hirdetés

Airedale terrier fajtaleírás: a sokoldalú munkakutya, aki a terrierek királya

László Enikő

2021. július 26

A kalandvágyó, intelligens és élénk airedale terrier a terrierek egyik legnagyobb képviselője. Kiváló vadászkutya, aki a világháborúk során is megállta a helyét.

hirdetés

Az airedale terrier igazi munkakutya, aki szinte bármilyen feladatot képes elvégezni. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy vadászatokon, a hadseregben, rendőr- és keresőkutyaként is remekül helytállt. Mindegyik pozícióban úttörő volt, az első ilyen ebek egyike. De nemcsak munkakutyának, hanem családi kedvencnek is nagyszerű, feltéve, ha gondoskodik arról gazdája, hogy kellő mennyiségű időt foglalkozzon vele. Ez az aktív eb, akit a terrierek királyaként is emlegetnek, szereti a gyerekeket és nagyszerű játszótársuk lehet.

Eredete

Nevéből könnyű kikövetkeztetni, hogy angol fajtáról van szó. Kialakulása a 19. század közepére tehető, a Yorkshire-ban található Aire folyóról kapta a nevét. A dale szó pedig vidéket jelent angolul. Őseinek angol terriereket tartanak, köztük lehet a már kihalt óangol terrier vagy black and tan terrier, egyesek szerint a gordon szetternek, a skót juhászkutyának, de az ír és a bedlington terriernek is köze lehet a fajtához. Az idők során keresztezték a vidravadász kopóval, azaz az otterhounddal, hogy vízi vadászatra is alkalmazható legyen.

A terrierek királyaként emlegetett airedale terrier a munkásosztály kedvence volt. A gyárak környékén patkányokra vadászott, az erdős, mocsaras vidékeken vidrákra, borzokra, rókákra, de őrző-védő feladatok ellátására is alkalmazták. Igazi jól bevált, mindenes kutyaként tekintettek rá, aki még a vízben is megállta a helyét.

Airedale terrier ma és régen.

1879-ben egy yorkshire-i kiállításon már külön fajtaként tüntették fel az airedale terriereket. Ekkor még working terriernek vagy waterside terriernek nevezték, a kiállításon pedig bingley terrierként jelent meg. Egy ottani bíró javasolta, hogy válasszanak neki egy tetszetősebb, a városi emberek számára hívogatóbb nevet.

Az első háborús kutyák egyike

Az airedale terrier egyre népszerűbbé vált, már az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is sok rajongója akadt. A fajta sokoldalúságát és rendkívüli tehetségét azonban tragikus események során tudták bizonyítani. Airedale terriereket már a kínai bokszerlázadáskor, illetve az orosz-japán háborúban is használtak jelző- és szanitéckutyának.

Az első világháborúban a németek alkalmazták először a terrierek legnagyobb képviselőjét. A kutyák számos feladatot láttak el. Őrző-védő, határőr-, rendőr- és hadikutya vált belőlük. Ezek az ebek üzeneteket továbbítottak a lövészárkokban harcoló katonáknak, de sebesültek mentésére, keresésére és a Vöröskereszt által küldött elsősegélycsomagok szállítására is használták. De nemcsak a németek, hanem az angolok is felismerték hazai fajtájuk tehetségét, és őrszemként, illetve üzenetközvetítőként ők is bevetették a terriereket. Így vált azon fajták egyikévé, akiket elsőként alkalmaztak efféle célokra.

Airedale terrierek a második világháborúban.

Egyikőjüket még Viktória Kereszttel is kitüntették, ami az Egyesült Királyság legrangosabb kitüntetése. Amikor a brit csapatok útját elvágta az ellenség, az angolok előreküldték Jacket, az airedale terriert, hogy átadja az információt, hogy erősítésre van szükségük. Az akció során a repeszek rengeteg sérülést okoztak a kutya testén, aki ennek ellenére is célba ért az életbevágó üzenettel. A küldetés végeztével azonban nem sokkal később meghalt. Ezután kapta meg a Viktória Keresztet hazája elismerése jeléül.

Az airedale terrierek azóta szerencsére nyugodtabb életet élnek, családi kedvencként, kísérőkutyaként terjedtek el a háborúk után. De rendőrkutyaként (ahol szintén az első ebek között szerepeltek), keresőkutyaként a mai napig remekül megállják helyüket.

Az USA egykori elnöke, Warren G. Harding kutyája, Laddie Boy a szülinapi tortájával.

Fajtastandard

A közepes testű airedale terrier gyors mozgású, élénk kutyafajta, aki mindenre figyel. Testfelépítése arányos, szimmetrikus. Koponyája lapos és hosszú, állkapcsa erőteljes, ollós harapással rendelkezik. Füle előrebicsaklik, V alakú, oldalt elhelyezkedő, de nem aránytalan. Szeme sötét színű, kicsi, tekintete intelligens. Nyaka viszonylag hosszú, izmos, háta egyenes. Farka magasan tűzött, nem görbül a hát fölé. Szőrzete sűrű, kemény tapintású, vízhatlan, a füleken és a koponyán valamivel rövidebb. Hátán, nyakának és farkának felső részén a bunda színe sötétszürke vagy fekete, a többi részen világos cserbarna. Marmagassága nemtől függően 56-61 cm, testtömege körülbelül 22-23 kg. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

Az airedale terrier egy nagyon figyelmes eb, aki mindig szemmel tartja környezetét. Mindig mindenről tudni szeretne, ha pedig szükséges, azonnal cselekszik, rendkívül bátor eb. Remekül alkalmazkodik szinte bármilyen élethelyzethez, legyen az munkakutya lét vagy családi kedvencként való tevékenykedés. Kutyás sportokhoz is ideális, hiszen örökmozgó, aktív jellem. Azonban sosem túlbuzgó, kifejezetten nyugodt ebnek mondható. Mivel egykor vízi vadászként is használták, imád a strandon vagy a medencében úszni. Igazi kalandor, aki szívesen kíséri el családját kirándulni, biciklizni. Őrző-védő feladatokra is alkalmas, mindig védi portáját az idegenektől. Erős, igazi terrier személyiség, nem szabad hagyni, hogy a gazda fejére nőjön. Azonban igen intelligens és gyorsan tanuló kutya, aki jellemzően jó magaviseletű, nem szertelenkedik. Testi és szellemi lefárasztása azonban naponta szükséges ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott családi kedvencet kapjon a gazdi. Az airedale terrier idősebb korában is mókás, szórakoztató társ, jókedvét és humorérzékét sokáig megőrzi.

Ideális környezet

Bundájának köszönhetően a terrierek királya az időjárás viszontagságait jól tűri, ám sok foglalkozást igényel, amihez a gazda jelenléte elengedhetetlen. Rendszeresen kell mozgatni, illetve agyát tornáztatni. Ezekhez mind megvan a tehetsége, viszonylag tanulékony eb, aki imád mozogni és cselekedni, unatkozni viszont egyáltalán nem. Éppen ezért inkább aktív háztartásokba javasolt, olyan emberek számára, akik gyakran kirándulnak vagy mozognak a szabadban. Gyerekekkel jól kijön, kellemes játszótárs, akire egyáltalán nem jellemző az agresszivitás. A kicsiket és családját egyaránt védelmezi, jó társ gyerekek mellé. Más kutyákkal is barátságos, de a kisebb háziállatokat zsákmánynak is tekintheti.

Ápolás

Az airedale terrier bundája rendszeres trimmelést igényel, amihez kérd szakember segítségét. Erre évente néhány alkalommal sort kell keríteni annak érdekében, hogy az eb bundája és bőre egészséges legyen. Füleit és szemeit rendszeresen tisztán kell tartani, karmait pedig vágni, ha nem kopna megfelelő mértékben magától.

Gyakori betegségek

A fajta az egészséges kutyák közé sorolandó, a csípő- és könyökízületi diszplázia azonban nála is kialakulhat. Egyes szembetegségek, mint például a szemideghártya-sorvadás előfordulhat nála. Fontos, hogy csak felelős tenyésztőtől vásárolj fajtatiszta kutyát, akik számos, fajtára jellemző örökletes betegségre végeznek szűréseket.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Nemzetközi Kutya Magazin XIV. évfolyam 2. száma)

(Képek: Getty Images Hungary, Dogs of all nations)

airedale terrier háborús kutya közepes testű kutya munkakutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink