hirdetés

Sokat lépcsőzik a kutyád? Vigyázz rá, ha már idős, vagy hosszúkás testalkatú!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 6

Egyes ebeket sajnos szinte teljesen el kell tiltani a lépcsőktől, mert komoly károsodásokhoz vezethet, ha rendszeresen használják azokat.

hirdetés

Jelenleg is divatos és praktikus kiegészítők a kutyákat a különböző bútorokra, magasított berendezésekre, autók üléseire vagy csomagtartójára felsegítő lépcsők. Ez a néhány fok természetesen nem árt egy egészséges kutyának, ám a tartós, viszonylag hosszadalmas, mindennapos lépcsőzés egyes ebek számára káros lehet. Mutatjuk, kik is ők.

Jellegzetes testalkatú kutyák

A hosszúkás, rövid lábú fajtáknak, mint például a tacskóknak, a basset houndoknak vagy a corgiknak, illetve a lépcsőhöz képest kis termetű ebeknek nem tesz jót a rendszeres fel-le járás. Porckorongjaik a fokozott terhelés, vagy egy hirtelen mozdulat következtében megsérülhetnek, illetve ezekben a helyzetekben olyan betegségek kialakulásának esélye is megnő, mint a tacskóbénulás.

Egészségügyi kockázatokkal élő, vagy beteg ebek

A csípődiszpláziától és egyéb ízületi bántalmaktól (porckopás vagy gyulladásos rendellenességek) szenvedő ebek egyrészt fájdalmasnak érzik a lépcsőkön való közlekedést, másrészt ez a tevékenység ronthat is az állapotukon. A lépcsőzéstől való vonakodás egyébként az első baljós jelek közé sorolható ízületi problémák esetén.

Akkor se engedd lépcsőzni a kutyát, ha korábbi sérülés, például húzódás, ficam, törés miatt még nem regenerálódott teljesen, esetleg gallért visel.

Idős kutyusok

Az öregecske, mozgásszervi kihívások elé állított kutyák esetenként már nehezebben mozoghatnak. Előfordulhat, hogy felfelé még viszonylag problémamentesen közlekednek, azonban lefelé már fájdalmas lehet számukra a gerinc és a mellső végtagok terhelése.

Kiskölykök

A szakértők csak 12 hetes kor után javasolják, hogy a kiskutyák a lépcsősorok megmászásába fogjanak. A fejletlen izmok, a bizonytalan mozgáskultúra és a törékeny csontok mind kockázati tényezők ezen a téren, így a megfelelő életkor elérését követően is óvatosan érdemes megtanítani kedvencedet a lépcsőmászás fortélyaira.

Így tedd biztonságossá a lépcsőzést kedvenced számára!

Ha lépcsőházban laksz, sajnos vajmi keveset tehetsz a lépcsők kialakításának feljavításáért, így ezek a tanácsok abban az esetben érvényesek, ha otthonodban eszközölnél változtatásokat.

Gondoskodj a jó látási viszonyokról!

Igaz, hogy a kutyák jobban látnak sötétben, mint mi, az öregedő jószágoknak elkelhet némi támogatás az éjszaka leple alatt. Olcsón beszerezhető, akár öntapadós módszerrel felerősíthető, mozgásérzékelős lámpával segíthetsz gyengén látó kedvencednek eligazodni a fokokon.

Tapadjon az a lépcső!

A csúszós burkolatok balesetveszélyesek az ebek számára, így, ha teheted, applikálj csúszásgátló szőnyeget, vagy más védőréteget a lépcsőfokokra, vagy legalább a szélükre. Ezáltal megakadályozhatod a véletlen felbukásokat, legurulásokat. Ha ez nem lehetséges, a csúszásgátló zokni, matrica, esetleg a karomra erősíthető, speciális gumi jelenthet hosszútávú megoldást.

Ha nincs más lehetőség…

… kapd fel, és vidd a karjaidban az ebet! Egy 15-20 kilós kutyánál ez már kissé nehézkes lehet, de még mindig jobb, mint később a keserves nyüszítését hallani az ízületi és egyéb mozgásszervi problémái miatt. Egészséges, fiatal kutyusoknál, akiknek sem a testalkata, sem más tényező nem indokolja a kézben hurcolást, erre az óvintézkedésre valószínűleg nem lesz szükséged.

(Képek: Getty Images Hungary)

kistestű kutya lépcsőzés kölyökkutya lépcsőzés kutya lépcső mikortól lépcsőzhet a kiskutya nagytestű kutya lépcsőzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink