hirdetés

Ez a legfontosabb teendőd, ha a kutyád lenyel egy elemet

Kövess Péter

2024. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Japanese smiling Shiba Inu dog, Interested shiba inu dog,

Az elem komoly egészségügyi kockázatot jelent a kutya szempontjából, ezért abban a szerencsétlen esetben, ha egy óvatlan pillanatban lenyeli, azonnal cselekedni kell.

hirdetés

Függetlenül attól, hogy a kutya lenyeli vagy csak a szájába veszi az elemet, szakemberek szerint egyaránt igaz, hogy nem szabad késlekedni. Először ki kell öblíteni a kutya száját langyos vízzel, majd hívni az állatorvost. Hánytatni azonban házilag nem javasolt – még, ha az elem mérgező vegyületeket is tartalmaz.

Az elem lenyelése súlyos veszélyt jelent a kutya egészségére nézve

Így járj el, ha a kutya lenyeli az elemet

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, ha a gazdi látja, hogy kedvence lenyeli az elemet, mihamarabb állatorvoshoz, vagy akár ügyeletbe kell vinni. „Amennyiben ez nem történik meg,

az elem savtartalma szétmarja a gyomor vagy a bél falát, így miután az perforál, tartalma a hasüregbe ürül, így hashártyagyulladást, vérmérgezést, majd halált okozhat.

Az elemet ezért haladéktalanul el kell távolítani, ami az állatorvosi rendelőben hánytatással vagy endoszkóppal is történhet.

Van, hogy csak így derül fény a bajra

Ilyen tüneteket okozhat az elem lenyelése

Az elemek számos mérgező fémet tartalmaznak, amelyek sejtkárosodást okozhatnak a szervezetben. Az ilyen esetek olyan kísérő tünetekkel járhatnak, mint a túlnyáladzás, a hányinger, a szájüreg kivörösödése vagy fekélyesedése, a fogak elszíneződése, a gyakori nyelési inger, a hasi fájdalom, illetve a fulladozás (ha az elem elakad a torokban).

A házilagos hánytatást a szakemberek azért nem ajánlják, mert a körülményektől függően előfordulhat, hogy csak ront a panaszokon.

Ez történik az állatorvosnál

„Az állatorvosi vizsgálat során röntgenvizsgálattal megbizonyosodunk az elemek lenyelésének tényéről, elhelyezkedésükről és számukról, majd eltávolítjuk őket. A kutyának később nyálkahártyavédőket, savlekötőket kell kapnia” – magyarázta dr. Bodó Andrea.

Ha az elem vagy az elemek láthatók a röntgenfelvételen, általában műtéti eltávolítás javasolt, hiszen az alsó gasztrointesztinális traktusba jutva mérgező anyagok szivároghatnak belőlük.

Ha a kutya lenyelte az elemet, az állatorvosi vizsgálat során röntgenfelvétel készül

Az állatorvos hozzátette, ennek megelőzése érdekében a gazdiknak érdemes odafigyelniük, hogy az elemeket olyan helyen tárolják, ahol kedvencük nem férhet hozzájuk.

A kutyára nézve nemcsak az elemek veszélyesek, jelentős kockázatot hordoznak a műanyag játékok is. Ha kedvenced lenyeli őket, az olyan tüneteket okozhat,  mint a megnövekedett nyálzás, erős köhögés, többszörös hányás és hasmenés, a hasi érzékenység és fájdalom, illetve fennáll a fulladás veszélye is. A témáról  itt olvashatsz bővebben.

állatorvos elem hánytatás kutya lenyelés vegyszerek vészhelyzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!