hirdetés

Őssejtkezelés kutyáknál: ezekre a betegségekre nyújthat megoldást

Szénási Szimonetta

2023. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

Az őssejtterápia a kutyák gyógyításában is eredményes. Főként az ízületi problémák, illetve különféle sérülések esetén használják, de a fájdalomcsillapítás terén is hatékony.

hirdetés

Az őssejtterápia az utóbbi években sokat tárgyalt téma mind a humán-, mind az állatgyógyászat terén. Az eljárást ugyanis egyre több területen alkalmazzák a házi kedvencek gyógyítása során. Gyakran olyan problémák esetében is hatékony, ahol más módszerek eredménytelennek bizonyultak. Nézzük, mikor és miként használhatók az őssejtek kezelés során, vagy kedvenced egészségmegőrzésére!

Mi az őssejtterápia?

A szemléletesség kedvéért leegyszerűsítve az őssejtek még „üres lapként” funkcionáló sejtek, amelyek bármilyen más típusú sejtté válhatnak. Az őssejtterápia során ezeket a még semmilyen feladatra nem rendelt sejteket rá lehet venni, hogy bármilyen felhasználásra alkalmas sejtekké alakuljanak át, amire az adott állapotban a szervezetnek szüksége van. Ahogy az emberek gyógyításában, úgy az állatok, köztük a kutyák esetében is számos pozitív eredményt értek el az őssejtek felhasználásával. Gyakran olyan problémák kezelésére is alkalmazhatók, amelyekre korábban nem létezett megoldás, valamint sok esetben a műtét is kiváltható az eljárásnak köszönhetően.

Javítja a szövetek egészségét

Az őssejtterápiát gyakran alkalmazzák szakadt szalagok gyógyítására. Az olyan lágyszöveteknek, mint amilyenek az ínszalagok is, a rosszabb vérellátottság miatt lassabb a regenerálódási képessége. Az őssejtek azonban képesek segíthetik nemcsak a szalagok, de ugyanígy az inak és a csontsérülések gyorsabb gyógyulásában. A terápia megoldás lehet abban az esetben is, ha az állat nem műthető, vagy a gazda bármilyen okból ódzkodik a beavatkozástól, illetve az azzal járó komplikációktól.

Gyulladáscsökkentő

A szervezetben fellépő gyulladás tartósan károsíthatja az ízületeket és a lágyszöveti struktúrákat, továbbá akadályozhatja a gyógyulást is. Ízületi gyulladásnál vagy más, lágysérülés okán fellépő gyulladásnál alkalmazható az őssejtterápia.

Az ízületi gyulladás kezelése

Az őssejtterápia nagy segítség lehet, ha a kutyád ízületi gyulladással küzd. Az őssejtek képesek javítani az ízületekben lévő csontfelszínek egészségét, valamint csökkentik a károsodott ízületeket körülvevő szövetek gyulladását is.

Fájdalomcsillapítás

A gyulladás csökkenése, valamint a szövetek regenerációja egyúttal azt is jelenti, hogy kedvencednek csökkennek a fájdalmai is. Ezzel pedig javul az életminősége (gondolj csak arra, mennyi kínnal járnak egyes tartós egészségügyi problémák, például a már említett krónikus ízületi gyulladás.) Amellett, hogy az eb a fájdalmak megszűntével ismét teljesebb életet élhet – futhat, apportírozhat, játszhat kedvére –, a jobb egészségi állapot akár évekkel is meghosszabbíthatja az életét.

Az őssejtterápiáról bővebb tájékoztatást állatorvosodtól kérhetsz. Ha még nem találtad meg a számodra és kedvenced számára tökéletes szakembert, akkor az alábbi keresővel segítünk feltérképezni a környékeden működő kisállatrendelőket- és kórházakat.

állatorvos diszplázia fájdalom fájdalomcsillapítás kutyáknál ízületi gyulladás ízületi probléma kutya műtét műtét őssejt őssejtterápia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink