hirdetés

Leveleket eszik a kutyád? Ezért csinálja

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Senkinek sem újdonság, hogy a kutyák gyakorlatilag bármit képesek megenni. Nem véletlen, hogy a „mi van a szádban?!” kérdést-felkiáltást olyan gyakran hallani a gazdiktól, mint egy totyogós szüleitől. Ám a különféle, egyébként nem ételnek való dolgok elfogyasztása problémás lehet az ebek egészsége szempontjából.

hirdetés

A kutyák többsége imád ugrándozni a lehullott levelek között, némelyik kutya pedig meg is rágja, akár le is nyeli azokat. Kis mennyiségben a legtöbb levél nem ártalmas a kedvencek egészségére. Ennek ellenére mindig figyeld, milyen fák és bokrok között sétáltok, hogy ha mégis baj történne, el tudd mondani az állatorvosnak.

Mi az oka, hogy a kutya leveleket eszik?

A macskákkal ellentétben a kutyák mindenevők, tehát húst és növényeket is esznek. A nem háziasított kutyák fogyaszthatnak füvet vagy leveleket étrend kiegészítésként. Egy házi kedvencnek azonban alapvetően nincs szüksége arra, hogy a szabadban növényeket fogyasszon. A megfelelő tápban ugyanis minden, az állat számára szükséges tápanyag megtalálható.

Ha a kutyád egyszer-egyszer rágcsál levelet, nagy valószínűséggel csak a kíváncsiság hajtja, esetleg tetszik neki, ahogy ropog a foga alatt. Ám ha ezt gyakran megteszi, előfordulhat, hogy rokonaihoz hasonlóan így igyekszik pótolni az étrendjében lévő rosthiányt. Noha a leveleknek magas a rosttartalma, táplálkozási szempontból nem túl hasznosak. Éppen ezért ha a kedvencedet többször levél fogyasztásán kapod, vidd el állatorvoshoz, aki segít más, táplálóbb módot találni a rosthiány megszüntetésére. Ez lehet például másik táp választása, vagy olyan kutyabarát zöldségek étrendbe iktatása, mint a sárgarépa.

A rosthiány nem az egyetlen ok, amiért a kutya leveleket eszik. Néhány eb a hányinger enyhítése céljából fogyaszt levelet vagy füvet; hányni akarnak, hogy végre elmúljon az érzés. Ha a kedvenced a levél elfogyasztását követően hány, és láthatóan jobban érzi magát (tehát száz százalékosan kizárható a mérgezéses tünet), szintén keressétek fel az állatorvost. A gyakori hányinger hátterében ugyanis súlyosabb egészségügyi probléma is állhat.

A levél fogyasztása – különösen a száraz, valóban nem ételként funkcionálóké – utalhat picára is. A pica egy olyan állapot, amikor a kutya kényszeresen nem étel jellegű dolgokat eszik. Ebben a cikkünkben részletesebben írtunk a betegségről.

A levélfogyasztás veszélyei

Mint említettük, kis mennyiségű levél lenyelése a legtöbb esetben nem ártalmas a kutyára. Néhány növény azonban mérgező, ezért fontos, hogy csak olyan helyen sétálj a kutyával, ahol biztosan tudod, hogy nincs az épségét veszélyeztető növény.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy olykor nem is maga a levél, hanem a rajta található különféle anyagok okozhatnak problémát. Például a már rothadásnak indult levélkupacokban megbúvó penészgombákkal nagyon vigyázni kell, de a növényvédő szerek maradványai is komoly emésztőrendszeri gondokat okozhatnak.

Fontos továbbá, hogy az ártalmatlan levelek esetében sem szabad, hogy a kutya sokat egyen belőle, mert a túl nagy mennyiség bélelzáródást is okozhat.

Mit tehetsz, hogy a kedvenced ne egyen levelet?

Az első és legfontosabb az, hogy ha olyan területen sétáltok, kirándultok, ahol sok a hullott levél, soha ne téveszd a kutyát szem elől. Hiszen ha nem látod, mit csinál, azt sem fogod észrevenni, ha levelet eszik.

Ha azon kapod, hogy az avarból csemegézik, határozottan szólj rá, és igyekezz a levélevésnél izgalmasabb alternatívát kínálni neki. Például invitáld a kedvenc közös játékára, vagy tartsatok futóversenyt. A kutyatársaság is segíthet, igy érdemes kutyabarátokkal közös programokat szervezni, ahol az állatnak nincs se ideje, se energiája arra, hogy „finom” levelek után kutasson.

levél őszi növények őszi séta kutyával őszi veszélyek pica

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink