hirdetés

Tócsába fagyva találták meg a kis Naki’ót, mind a négy végtagját amputálni kellett: ő volt a világ első 4 műlábbal is rendelkező kutyája

László Enikő

2022. december 3 - Kép: Naki’o the Bionic Dog’s Legacy – WoofPack Pet Photography

Amikor Naki'o még kölyökkutya volt, őt és testvéreit magukra hagyva találták Nebraskában egy üres házban, a tél közepén. Mamájuk már elhunyt, mire rájuk találtak, de a kiskutyák egészségesek voltak, amikor kimentették őket – kivéve a kis Naki'ót, akit egy tócsába fagyva találtak.

hirdetés

Naki’o súlyos fagysérülést szenvedett a megpróbáltatástól, és mind a négy mancsát (és a lábak különböző részeit) amputálni kellett. Elvesztette a fél farkát, a fél orrát és a jobb fülének egy kis részét is – mondta el egykori gazdája, Christie Pace a The Dodónak. Végül Naki’o lett az első kutya a világon, aki négy lábprotézist kapott.

Naki’o szomorú múltja

Naki’ót és testvéreit a Colorado állambeli Fort Collinsban lévő A Puppy’s Voice mentőszolgálat fogadta be. Kezdetben mindannyian alultápláltságtól és rühtől szenvedtek, de végül mindegyikőjük szerető otthonra talált, még a különleges kis Naki’o is.

Pace már kilenc éve dolgozott állatorvosként, amikor elkezdett saját kiskutyát keresni, hogy örökbe fogadhassa. Jól ismerte azokat a kutyákat, amelyek egy kis extra odafigyelést és törődést igényelnek. Nem tervezte, hogy különleges igényű kölyköt fogadna örökbe, de amint meglátta Naki’ót az interneten, tudta, hogy ennek így kell lennie.

„Akkor nem voltam benne biztos, hogy milyen típusú kutyát keresek, de aztán ráakadtam Naki’o-ra (a menhelyen akkor még Stubbynak hívták), és elolvastam a történetét, megláttam a képét, és azonnal beleszerettem” – mondta Pace. „Nem fogyatékkal élő kutyát kerestem, de mindig is megdobbantották a szívemet ezek az állatok.”

Pace megbeszélt egy találkozót a menhely munkatársaival, hogy találkozhasson a kis Naki’óval, és miután látta, milyen csodálatos és szeretetteljes kiskutya, még aznap hazavitte.

„Bejött a szobába, és a legboldogabb kutyus volt, akivel csak valaha találkoztam” – mondta Pace. „Először fel sem tűnt a fogyatékossága, mert olyan boldog volt, és osztotta a puszikat. Szerelem volt első látásra.”

Naki’o protéziseket kap

Amikor Naki’o először csatlakozott új családjához, gazdái nem voltak biztosak benne, hogy pontosan mire lesz szüksége, ahogy öregszik. Mivel örökbefogadásakor mindössze 2 kilogrammot nyomott, meglehetősen könnyen mozgatható volt. Ahogy azonban nőtt, egyre nehezebben tudta vonszolni magát.

„Tudtam, hogy segítségre van szüksége, és akkor a sors közbelépett” – mondta Pace. „Volt egy kliensem a klinikán, akinek OrthoPets térdmerevítője volt. Még soha nem láttam ilyet, és akkoriban nem is tudtam, hogy létezik! Utánanéztem a cégnek, és láttam, hogy protéziseket készítenek, ezért időpontot kértem tőlük.”

Nagylelkű ügyfelei segítségével Pace elég pénzt tudott összegyűjteni, hogy legalább egy protézist vásároljon Naki’o számára. Amikor megtudta, hogy a legjobb életminőség érdekében összesen négy protézisre lesz szüksége, először aggódott a költségek miatt – egészen addig, amíg a cég úgy nem döntött, hogy odaajándékozza nekik a maradék három lábat.

Naki’o néhány hónap megkapta az összes protézisét. Amikor végre megvolt mind a négy, nagyon örült annak, hogy mi mindent volt képes csinálni, amit korábban nem.

„Úgy nézett ki, mint egy őzgida, aki először próbál felállni” – mondta Pace. „Aztán rájött, hogy bárhova mehet, ahova akar! Így volt az első sétája az utcán. Még az első protézisének egyik rögzítőjét is letörte, mert olyan gyorsan futott, és olyan éles kanyarokat vett.”

Naki’o volt a legboldogabb kutya a világon

Az évek során Naki’o protézisét úgy alakították át, hogy jobban megfeleljen az igényeinek. Ő volt az első kutya a világon, aki négy lábprotézist kapott, és ezek valóban segítettek neki abban, hogy önmaga lehessen.

„Ő a legboldogabb kutya, akivel valaha találkoztam” – mondta Pace. „Nem engedi, hogy a fogyatékossága meghatározza őt; ha akar valamit, megtalálja a módját! Mindig mosolyog, és mindig olyan megnyugtató számomra és mások számára.”

Kutyája hatására Pace 2011-ben elindította a Nakio’s Underdog Rescue nevű állatmentő szervezetet, amely a különleges szükségletű állatok megsegítésére specializálódott.

„Nakio tiszteletére indítottam el, mert tudtam, hogy nagyon sok fogyatékkal élő állat van, és sokukat nem mentik meg, és nem fogadják örökbe” – mondta Pace. „Tudtam, hogy nem tudom örökbe fogadni őket, ezért úgy gondoltam, hogy egy speciálisan a különböző fogyatékosságokra szakosodott szervezet lenne a legjobb megoldás. Mi egy nagyon kis alapítvány vagyunk, mivel minden állatnak sok erőforrásra van szüksége, de mindent megteszünk, hogy segítsünk.”

Annak ellenére, hogy nem tudja mindegyikőjüket örökbe fogadni, Pace-nek sok különleges szükségletű ebet sikerült megmentenie. Naki’o mellett volt három vak kutyája is, valamint egy két és fél lábú kedvence, aki kerekeskocsival közlekedett.

A kis Naki’o élete hihetetlenül nehezen indult, de szerencsére talált egy gazdit, aki tudja, hogy minden kutya megérdemel egy esélyt, és neki hála a lehető legjobb életet élhette.

„Imádom, hogy a fogyatékkal élő állatok olyan szeretetteljesek, tele élettel, és ilyen gyengéd lelkűek” – mondta Pace. „Valóban megérdemelnek egy lehetőséget, mert a fogyatékosság nem jelenti azt, hogy az életnek vége, sokkal több van bennük!”

Naki’o halála

Naki’o sajnálatos módon 2018 áprilisában egy háztűzben életét vesztette társaival együtt. Gazdája 2018 elején jelentette be, hogy megszünteti a Nakio’s Underdog Rescue-t, mert fogyatékossággal küzdő fiának kellett támogatást nyújtania.

Ennek ellenére segít, ahogy csak tud, ha kutyák megmentéséről van szó, jelenleg is sérült kedvencei vannak. A Naki’o tiszteletére létrehozott Facebook-oldalon így emlékezik vissza szeretett kutyusára:

„Ő volt az első kutya a világon, akinek [négy – a szerk.] lábprotézise volt, és utat nyitott másoknak ahhoz, hogy ugyanazt a mobilitást és a jobb életminőséget élvezhessék ők is. Képes volt apportírozni (az volt a kedvence!), futni, családi sétákra menni, úszni, ugrálni a levegőben… elképesztően jó élete volt. A bánatom, amiért tragikusan elveszítettem őt és az összes szeretett szőrös kedvencemet, az egész életemre hatással van, de elfogadom ezt a fájdalmat, mert inkább szeressek egyszer, mint sohasem. Naki’o nem érzett fájdalmat; nem volt teher a társadalomnak, csak azért, mert más volt; nem volt eldobható, és a protézisei és gondozása nem vett el egy másik embertől vagy állattól. Ő Naki’o, a Bionikus Kutya…”

amputáció amputálás kutya híres kutya igaz történet megható kutyás történetek mentett kutya mozgássérült kutya protézis protézis kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink