hirdetés

Hallottál már a különleges zöldkagylóról? Így segít a kutyád ízületeit egészségesen tartani

Ferenczi Deborah

2022. január 17

Gondoltad volna, hogy a zöldkagyló kivonata milyen kiváló hatással van a kutyád ízületeire? Ez az egyedülálló kagylófajta Új-Zéland partjainál található, és tele vannak olyan tápanyagokkal, melyekre szüksége lehet az ebednek.

hirdetés

A kutyák talán leggyakoribb fájdalomforrását az ízületi gyulladások jelentik. A tudósok úgy tartják, hogy ennek mérséklésében kiemelkedő szerepet játszik a zöldkagyló kivonatának rendszeres fogyasztása.

Amikor a séta is fájdalmas

Az ízületi problémák hosszútávon sántaságot, duzzanatot, izomvesztést, az ízületi membrán megvastagodását és hegesedését eredményezik. Attól függően, hogy az eb állapota mennyire súlyos, akár még a lépcsőn való felmenetel is komoly problémát okozhat. Továbbá előfordul, hogy láthatóan fájdalmas a sétálás, de akár az érintett ízületek közelében való simogatás is kellemetlenséget okozhat.

A túlsúly és az életkor meghatározó szerepe

Számos tényező járulhat hozzá a kutyák ízületi problémáinak kialakulásához. Ilyen lehet az életkor, a túlsúly, a fajta, sőt még a folyamatosan fennálló stressz is. Továbbá okozhatják a csonttörések és elmozdulások, csípő- vagy könyökdiszplázia és ízületi műtétek is. Az ízületi gyulladás általános az idősebb kutyák esetében, ez onnan is látszik, hogy statisztikák szerint az egy évesnél idősebb kutyák 20%-át, míg a 8 évesnél idősebb kutyák 80%-át érinti az adott probléma.

Miért jó a zöldkagyló?

A zöldajkú kagylót kifejezetten élelmezés céljából termesztik Új-Zéland partjainál. Nevét a kagyló ajkán belül látható élénkzöld csíkról kapta. A Clemson Egyetem kutatói alaposan megvizsgálták összetevőit: magas szintű omega-3- és más zsírsavakat, valamint természetben előforduló vegyületeket találtak, amelyek javíthatják az ízületek működését, emellett csökkenthetik a gyulladást, a merevséget és a fájdalmat. A kagyló fő alkotó eleme az úgynevezett eikozatetraénsav, mely majdhogynem a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek hatásával egyenértékű fájdalomcsillapítást képes nyújtani. Emellett olyan alkotóelemeket is tartalmaz, amelyek a további romlást képesek megállítani és a sérült ízületi porcok, illetve az ízületi folyadék regenerációjához szükségesek. Egyben aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok forrása is, amelyek segítenek a bőr rugalmasságának a megtartásában, illetve a betegségek megelőzésében.

Milyen hatással van a kutyákra?

Az adott kagylót fájdalom és gyulladás csökkentésére, illetve az életminőség javítására és ízületi betegségek kialakulásának megelőzésére szokták alkalmazni. Lohasztja a gyulladást, elősegíti a gyógyulást és fokozza a porcban történő vízvisszatartást. Éppen ezért érdemes olyan termékeket, táplálékkiegészítőket keresni, melyek tartalmazzák a zöldkagyló kivonatát.

ízületi gyulladás ízületi probléma kutya étrendkiegészítő kutya ízület zöldkagyló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink