hirdetés

Ezért harapdálja a kutya farkát: komoly problémára is utalhat

Kövess Péter

2024. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Mennyire kell aggódni amiatt, hogy a kutya a farkába harap vagy üldözi azt? Állatorvos segítségével jártunk utána.

hirdetés

Annak, hogy a kutya a farkába harap, számos oka lehet. Bár néha teljesen ártatlan dologról van szó, más esetekben viselkedési problémákkal függ össze, vagy annak a jele lehet, hogy az állat valamilyen betegségben szenved.

Sokféle jelentése lehet annak, ha a kutya a farkába harap

Ezt jelentheti, ha a kutya a farkába harap

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a farokrágás hátterében a legtöbb esetben valamilyen sérülés áll. „Ez sokszor az intenzív farokcsóválás következménye, vagy annak az eredménye, hogy a gazdi véletlenül rácsukja az ajtót vagy rálép a kutya farkára.”

Amikor sérülés éri a farkát, az állat a fájdalom miatt elkezdheti nyalogatni, rágcsálni.

A sérülés vagy a nyalogatás következtében gyakran gyulladás alakul ki, ami viszketéssel jár, de ezt kiválthatja maga a gyógyulási folyamat is. Ebből kialakulhat egy negatív spirál, a gyulladás ugyanis fokozódhat, amire a kutya még több nyalogatással reagál. Az állatorvos szerint ezt mindenképp meg kell szakítani, hogy gyógyulni tudjon a seb. „Ilyenkor vagy kötést vagy gallért tesztünk a kutyára, hogy megindulhasson a gyógyulás.”

Gyakran a farok sérülésével függ össze

A szakember hozzátette, a kutya azért is rághatja a farkát, mert lazább bélsár vagy valamilyen idegen test, például bogáncs ragad a szőrébe. Kiváltó ok lehet még a bolhák jelenléte is. Ez szinte bárhol viszketéshez vezethet, de a farok az a testrész, amit a kutya könnyebben elérhet. Nem lehet kizárni a bűzmirigy gyulladását sem, amelynek az lehet az egyik jele, hogy a kutya a faroktövét rágcsálja.

Néhány további potenciális ok:

  • kullancsfertőzés
  • bélparaziták
  • bőrfertőzések
  • allergia
  • pszichés problémák, például szorongás
  • obszesszív-kompulzív zavar (OCD)
  • kognitív hanyatlás

Unalomból is csinálhatja

A kutyák néha unalomból is nyalogatják vagy rágcsálják magukat – különösen akkor, ha hosszabb időt töltenek a kennelben vagy más zárt térben, úgy, hogy nincs velük a gazdijuk. Felmerül a figyelemfelkeltés lehetősége is. A kutyád rájöhet, hogy amikor rágcsálja vagy kergeti a farkát, azzal elérheti, hogy abbahagyd, amit csinálsz.

Ha rászólsz, azzal csak megerősíted a viselkedését, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod.

Végül, de nem utolsósorban a kutya azért is kergetheti vagy harapdáltatja a farkát, mert egyszerűen szórakoztatónak találja. Ez különösen jellemző a kölyökkutyákra, akik éppen felfedezik az őket körülvevő világot és a testük határait.

A kölyökkutyák játékból is csinálják

Mindaddig, amíg a szokás nincs hatással életminőségünkre, illetve a bőrük, a szőrzetük vagy a farkuk egészségére, emiatt nem kell aggódni.

És vajon mi van akkor, ha feltűnik, hogy a kutya már nem csóválja a farkát? Ez szintén betegséget is jelezhet, ezért komolyan kell venni. A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

állatorvos egészség fájdalom farok gyulladás harap harapdál kutya rágcsál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink