hirdetés

Drága ebéd – több mint egymillió forintnyi papírpénzt evett meg a kutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Az eb nem mindennapi nassolni valót választott magának: elrágcsált egy boríték pénzt.

hirdetés

Igen kellemetlen meglepetésben volt része egy amerikai házaspárnak. A pár egy kivitelezőnek készült kifizetni a munkadíját, az erre szánt összeget, 4000 dollárnyi papírpénz formájában egy borítékba készítették össze. Mit sem sejtve kedvencük „pénzéhségéről”, a borítékot kint hagyták egy asztalon. Nem sokkal később pedig meg is történt a baj: a Cecil névre hallgató kutya megdézsmálta a boríték teljes tartalmát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fred Davenport (@fred__davenport) által megosztott bejegyzés

A gazdik elmondása szerint Cecilre egyébként nem jellemző, hogy bármit is elcsenne, hogy megegye. Még a konyhapulton hagyott húshoz sem nyúl, ezért nem gondolták, hogy biztosabb helyre kellene tenniük a pénzt.

A kutyát azonnal állatorvoshoz vitték, mivel a pénz egy részét kihányta. A szekértő azonban megnyugtatta őket: egy kis gyomorrontásról eltekintve az állatnak nem lett komolyabb baja.

Ekkora összeg lévén pedig a gazdiknak nem volt mit tenniük: a kutyából visszajött pénzdarabokat összeragasztgatták, hogy legalább egy részét sikerüljön megmenteni. Így végül „csak” 450 dollárral lettek szegényebbek.

Miért esznek a kutyák tárgyakat?

Bár elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy egy eb pénzt egyen, a tárgyak evése valójában viszonylag gyakran előfordul a házi kedvenceknél. Ennek hátterében több ok is állhat, némely esetben pedig komoly betegségre is utalhat.

A furcsa dolgok elfogyasztását általában a pica nevű evészavar okozza. Ilyenkor a kutya a gumikacsától kezdve a kavicsokig bármit megehet. A pica azonban nem maga a betegség, csak az általa előidézett tünet, ezért fontos megvizsgálni, mi is lehet a probléma valódi gyökere.

Az evészavar hátterében olyan egészségügyi problémák állhatnak, mint a tápanyaghiány vagy egyéb étrendbeli gondok, további tünetekkel, például hasmenéssel vagy hányással párosulva pedig súlyos emésztőrendszeri rendellenességre is utalhat. Fontos tehát, hogy ha a kedvenced elkezd tárgyakat enni, mielőbb vidd el egy kivizsgálásra.

Kutyabiztos otthon

Az ebek természetüktől fogva kíváncsi állatok, és ahogy a fenti történet is mutatja, akkor is csinálhatnak butaságot, ha egyébként nem jellemző rájuk a helytelen viselkedés. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az otthonunkban folyamatosan olyan teret biztosítsunk az állatnak, ahol biztosan nem tehet kárt magában.

Cecilnek szerencséje volt, hogy „csak” pénzt evett. Vannak ugyanis olyan tárgyak, amelyek akár végzetes tragédiát is okozhatnak, ha gondatlanul elől hagyva a kedvencünk megeszi őket. Ilyen lehet az elem vagy egy gyógyszer – ezek rendkívül toxikusak, elfogyasztásuk pedig akár az állat halálához is vezethet.

Ám nemcsak a veszélyes tárgyakra kell odafigyelni. A kutyák számára mérgező növényeket is vagy száműzni kell az otthonunkból, vagy olyan helyre kell tennünk őket, ahol az állat garantáltan nem fér a közelükbe. És természetesen az ebekre veszélyes emberi ételeket sem hagyhatjuk őrizetlenül az asztalon, konyhapulton. Lehet, hogy a kedvencünk egy áldott jó kutya, de még a legjólneveltebb állatok is követhetnek el hibákat.

Ha szeretnéd elkerülni a fentiekhez hasonló galibákat, tedd kutyabiztossá az otthonod – ebben a cikkünkben lépésről-lépésre megmutatjuk, mire kell odafigyelned, ha kiskutya érkezik a házhoz.

evészavar pénzérmét nyelt a kutya pica

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink