hirdetés

Ezért jobb választás a műtét utáni ruha, mint a gallér: védi a sebet, ezáltal segíti a gyors gyógyulást

László Enikő

2021. november 28 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő, László Enikő, YouTube

A műtét utáni ruhákat egyre gyakrabban alkalmazzák, mint a hagyományos műanyag gallérokat. A következőkben bemutatjuk, miért!

hirdetés

Ha kedvencedet műteni kell, rendkívül fontos, hogy ne nyalogassa, harapdálja, piszkálja a sebét. Ennek elkerülése érdekében a hagyományos módszer az, hogy ráadnak a lábadozó ebre egy műanyag gallért. Ez az eszköz azonban kényelmetlen a legtöbb kutya számára, hiszen nemcsak a látásban, mozgásban, de az evésben, ivásban és az alvásban is akadályozhatja. Így a műtét után alapvetően is rosszabb kedvű négylábút csak még kellemetlenebb helyzetbe hozzuk. Éppen ezért ajánlják már az állatorvosok ehelyett a műtét utáni ruhát.

Miért fontos, hogy a kutya ne piszkálja a sebét?

Elsősorban azért, mert a harapdálás, nyalogatás által a seb elfertőződhet, a varratok pedig kijöhetnek. Így nagyon fontos, hogy valamilyen módon megakadályozd, hogy kedvenced a sebhez érhessen, különösen akkor, amikor nem tudsz rá figyelni. Egyes kutyákat egyáltalán nem zavar a műtét után felhelyezett gallér, míg mások akár teljesen magukba is fordulhatnak a nyakuk körül lévő tölcsértől.

Pontosan mi a műtét utáni ruha?

Egyáltalán nem úri huncutság a kutyára egy speciális ruhát adni a lábadozás során. Sőt, kifejezetten szükséges. Az efféle darabokat akkor adják az ebre, ha műtötték, és ezáltal varratok, hegek vannak a testén. Különböző műtét utáni ruhák kaphatók, attól függően, az állatnak milyen testtáját kell elfednie. Az ivartalanított kedvenceknek például a hasát, a patellaműtéten átesett ebeknek pedig a hátsó lábát. Ezáltal kaphatók hosszú, illetve rövid ujjas, illetve szukáknak és kanoknak való ruhák is.

Ezek puha, kellemes anyagból készülnek, ezáltal nem irritálják kedvenced bőrét. Emellett sokkal kényelmesebb őket viselni, mint egy műanyag gallért. Fontos, hogy a mérete tökéletesen illeszkedjen a kutyára, hiszen a túl nagy ruha elcsúszhat a védeni kívánt részről. Értelemszerűen a túl szűk pedig kellemetlen viselet a lábadozó állat számára.

Hol szerezhetsz be ilyen ruhát?

A legtöbb állatorvosnál kapható műtét utáni ruha, de akár előre is beszerezheted ezt állatkereskedésben, webshopokban. Sőt, ha jó a kézügyességed, akár te magad is varrhatsz egyet kutyád számára. Azonban arra ügyelj, hogy jól illeszkedjen és ne legyen kényelmetlen viselet!

Zokniból varratvédő. /Fotó: László Enikő

Mikor nem ajánlott a műtét utáni ruha?

Kétségkívül az egyik legkomfortosabb műtét utáni viselet a ruha, de nem minden esetben alkalmazható. Például azon (szerencsére viszonylag ritka) alkalmakkor, amikor az eb a fején (vagy esetleg mancsán) sérült, hiszen ezen területeket nem védi a ruha. Emellett akkor sem feltétlen ez a legjobb megoldás, ha kutyád hatalmas érdeklődést mutat sebe iránt. Ha a ruhát folyamatosan ráncigálja, azzal varratainak, hegeinek is árthat, így ebben az esetben a műanyag vagy felfújható gallér biztonságosabb megoldás.
Viszont, ha kedvenced nem ilyen típus, valószínűleg a műtét utáni ruha a legjobb opció arra, hogy megakadályozd, hogy piszkálja, nyalogassa a sebét.

gallér helyett kutya műtét után műtét műtét utáni ruha műtétek után felépülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink