni a rendelőben, és pontosan mi fog történni az eutanázia során. 

A protokoll lépései 

Az első feladat, hogy konzultálj az altatásról az állatorvossal. Ebben az esetben az orvos ad egy komolyabb tájékoztatást, illetve ilyenkor van lehetőség az anyagiak rendezésére is. Szükséges átbeszélni, hogy a testtel miként kíván a kutyatartó a későbbiekben rendelkezni. Nagy könnyebbséget jelent a későbbiekben, ha nem az altatás napján kell ezeket tisztázni. Így a maximális figyelmedet a kutyára tudod fordítani. Természetesen nem szükségszerű ezeket a lépéseket külön napokra tenni, azonban meglehetősen ajánlott, mivel így sokkal gördülékenyebben zajlik majd a folyamat.

Az első feladatunk, hogy konzultáljunk az altatásról az állatorvossal

Az altatás folyamata 

Amennyiben előzetesen elvégeztétek a papírmunkát, akkor az altatás napján mindössze egyetlen nyilatkozatot szükséges kitölteni. Ez azt bizonyítja, hogy a kutya nem harapott meg embert az elmúlt 14 napban. Tartalmazza, hogy a tulajdonos hozzájárul az állat végleges elaltatásához. Ezt követően a kutya kap egy altató injekciót, mely ugyanolyan, amilyet egy műtétnél adnának neki. Így a kutyus elalszik, és innentől kezdve soha többet nem érez fájdalmat. Az injekciót általában vagy vénába vagy izomba szúrják, ez függ attól, hogy az állat milyen egészségügyi állapotban van, illetve hogy mennyire agresszív. 

Az eutanázia menete 

Amennyiben már a narkózis állapotába került az eb, akkor következik a végleges injekció beadása, mely az agy központjában leállítja a légzést és a vérkeringést. Előfordulhat, hogy csak ezt az injekciót adják be az orvosok, de ebben az esetben sem éreznek az állatok fájdalmat. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy annyira összeestek a vénák, hogy nem lehet őket eltalálni, ilyenkor a szívbe adják az injekciót, ami nagyon megrázó lehet a gazdinak. Az orvos természetesen minden esetben felajánlja azt, hogy a tulajdonos távozhat a rendelőből. 

Maradjon úgy meg az emlékezetünkben a kutyus, ahogyan élt. 

Mi a teendő altatás közben? 

Fontos tudatosítani, hogy az altatás közben sem sírni, sem elhagyni a rendelőt nem szégyen. Sőt az állatorvosok a legtöbb esetben azt szokták javasolni, hogy ameddig az altató injekciót kapja a kutyus, addig legyen a gazdi mellette, simogassa, hogy az állat érezze azt, hogy biztonságban van. Amint beállt a narkózis állapota, elhagyhatja a kórtermet, ha szeretné. Mindenki maga dönti el, hogy hogyan szeretné utoljára látni kedvencét, és vele marad-e mindvégig vagy sem. Senkit sem szabad elítélni, akárhogy határozzon is. Az eutanázia a legfájdalmasabb pillanat egy kutyatartó életében, mégis szükségszerű ezt átélni, hiszen a halál, akár csak a születés, szintén a világ rendje. 

(Képek: Getty Images Hungary)

halál kutya altatás kutya elaltatása kutya eutanázia kutya halál feldolgozása kutya halála

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink