hirdetés

A masztiffok majdnem fele rákban hal meg: kutatók vizsgálták haláluk okát

László Enikő

2021. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

A különböző masztiffok népszerű kutyafajták, különösen az angol vagy a bullmasztiff. Egészségügyi problémáikról, halálozásuk okáról azonban mindezidáig keveset tudtak a kutatók.

hirdetés

A masztiffok csoportja 19 nagy, illetve óriás méretű kutyafajtát foglal magába. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok legnépszerűbb fajtái között a 33. helyen szerepelnek, hiányoznak a masztiff típusú ebek élettartamával, halálozásával, egészségügyi problémáival foglalkozó kutatások. Valószínűleg a kis alapító populációk és a minimális tenyésztési földrajzi helyek miatt korlátozott ezen kutyák genetikai variációja. Emiatt fontos meghatározni azokat a kulcsfontosságú egészségügyi problémákat, amelyek csökkentik az élettartamot. Egy nemrégiben megjelent tanulmánynak az volt a célja, hogy beszámoljon az elpusztult masztiffok gazdái körében végzett online globális felmérés eredményeiről. Ez részletezi a fajták elhullási életkorát és ha ismert, a halál okát is.

A tulajdonosok adatait is begyűjtötték, beleértve lakóhelyüket, valamint tenyésztési vagy hobbi tapasztalataikat. A masztiff klubok és egyesületek online hálózatán keresztül zárt kérdéskörű felmérést alkalmaztak, amely összesen 1036 kutyából álló használható mintát tartalmazott, különféle fajtákból.

A masztiffok majdnem fele rákban hal meg

Arról számoltak be, hogy az életkor és a halálozás oka fajtától függően változott. Az eredmények azt mutatják, hogy az összes kutya átlagos elhalálozási életkora 8 év volt. Európában 7,72 év, Észak-Amerikában pedig 8,17 év. Az összes eb esetében azonosított halálozás leggyakoribb oka a rák (47%), az öregség (16%), a szívproblémák (8%) és a gyomorproblémák, köztük a gyomorcsavarodás (7%) volt. A rákos kutyák átlagos elhalálozási életkora 7,85 év, és 23 ráktípust állapítottak meg, amelyek közül az osteosarcoma (a csontrák egyik fajtája) a leggyakrabban regisztrált. Ez kifejezetten az ivartalanított állatok esetében fordult elő. Mivel a felmérés a hobbi- és regisztrált tenyésztőket célozta meg, a tanulmány eredményei hozzájárulnak a masztiffok mortalitásának ismeretéhez, azzal a céllal, hogy elősegítsék a fajta jólétét.

Nagyobb genetikai variabilitás szükséges

Egy, az Egyesült Királyságban lezajlott vizsgálatot követően tíz fő ajánlást javasoltak a kutyatenyésztés egészségének és jólétének javítására. Ezek közül az egyik: „Az összes fajtastandard értékelése az egészségre és jólétre gyakorolt ​​hatásuk szempontjából”. Ez előnyös a masztiff közösség számára, mivel a kis számú apa- és anyaállat ismételt tenyésztése miatti korlátozott genetikai eltérések tovább növelik a fajtacsoportban az öröklődő betegségek kockázatát. A halálozás korát gyakran korlátozott genetikai variáció befolyásolja. Ez pedig tovább segíti a fajtaspecifikus feltételeket, amelyek korlátozzák az élettartamot és növelik a fiatalabb öregedés valószínűségét.

A méret befolyásolja a hosszú élettartamot

Az Adams és munkatársai által megállapított medián elhalálozási életkor 11 év és 3 hónap volt a masztiffoknál. Azonban fajtánként jelentős eltérések mutatkoztak. (Nápolyi masztiff 2,33 év, bordeaux-i dog 3,83 év, német dog 6,5 év, angol masztiff 6,83 év, bullmasztiff 7,46 év és tibeti masztiff 11,92 év.) A jelentések szerint a masztiffok csupán 18%-a halt meg idős kora miatt. Ezen túlmenően legalacsonyabb életkort megélt fajták 55%-a óriás, 18%-a pedig nagy méretű kutya. Ez arra utal, hogy a méret befolyásolja a hosszú élettartamot.

Teljesen világos, hogy a rák problémát jelent a masztiffok csoportján belül. A kutatók szerint lakhely, a tulajdonos tapasztalata és az ivartalanítási állapot pedig befolyásolja ezt. A fajtaspecifikus életkor és az elhullás oka kiemelten jelenik meg. Bizonyos fajták nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalabban, míg mások nagyobb valószínűséggel élnek „öregségig”. A kutatók szerint a jövőben érdekes lehet összehasonlítani a masztiff csoporton kívüli nagy és óriás fajták várható élettartamát.

angol masztiff bullmasztiff halál kutatás kutya betegség kutya halála kutya rák kutya rákos nagytestű kutya nápolyi masztiff óriás kutyák tibeti masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!