hirdetés

Állatorvos mondja el, miért dörzsölik a feneküket a földhöz a kutyák

Kövess Péter

2023. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

Chico the chihuahua dragging his butt on the ground

Te is tapasztaltad már, hogy kedvenced a fenekét húzza a földön? Az állatorvos elmondja, milyen egészségügyi problémák miatt tehet ilyet a kutya.

hirdetés

Ha gyakran előfordul, hogy a kutya a fenekét húzza a földön, vagy megpróbálja valamihez odadörzsölni, arra érdemes kellő figyelmet fordítani, mert nagy valószínűséggel állatorvosi beavatkozásra lehet szükség.

Ha a kutya a fenekét húzza a földön, azért teheti, mert viszket vagy fáj neki

Ezért húzza a kutya a fenekét a földön

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a kutya fenékhúzásának hátterében az estek 95 százalékában bűzmirigyprobléma vagy férgesség áll. „A kutya a megtelt bűzmirigy feszülő érzése miatt fenékhúzással próbálhatja kiüríteni annak tartalmát” – magyarázta a szakember.

Gyakori tünet még a fenék rágása, ami ugyanezt a célt szolgálja.

Férgesség esetén az ürülő peték, férgek okoznak végbéltájéki viszketést, amit a kutya ilyen módon igyekszik enyhíteni. Ritkábban azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor valamilyen idegen tárgy, például bélsár vagy egy bogáncsszerű növény tapad a végbélkörnyéki szőrhöz, ami zavarja a kutyát.

Nem lehet kizárni a végbél környéki sérülések gyanúját sem: a gyulladás vagy daganatos elváltozás szintén fájdalommal és viszketéssel jár.

Gyakran bűzmirigyproblémákkal függ össze

Elengedhetetlen az állatorvosi kezelés

A fenti egészségügyi problémák állatorvosi kezelést igényelnek. Már csak azért is, mert a kezeletlen bűzmirigyprobléma gyakran bűzmirigy sipolyhoz vezet, az elhanyagolt férges állatnál pedig súlycsökkenés, vérfogyottság és emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek.

„Ha egy kutya ezzel a panasszal érkezik a rendelőbe, akkor általában féreghajtót kap, és ellenőrizzük a bűzmirigyét, amit szükség esetén kinyomunk” – emelte ki az állatorvos.

Az állatorvosi vizsgálatot nem szabad megspórolni

Fontos a megfelelő étrend

Az étrend jelentős szerepet játszik a kutyák egészségének számos aspektusában, beleértve a bűzmirigyhez kapcsolódó problémákat is. Ezért fontos ügyelni a megfelelő rostbevitelre. A zab, az árpa és az azokból készült korpa, az édesburgonya, a lenmag és az útifűmaghéj, továbbá általában a nem oldható rostok hozzájárulnak az egészséges állagú székletképződéshez.

Léteznek kifejezetten a kutyák számára szánt táplálékkiegészítők is, amelyek segíthetnek a megelőzésben.

Ha olyat választasz, ami omega-3 zsírsavakban gazdag, az hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez. Arról, hogy pontosan mi a bűzmirigy funkciója, és miért válhat problémássá, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

állatorvos bűzmirigy fenék férgesség föld kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!