hirdetés

Ízületi gyulladás kutyáknál: ezek a módszerek enyhíthetik kedvenced fájdalmát

László Enikő

2021. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az ízületi gyulladás rendkívül fájdalmas probléma a kutyák számára, különösen a téli hónapokban. A bántalom kölyök és idős ebeknél egyaránt előfordulhat, de gyakran érinti az elhízott kedvenceket is.

hirdetés

Ha a túlsúly okozza az ízületi gyulladást, a legfontosabb, hogy lefogyaszd kövér négylábúdat. Mivel a probléma miatt a mozgás rendkívül fájdalmas lehet számára, ezért elsősorban az étrendjére kell koncentrálnod. De idős kedvenceknél, sőt a nem megfelelően mozgatott kölyköknél is előfordulhat ez az állapot.

Honnan ismerheted fel a bajt?

Amennyiben kutyád gyakran sántít, láthatóan fájlalja végtagjait, valamint megerőltető számára a fizikai aktivitás, keresd fel vele állatorvosodat. Sok esetben ezen tünetek hátterében ízületi gyulladás áll, de ennek megállapítását mindig bízd szakemberre!

Fájdalmakkal küzdő kedvenced életét néhány módszerrel megkönnyítheted. Mutatjuk, melyek ezek.

Ízületerősítő készítmények

Az Arthrocol Mobility Komplex ízületvédő tápkiegészítő fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, emellett porc- és ízületerősítő is. Kifejezetten olyan ebek számára javasolt alkalmazása, akik efféle problémákkal küzdenek.

A Sheila Ízület Plus táplálékkiegészítő gyulladáscsökkentő hatásával enyhíti az eb fájdalmait, emellett olyan összetevőket tartalmaz, amik javítják a fizikai teljesítőképességet és regenerálják az ízületeket.

Csúszásmentes terep

A parkettán, csempén csúszkáló kutyák látványa szórakoztató lehet, ám ha egy beteg kedvenccel történik az eset, korántsem mókás a szituáció. Ízületi problémákkal küzdő kutyád számára igyekezz minél csúszásmentesebbé tenni a lakást. Különös tekintettel arra a helyre, ahol alszik és eszik.

Jó megoldás lehet fekhelye elé egy nagyobb szőnyeget helyezni, valamint tálkája elé is egy vízhatlan, csúszásgátlós gumiszőnyeget tenni. Emellett ügyelj kedvenced kozmetikájára is. Ha túl hosszúak a karmai, jobban csúszik a padlón. Arra is figyelj, hogy talppárnái között ne legyen túl hosszú a szőr, hiszen ez is nehezíti számára a közlekedést.

A mancsok ápolására is fokozottan ügyelj, különösen télen. A száraz, kirepedezett tappancsok csúsznak a padlón, ami egy ízületi gyulladással küzdő kutya számára igen kellemetlen és fájdalmas lehet. Ezért javasoljuk, hogy használj mancsápoló készítményt kedvenced talppárnáira. Ez rendkívül hasznos lehet, hiszen felpuhítja a száraz tappancsokat, ami által azok nem repedeznek ki, és nem mellesleg nem is fognak csúszni a padlón.

Ne ugráljon

Ízületi gyulladással küzdő kedvencedet semmi esetre se engedd lépcsőzni, ugrálni, vagy komolyabb fizikai aktivitást végezni. Ehelyett próbálj ki vele különböző fizioterápiás módszereket.

Terápia

Jó megoldás lehet, ha ízületi gyulladásos kutyádat úszni viszed. A rendszeres úszás nagyon hasznos az ebek számára, hiszen ezáltal tehermentesen tudnak izmot építeni. A hidroterápia segít a kutyák ízületi problémáin, jelentősen javítja életminőségüket. Érdemes kipróbálni az egyensúlyozó korongokat is, ami számos ízületi panasz, ortopéd probléma esetén segít, illetve a műtétek utáni felépülést is gyorsítja. Ezek mellett még az akupunktúrát is kipróbálhatja kedvenced, hiszen azáltal is kezelhetőek a tünetek.

Védelem a hidegtől

A téli hónapokban mindenképp fordíts arra is figyelmet, hogy kedvenced ízületei ne fájjanak még jobban. Biztosíts neki száraz, meleg, puha fekhelyet, a séták alkalmával pedig adj rá kutyaruhát, ami szintén melegen tartja.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

csúszós padló hidroterápia ízületi gyulladás ízületi probléma ízületvédelem izületvédő kutya betegségei kutya ízületi gyulladása kutya táplálékkiegészítő legjobb ízületvédő kutyáknak úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!