hirdetés

Louisiana catahoula leopárdkutya fajtaleírás: a bámulatos szépségű, sokoldalú munkakutya

László Enikő

2022. december 19 - Képek: Diversity’s Catahoulas Kennel

Bár szemet gyönyörködtető szépsége és szinte világító szemei sokakat megbabonáznak, ha valaki ilyen kutyát szeretne, annak alaposan át kell gondolnia döntését. A leopárdkutya ugyanis vérbeli munkakutya, és akkor érzi magát elemében, ha van valamilyen feladata. Ezek terén a választék igen nagy, ugyanis igazi polihisztor hírében áll a fajta.

hirdetés

Ritkán találkozhatunk ezzel a különleges megjelenésű kutyával. De ha valahol megjelenik, garantáltan vonzza a tekinteteket. Különleges mintázata és igéző szemei ellenére azonban ez a kutya sokkal több, mint a szépsége. Létezik belőle egyszínű színváltozat is, ők a szolidok. Ezen belül is több színből választhatunk, de a nem merle egyedek is szemet gyönyörködtető kutyák, továbbá mentesek a merle gén genetikai kockázataitól. Kiváló munkakutya, aki sokféle feladatot képes ellátni. Sportos testalkata, temperamentumossága és elhivatottsága miatt vadászkutyának, nagyobb jószágokat terelő kutyának is alkalmas. Ha pedig ezek egyikére sincs lehetősége, mindenképp érdemes vele kipróbálni kutyás sportokat.

Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Eredete

Pontos eredete ismeretlen, kialakulása évszázadokon át történő keveredés eredménye. A fajta valószínűsíthetően masztiffok, agarak, vérebek és az amerikai őslakosok ebeinek keresztezéséből alakult ki. Az Amerika őslakos kutyáiként emlegetett ebekről már 1539-ben is készült feljegyzés, Hernando de Soto spanyol felfedezőnek köszönhetően. Őket úgy jellemezték, hogy úgy néznek ki, mint a vörös farkasok, ám kutyaszerűen ugatnak. Az egyik elmélet szerint Hernando de Soto agarai és masztiffjai keveredtek a helyi őslakosok ebeivel. Louisiana területén az őslakos indiánok farkaskutyának nevezték ezeket az állatokat.

Cuddly Devil’s Bernadette ‘KIMI’ /Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Egy másik elmélet is született a fajta kialakulásáról. Eszerint a 18. század közepén francia telepesek beauceronjaikkal Louisianába vándoroltak, és keresztezték kutyáikat az őslakosokéval, hogy jobb munkakutyájuk legyen a mocsaras terepen. Az indiánok különleges kísérőit úgy jellemezték, hogy szemük világít, vadászati képességeiket pedig csodálták a telepesek. Látták, ahogyan nagyobb vadakat is leterítenek ezek az ebek, és ők is ilyen kutyákat akartak. Úgy vélték, az őslakosok kutyáinak ereiben vörös farkasok vére csorog. A legújabb DNS-elemzések azonban megcáfolják ezen állítások egy részét, és arra utalnak, hogy az őslakos amerikaiak már háziasított kutyákat vittek magukkal, amikor Észak-Amerikába vándoroltak; így kutyáik nem vörös farkas származásúak voltak.

Apalachee’s Amadahy ‘ZERO’ /Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

A catahoulát kezdetben vadászatra használták, majd az európai telepesek a kutyát a vadászat mellett jószágok őrzésére, terelésére is alkalmazták. Úgy tartják, hogy Louisiana első telepeseinek kutyái a vaddisznók vadászatában is segédkeztek a mocsaras területeken, a Catahoula-tó környékén. Innen is ered a fajta neve. A leopárdkutya elnevezés pedig az eb különleges mintázatára utal. 1979-ben Louisiana állam hivatalos kutyájává választották a fajtát. A leopárdkutyák egyik hazai tenyésztőjével interjút is készítettünk, amit ezen a linken olvashatsz el.

Diversity’s IceFlower ‘HIRU’ /Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Fajtastandard

A louisiana catahoula leopárdkutya közepes méretű, rövid szőrű kutya. Testfelépítése jól izmolt, erőteljes, de nem terjedelmes. Mozgékony és kitartó kutya benyomását kelti. Teste valamivel hosszabb, mint magassága. Feje erőteljes felépítésű, oldalról nézve a koponya és a pofa hossza nagyjából egyenlő. Stopja közepes hosszúságú. Koponyája széles, lapos. Ajkai feszesek vagy enyhén lóghatnak. Orra és ajkai is bármilyen színűek lehetnek. Szemei közepesen távol helyezkednek el egymástól, kissé kerekek és bármilyen színűek lehetnek. A fajtánál gyakori jelenség a heterokrómia (a két szem nem azonos színű). Fülei előre bicsaklanak, közepesen hosszúak, háromszög alakúak. Tövüknél szélesebbek, lekerekített végük felé keskenyednek. Nyaka izmos, mellkasa mély, végtagjai erősek. Háta széles, jól izmolt, ágyéka rövid, erős és enyhén ívelt. Fara enyhén lejtős, közepesen hosszú. Mancsai oválisak, lábujjai hosszúak és úszóhártyák találhatók közöttük. Farka a hátvonal természetes folytatása, a tövénél szélesebb, a vége felé elvékonyodik.

Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Egyrétegű rövid, selymes tapintású szőrzete szorosan a testhez simul. Színe és mintázata rendkívül változatos lehet, de a kutya testének 70%-ánál nagyobb részt nem boríthatja fehér szőrzet. A kanok marmagassága körülbelül 56-66 cm, a szukáké 51-61 cm. A testtömeg 22,5 és 43 kg között változhat a kutya magasságával arányosan. Várható élettartama körülbelül 10-14 év.

Jelleme

A leopárdkutya igazán sokoldalú kedvenc. Vadászkutyának; szarvasmarhák terelésére; szimatmunkára; keresőkutyának is ideális, de területét is határozottan őrzi. Idegenekkel szemben tartózkodó, territoriális, könnyen az illetéktelenek tudtára adja, hogy kívül tágasabb. Intelligens és nagy energiájú kutya, aki tisztában van saját képességeivel. Magabiztos és tettrekész, de gazdájához nagyon ragaszkodó és szeretetteljes. Érdemes vele kipróbálni kutyás sportokat, például a coursingot, agilityt, frizbit, flyballt, mantrailinget, nyomkövetést, pályaversenyt (agárpálya), vagy szinte bármi mást, hiszen sok mindenben remekel!

Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Ideális környezet

Gazdájának mindenképp érdemes kihasználnia kedvence sokoldalúságát és tehetségét. Ha ez a rendkívül energikus és aktív kutya feladat nélkül marad, akkor nem érzi jól magát és destruktívvá válhat. Olyan személynek ajánlott tartása, aki hajlandó vele foglalkozni és megérti, mennyi mentális és fizikális stimulációra van szüksége. Ezt egy lakásban minden bizonnyal nem kapja meg. De ha nincs lehetőség terelni vagy vadászni vele, nagyszerű alternatíva számára szinte bármelyik kutyás sport. Szívesen kirándul a családdal, és a gyerekeket is szereti, védelmezi. De fontos megtanítani a kicsiket arra, hogy finoman és tisztelettel bánjanak a kutyával. Intenzív benne a vadászösztön, ezért macskás háztartásba nem feltétlen jó választás. Szocializációját korán kell elkezdeni.

Fotó: Diversity’s Catahoulas Kennel

Ápolás

A leopárdkutya bundája nem igényel sok gondozást. Ha piszkos lenne, egy nedves kendővel elegendő áttörölni szőrzetét. Szemei és fülei tisztaságára ügyelni kell, valamint karmait vágni, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

Összességében egészséges kutyafajta, azonban néhány egyedet érinthet csípőízületi diszplázia, siketség, illetve szemproblémák. Ezek kockázatát szinte kizárhatjuk, ha genetikailag szűrt szülőpártól veszünk kiskutyát. A gondos tenyésztő etikusan tenyészti a fajtát, több generáció vizsgálatával hozza létre a lehető legjobb párosítást, hogy a lehető leg problémamentesebb kölyökkel oszthassuk meg mindennapjainkat. Fontos, hogy a leopárdkutyát ne színre válasszuk, hanem a terveinkhez párosítsuk a tenyésztő hozzáértő segítségével.

A cikk Tóbiás Zsófia, a Diversity’s Catahoulas Kennel tulajdonosának lektorálásával készült.

leopárdkutya louisiana catahoula leopárdkutya munkakutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink