A lézerterápia számos bőrbetegség esetében hatékony: a sebgyógyulást is gyorsítja

Szénási Szimonetta

2023. május 19 - Képek: SafeLaser

A lágylézer-terápiával bőrbetegségek, fekélyek, nehezen gyógyuló sérülések és műtét utáni sebkezelés esetén is segíthetsz kedvencednek, ráadásul odahaza.

Szerető gazdiként egészen biztosan mindent megteszel, hogy kedvenced egészségügyi problémáira megtaláld a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást. Az állatorvos által előírt teendők mellett számos betegség, illetve sérülés esetén alkalmazható a lágylézer terápia, aminek segítségével eredményesebb lehet a gyógyulás.

Mi az a lágylézer-terápia?

A lézereket biológiai hatásuk szerint két nagy csoportra oszthatjuk, az úgynevezett nagy teljesítményű, vagy kemény lézerekre, illetve a kis teljesítményű lágylézerekre. Míg előbbiek a nagy hőhatás miatt a sebészeti beavatkozásoknál – például vágásra – használják, addig a lágylézerek esetében azok fotokémiai hatását, azaz a fény gyógyító erejét használják ki. Emiatt gyógyhatású lézereknek is nevezik őket.

Felhasználásuk hosszú évtizedekre nyúlik vissza mind a humán, mind az állatgyógyászat terén. Ezek a lézerek az élő szervezetre biostimulációs, azaz serkentő hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy a sejtek és a szövetek lágy-lézerfénnyel megvilágítva gyorsabban tudnak regenerálódni. Például hamarabb gyógyulnak a sebek. A sejtek anyagcserefolyamatai is felgyorsulnak, sőt új sejtek, szövetek és hajszálerek is képződnek a kezelés hatására. Ezen felül a lágylézerfény stimulálja az immunrendszert is, tehát összességében serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.

Biztonságos gyógyulás otthon

A SafeLaser, azaz Biztonságos Lézer technikának köszönhetően pedig a lézer szemre veszélyes sugarait egy speciális szórófelület segítségével úgy alakítják át, hogy az teljesen veszélytelenné válik. Ennek köszönhetően ezek a lézerek akár otthon is biztonsággal használhatók.

A bőrgyógyászati problémák gyorsabban gyógyulnak

Manapság a különféle bőrbetegségek, illetve bőrgyógyászati panaszok, valamint a hegkezelés terén is nagy szerepe van a lágylézernek. Alkalmazásával olyan problémák is rövid idő alatt gyógyíthatók, amelyekre korábban akár hosszú éveket is kellett várni. Ez pedig mind a humán, mind az állatgyógyászat terén nagy jelentőséggel bír.

A lágylézer-terápia hatásos különféle gyulladásos panaszok, hiperpigmentáció, herpesz, ekcéma, övsömör, pikkelysömör, valamint melasma, nehezen gyógyuló sebek, felfekvések, cukorbetegség következtében kialakuló végtagfekélyek, nyílt sebek, valamint égési sérülések esetén.

Csillapítja a fájdalmat

A kezelés amellett, hogy felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, csökkenti a fájdalomérzetet, valamint adott esetben a viszketést. A gyorsabb gyógyulás annak köszönhető, hogy a lézerterápia egyrészt elősegíti az új hajszálerek kialakulását az érintett területen, ezzel javítva a terület vérellátását, ami gyorsabb gyógyulást eredményez. Másrészt fokozza a kollagén nevű fehérje termeléséhez szükséges fibroblasztok termelődését. Ez pedig hozzájárul a régi szövetek megújulásához.

Kisebb hegek

A fentebb ismertetett hatásnak köszönhetően a lágylézer terápia hámsérülések, horzsolások esetében elősegíti a hegmentes gyógyulást, míg nagyobb sérülések és műtétek utáni minimálisra csökkenti a hegesedést, és megakadályozza a hegszövet túlburjánzását.

Mikor alkalmazható még kedvenceden a SafeLaser?

A SafeLaser önállóan, valamint gyógyszeres és műtéti terápiák kiegészítéseként is alkalmazható társállatokon, főként az alábbi területeken:

Miként zajlik a kezelés?

Mindig az adott problémának megfelelő készüléket kell választani, amit a használati utasításnak megfelelően, többnyire napi szinten kell alkalmazni. Az alkalmas eszköz kiválasztásához számos tájékoztató érhető el, amelyek részletesen elmagyarázzák azt is, miként kell használni a lézert. A kezelési idő az adott betegségtől, valamint az állapot súlyosságától függ.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a SafeLaser megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

beteg kutya bőrbetegség fekély kutya műtét után lézerterápia műtét sérülés szájfekély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink