Miért csikorgatja kutyád a fogát? Nemcsak kellemetlen, de nagyon veszélyes szokás!

Szénási Szimonetta, 2023. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya fogcsikorgatásának roppant kellemetlen hangja van, ám mégsem ez a legnagyobb probléma a jelenséggel: komoly egészségügyi kockázata van, és betegségek állhatnak a hátterében.

Ha a kutya a fogát csikorgatja, az azonnali közbeavatkozást igényel. Egyrészt ki kell derítened az okát, másrészt meg kell akadályoznod a fogak romlását. Az alábbi okok válthatják ki a reakciót.

Bruxizmus

A kutyák és a macskák fogcsikorgatását bruxizmusnak nevezik. Ilyenkor az állat összedörzsöli a felső, illetve az alsó fogsorát, ami történhet lentről felfelé, illetve oldalirányúan.

Mit idéz elő a fogcsikorgatás?

A folyamatos dörzsölés eredményeképp a fogak elkopnak, továbbá fájdalom jelentkezhet kedvenced állkapcsában, valamint az állkapocs mozgatásáért felelős ízületben. Hosszasan fennálló probléma esetén ez az ízület be is gyulladhat.

Mi állhat a háttérben?

A fogcsikorgatást több dolog is kiválthatja. A kutya reagálhat valamilyen szájüregi vagy gyomor-, illetve bélrendszeri fájdalomra, rendellenességre, esetenként daganatra. Egy törött vagy sérült fog, valamilyen szájüregi sérülés, fekély is okozhatja a bajt. Emellett a rosszul záródó fogsor is lehet a ludas, és gyakran a fogkő okozza a problémát.

Míg az embereknél sokszor a stressz, és az annak következtében fellépő szorongás az egyik lehetséges kiváltója a jelenségnek, az állatoknál ez kevéssé jellemző, de előfordulhat.

Mit tegyél, ha a kutya csikorgatja a fogát?

Mivel mind az oka, mind a következménye orvosi ellátást igényel, így ha azt tapasztalod, hogy kedvenced elkezdi csikorgatni a fogát, mindenképp keressétek fel az állatorvost!

Fontos a megelőzés!

Ahogy olvashattad, a bruxizmus hátterében állhatnak olyan egészségügyi panaszok, amelyeket rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel megelőzhetsz. Az egyik ilyen tipikusan rendszeres kontrollt igénylő fogászati probléma a fogkő.

Emiatt fontos, hogy megfelelő étrenddel, rágókákkal és a szájhigiénia betartásával minimalizáld a kialakulás lehetőségét. Ha pedig indokolt, mihamarabb távolíttasd el szakemberrel a lerakódást az eb fogairól. Egyes fajták, főleg a kistestű kutyák hajlamosabbak a fogkövesedésre. Esetükben még sűrűbben kell ellenőrizni a szájüreg állapotát!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon