hirdetés

Nobel-díjas módszer segíthet a csontrákos kutyák kezelésében: a jövőben akár embereken is alkalmazhatják

László Enikő

2022. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

Új kutatások azt mutatják, hogy a klikk-kémia hogyan használható fel a csontrákos nagytestű kutyák daganatainak kezelésére szolgáló gyógyszerek hatékonyabb bejuttatására – ez a folyamat korábban csak egereknél volt sikeres.

hirdetés

A klikk-kémia olyan reakciók csoportjára utal, amelyek gyorsak, egyszerűen használhatók, sokoldalúak, régióspecifikusak és általuk nem keletkeznek nem kívánt melléktermékek. Szeptemberben kaliforniai és dán kutatók kémiai Nobel-díjat kaptak a klikk-kémia (click chemistry) fejlesztéséért, amely folyamat során a molekulák a legókhoz hasonlóan összepattannak, így potenciálisan hatékonyabb szállítóeszközzé válnak a rákos daganatok gyógyszereinek szállításában.

A röntgenfelvételen a csontrákot egy napkitörésszerű, felbomlott csontszerkezet jelzi.

A Missouri Egyetem egyik kutatója egy nemrégiben végzett tanulmányában most először mutatta meg sikeresen, hogy a klikk-kémia hogyan használható fel a csontrákos nagytestű kutyák daganatainak kezelésére szolgáló gyógyszerek hatékonyabb bejuttatására. Ez a folyamat korábban csak egereknél volt sikeres.

„Ha az immunrendszer segítségével akarunk megtámadni egy daganatot, az antitest rendkívül specifikus módja annak, hogy gyógyszert vagy radioaktív rakományt juttassunk a daganatba. De az antitestekkel az a probléma, hogy ezek hatalmas molekulák, amelyek napokig vagy akár még hetekig is a véráramban keringhetnek.” – mondta Jeffrey Bryan, a MU Állatorvosi Főiskola docense és a tanulmány szerzője. „Ha gyógyszert vagy radioaktív molekulát teszünk az antitestre, akkor a radioaktivitás hosszú ideig kering a véráramban, ami továbbterjedhet a szervekre, a csontvelőre és a májra, és negatívan hathat a szervekre, miközben nem jut annyi dózis az adott daganathoz, mint amennyit remélnénk.”

A klikk-kémia célja, hogy maximalizálja a terápiás gyógyszerek specifikusan a rákos daganathoz való eljutását a hatékonyság növelése érdekében, miközben minimálisra csökkenti ezen gyógyszerek keringését a véráramban, melyek akár veszélyes mellékhatásokat is okozhatnak.

Az egerektől az ember legjobb barátjáig

Sok kémikus már évekkel ezelőtt azt feltételezte, hogy míg a klikk-kémia sikeres volt egereknél, a stratégia nem működne nagytestű kutyáknál vagy embereknél, mivel a test mérete túl nagy lehet ahhoz, hogy a terápiát szolgáltató molekulák két oldala egymásra találjon, és „összepattanjon”. Bryan együttműködött Brian Zeglis-szel, a New York-i Hunter College egyetemi docensével, aki a klikk-kémiára specializálódott, hogy lefolytassa az első sikeres „koncepció bizonyítékát” (proof-of-concept) a Missouri Egyetemen. Klikk-kémia segítségével radiofarmakon adagokat juttattak specifikusan a daganatokba öt, 45 kilogrammot meghaladó súlyú, csontrákos kutyában.

Akár embereken is beválhat

„Óriási előrelépés a terület számára, hogy megmutassuk, ez egy emberméretű testben működött” – mondta Bryan. „A jövőre nézve ez megnyithatja az utat a klikk-kémia előtt, amelyet a jövőben a rákos emberek megsegítésére használnak.”

Bryan közel két évtizede kutatja az állatorvosi és az összehasonlító onkológiát. Elmondta, hogy néhány kutya egy ismert csontdaganatában további csontdaganatok rejtőznek. A képalkotó szkenneléseket és a klikk-kémiát magában foglaló vizsgálatok további előnye, hogy képesek felfedezni, hogy vannak-e további rákos daganatok a kutya csontvázában, és hatással vannak-e az egészségére.

„Az osteosarcoma, a csontrák gyakori formája, mind a kutyákat, mind az embereket érinti, és súlyos fájdalmat, sántítást, duzzanatot okoz a végtagokban. Célunk a csontdaganatok különféle sugárterápiás és immunterápiás módszerekkel történő kezelése a fájdalom megszüntetése érdekében.” – mondta Bryan. „Minden, amit ezeknek a kutyáknak a kezeléséről tanulunk, lefordítható az emberek megsegítésére.”

„Az utolsó kutya, amely részt vett ebben a vizsgálatban, csak néhány hete halt meg, öt évvel az eredeti csontrák diagnózisa után. Soha nem tért nála vissza a daganat, így a kutya élete hátralévő részét az immunoterápiának köszönhetően rákmentesen élhette le” – mondta Bryan. „Általános célunk, hogy különböző eszközöket dolgozzunk ki, amelyek hatékonyan segítik a rákos kutyákat, és egy napon még az embereket is.”

csontdaganat csontrák klikk-kémia kutatás kutya betegsége kutya rákos nagytestű kutya rák rákkutatás rákos daganat rákos kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink