hirdetés

Kutyák végtagamputáció után: három lábon is élhet kedvenced teljes életet

László Enikő

2022. február 25 - Képek: Getty Images Hungary

Bár rendkívül drasztikusan hangzik ez a beavatkozás, a kutyák többsége mégis meglepően hamar képes alkalmazkodni a háromlábú életmódhoz.

hirdetés

A végtagamputáció bizonyos sérülések esetén (például összetett traumás sérülések) a legjobb megoldás lehet a kutyák számára. A leggyakoribb indikációi az amputálásnak a végtag valamilyen daganattal érintett elváltozása, összetett inoperábilis törések, traumás sérülések. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kutyák, cicák hamar alkalmazkodnak az új helyzethez, és kevésbé viseli meg őket a beavatkozás. Általában a gazdik azok, akik sokszor kétségbeesnek, amikor megtudják, hogy szeretett kedvencük élete hátralévő részét három lábon fogja leélni.

Ha kutyád lábát amputálni kell

Az állatorvosok mindig kedvenced érdekeit szem előtt tartva, mérlegelve a lehetőségeket hozzák meg ezt a döntést. Ne félj feltenni minden szükséges kérdést az eljárással kapcsolatban, mivel jár a műtét, milyen utókezelések szükségesek a felépüléshez, illetve milyen életmódbeli változások lépjenek érvénybe.

Milyen esetben nem ajánlott az amputáció?

Előfordulhat, hogy kutyád problémájára jó megoldás lenne az érintett végtag eltávolítása, de valamilyen tényező miatt ez mégsem szerencsés. Sajnos egyes ebeknél, különösen az elhízott, óriás termetű kutyáknál vagy más ortopéd problémákkal, például korlátozott végtagműködéssel élő állatoknál sokkal nagyobb rizikót és több műtét utáni komplikációt jelenthet az amputáció.

Az állat alkalmazkodóképessége attól is függhet, hogy melyik láb érintett. A nagytestű vagy széles vállú kutyák esetében, akik súlyuk nagy részét elöl viselik, a mellső láb elvesztése sokkal nehezebb lehet, mint a hátsóé. Az idősebb, ízületi gyulladásos állatok még nagyobb kihívással néznek szembe. Ezekben az esetekben néha a fájdalomcsillapítás, a rehabilitáció, egyéb kiegészítő kezelés lehet a jobb választás a megfelelő minőségű élet fenntartása érdekében.

Fontos a fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapítás folytatódik az állat posztoperatív kórházi ápolása alatt, és akkor is, amikor hazatér. A műtét után állatorvosod tájékoztatni fog arról, milyen gyógyszereket és milyen gyakran kell adnod kedvencednek. Utasításait mindig pontosan tartsd be, és nyugodtan kérdezz tőle, ha valami nem lenne egyértelmű! Arról is érdemes kikérned véleményét, hogy kisebb kutyádat hogyan fogd meg úgy, hogy ne okozz neki fájdalmat.

A beavatkozás után gallért és/vagy műtét utáni ruhát kell viselnie, hogy ne nyalogassa, rágja vagy piszkálja a sebet. Kedvenced varratait a műtét után körülbelül 10 nappal kell eltávolítani. Ezeket naponta érdemes ellenőrizned, hogy nincs-e rendellenes duzzanat vagy vérzés.

Hogyan fog ezután járni?

A műtét utáni lábadozás fontos része a mozgáskorlátozás. Amíg kutyád ereje és koordinációra helyreáll, illetve megtanulja eloszlatni testsúlyát, addig érdemes pórázon sétáltatni, többször kisebb köröket tenni. Az első napokban lehet, hogy ezek csak egészségügyi sétát jelentenek. Érdemes kerülni a csúszós felületeket, lépcsőket. Segítségként használhatsz hevedert is, amit a mellső lábak amputációja után a mellkas, a hátsók esetében a has alá helyezz. Így segíthetsz kedvencednek az egyensúly megtartásában. Ahogy idővel az eb egyre stabilabban mozog, lazíthatsz a hevederen, majd el is hagyhatod.

A hátsó láb amputációjához a háziállatok általában gyorsabban alkalmazkodnak, mint a mellső végtag elvesztéséhez. De a gazdik gyakran meglepődnek azon, milyen gyorsan tanulnak meg kedvenceik három lábon járni. Fontos az ízületek rendszeres támogatása valamilyen állatorvosod által ajánlott kiegészítővel, valamint ügyelni kell arra, hogy az eb egészséges súlyban legyen.

A világon számos kutya él teljes értékű életet három lábon. Egy végtag elvesztése nagy tragédia, de bíznod kell abban, hogy kedvenced megbirkózik a helyzettel, te pedig ebben segítheted őt.

állatorvos amputáció amputálás kutya háromlábú kutya végtagműtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!