A masztiffok majdnem fele rákban hal meg: kutatók vizsgálták haláluk okát

László Enikő, 2021. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

A különböző masztiffok népszerű kutyafajták, különösen az angol vagy a bullmasztiff. Egészségügyi problémáikról, halálozásuk okáról azonban mindezidáig keveset tudtak a kutatók.

A masztiffok csoportja 19 nagy, illetve óriás méretű kutyafajtát foglal magába. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok legnépszerűbb fajtái között a 33. helyen szerepelnek, hiányoznak a masztiff típusú ebek élettartamával, halálozásával, egészségügyi problémáival foglalkozó kutatások. Valószínűleg a kis alapító populációk és a minimális tenyésztési földrajzi helyek miatt korlátozott ezen kutyák genetikai variációja. Emiatt fontos meghatározni azokat a kulcsfontosságú egészségügyi problémákat, amelyek csökkentik az élettartamot. Egy nemrégiben megjelent tanulmánynak az volt a célja, hogy beszámoljon az elpusztult masztiffok gazdái körében végzett online globális felmérés eredményeiről. Ez részletezi a fajták elhullási életkorát és ha ismert, a halál okát is.

A tulajdonosok adatait is begyűjtötték, beleértve lakóhelyüket, valamint tenyésztési vagy hobbi tapasztalataikat. A masztiff klubok és egyesületek online hálózatán keresztül zárt kérdéskörű felmérést alkalmaztak, amely összesen 1036 kutyából álló használható mintát tartalmazott, különféle fajtákból.

A masztiffok majdnem fele rákban hal meg

Arról számoltak be, hogy az életkor és a halálozás oka fajtától függően változott. Az eredmények azt mutatják, hogy az összes kutya átlagos elhalálozási életkora 8 év volt. Európában 7,72 év, Észak-Amerikában pedig 8,17 év. Az összes eb esetében azonosított halálozás leggyakoribb oka a rák (47%), az öregség (16%), a szívproblémák (8%) és a gyomorproblémák, köztük a gyomorcsavarodás (7%) volt. A rákos kutyák átlagos elhalálozási életkora 7,85 év, és 23 ráktípust állapítottak meg, amelyek közül az osteosarcoma (a csontrák egyik fajtája) a leggyakrabban regisztrált. Ez kifejezetten az ivartalanított állatok esetében fordult elő. Mivel a felmérés a hobbi- és regisztrált tenyésztőket célozta meg, a tanulmány eredményei hozzájárulnak a masztiffok mortalitásának ismeretéhez, azzal a céllal, hogy elősegítsék a fajta jólétét.

Nagyobb genetikai variabilitás szükséges

Egy, az Egyesült Királyságban lezajlott vizsgálatot követően tíz fő ajánlást javasoltak a kutyatenyésztés egészségének és jólétének javítására. Ezek közül az egyik: „Az összes fajtastandard értékelése az egészségre és jólétre gyakorolt ​​hatásuk szempontjából”. Ez előnyös a masztiff közösség számára, mivel a kis számú apa- és anyaállat ismételt tenyésztése miatti korlátozott genetikai eltérések tovább növelik a fajtacsoportban az öröklődő betegségek kockázatát. A halálozás korát gyakran korlátozott genetikai variáció befolyásolja. Ez pedig tovább segíti a fajtaspecifikus feltételeket, amelyek korlátozzák az élettartamot és növelik a fiatalabb öregedés valószínűségét.

A méret befolyásolja a hosszú élettartamot

Az Adams és munkatársai által megállapított medián elhalálozási életkor 11 év és 3 hónap volt a masztiffoknál. Azonban fajtánként jelentős eltérések mutatkoztak. (Nápolyi masztiff 2,33 év, bordeaux-i dog 3,83 év, német dog 6,5 év, angol masztiff 6,83 év, bullmasztiff 7,46 év és tibeti masztiff 11,92 év.) A jelentések szerint a masztiffok csupán 18%-a halt meg idős kora miatt. Ezen túlmenően legalacsonyabb életkort megélt fajták 55%-a óriás, 18%-a pedig nagy méretű kutya. Ez arra utal, hogy a méret befolyásolja a hosszú élettartamot.

Teljesen világos, hogy a rák problémát jelent a masztiffok csoportján belül. A kutatók szerint lakhely, a tulajdonos tapasztalata és az ivartalanítási állapot pedig befolyásolja ezt. A fajtaspecifikus életkor és az elhullás oka kiemelten jelenik meg. Bizonyos fajták nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalabban, míg mások nagyobb valószínűséggel élnek „öregségig”. A kutatók szerint a jövőben érdekes lehet összehasonlítani a masztiff csoporton kívüli nagy és óriás fajták várható élettartamát.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon