hirdetés

A kutya öklendezése nem csak irritációra utalhat: komoly bajt is jelezhet!

Kövess Péter

2024. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

Több oka is lehet annak, ha a kutya öklendezik. Bár néha egyszerűen csak az irritációval függ össze, komolyabb egészségügyi probléma jele is lehet.

hirdetés

Az öklendezés funkciója, hogy távol tartson minden nemkívánatos dolgot a nyelőcsőtől. Gyakran reflexként jelentkezik, amikor valami megérinti a torok hátsó részét, de előfordulhat émelyítő szagok hatására is. A kutatók úgy gondolják, hogy az öklendezés valójában egy evolúciós reflex, amely az idegen tárgyak lenyelése és a fulladás megelőzése érdekében fejlődhetett ki – többek között a kutya esetében is.

Komolyan kell venni, ha a kutya öklendezik

Gyakran köhögéssel párosul, ha a kutya öklendezik

Az akaratlan reflex a kétoldali garatizmok összehúzódásával és a lágy szájpadlás megemelkedésével jár, amit a garat hátsó felének, a mandulák területének vagy a nyelv tövének stimulálása is kiválthat. Az öklendezés gyakran köhögéssel társul. Amikor pedig a kutya köhögni kezd, váladék vagy nyák szabadulhat fel, ami tovább erősíti a reflexet.

Ha kedvenced gyakran köhög, majd öklendezni kezd (de nem hány), annak a legvalószínűbb magyarázata, hogy légúti vagy szívproblémákkal küzd. Ha viszont fordítva történik, vagyis először öklendezik, és csak utána köhög, akkor inkább gégeproblémák, például gégebénulás okozhatja. Ennél az állapotnál a gége nem záródik be teljesen, így étel vagy folyadék kerülhet a légutakba.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A további lehetséges magyarázatok a következők:

1. Puffadás: Ha kutyád újra és újra megpróbál hányni, de nem történik semmi, puffadása vagy gyomortágulata lehet. Ez esetben feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni, mivel vészhelyzetnek minősül!

2. Idegen tárgy: A kutyák hajlamosak mindenfélét megenni és lenyelni, így akár nagyobb tárgyakat is, amelyek elakadva akadályozhatják őket a légzésben. Ha kedvenced fulladozik, és a nyelve elkékül, sürgős beavatkozásra lehet szükség: az idegen tárgyat meg kell próbálni eltávolítani, vagy végső esetben alkalmazni kell a Heimlich-fogást.

3. Légúti fertőzések: A kennelköhögés és más fertőzések, köztük a kutyainfluenza is okozhat köhögést és öklendezést.

4. Gyulladt gége: A gyulladt vagy duzzadt gége is felelős lehet ezért, ami gyakoribb a brachycephal fajtáknál, és gyakran köhögéssel vagy zajos légzéssel jár.

5. Gégebénulás: Egyes kutyáknál – különösen az idősebbeknél – a gége izmait irányító idegek meggyengülhetnek, így előfordulhat, hogy a porc és a gége összeesik. Az ilyen állapotú kutyák általában öklendeznek, majd köhögnek.

Gyakran légúti fertőzéssel függ össze az öklendezés

6. Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás megnehezíti a kutya számára a légzést, ami köhögés vagy öklendezés formájában ütközhet ki.

7. Orrmelléküreg-fertőzés: Ha az orrváladék a kutya torkának hátsó részébe kerül, öklendezést vagy köhögést válthat ki.

8. Bélparaziták: Egyes paraziták a belekből a tüdőbe vándorolnak, eközben köhögésre vagy öklendezésre késztetve a kutyát.

9. Megaoesophagus: Az érintett kutyáknál a nyelőcső záróizma, amely lehetővé teszi, hogy a táplálék és a folyadék a nyelőcsőből a gyomorba kerüljön, nem nyílik ki. A táplálék így a nyelőcsőbe kerül, ami öklendezéshez vezethet.

10. Légcsőösszeomlás: A légcső alakját tartó porcgyűrűk meggyengülhetnek és összeeshetnek, ami köhögést és öklendezést okozhat.

11. Irritáció: Néha a kutya torkát irritálják a környezeti tényezők, ez köhögést vagy öklendezést eredményezhet.

Ilyenkor kell állatorvoshoz fordulni

Az öklendezést általában nem tekintik sürgős állapotnak, vannak azonban kivételek. Ha kedvenced fullad egy idegen tárgytól, puffadás jeleit mutatja, vagy légzési nehézségei jelentkeznek, azonnali állatorvosi beavatkozásra lehet szükség. De ha rosszul érzi magát, láthatóan nem tud kényelmesen elhelyezkedni, néhány percenként öklendezik, vagy a száját mancsozza, akkor is érdemes záros határidőn belül felkeresni az állatorvost.

Az állatorvosi vizsgálatot nem szabad megspórolni

Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy szabadok-e a légútjai, nincs-e valami, ami akadályozza a levegőhöz jutásban, és rózsaszín-e az ínye. Ha nincs nagyobb baj, de napokkal később is öklendezik, vagy rosszabbodik az állapota, ideje állatorvoshoz fordulni. A kezelési mód nagyban függ a kutya állapotától: a gyógyszeres kezeléstől kezdve a műtéti beavatkozásig terjedhet, a szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy ne kezdj otthon kísérletezésbe!

Dr. Bodó Andrea kérdésünkre megerősítette, az öklendezés gyakran felső légúti gyulladásoknál, köhögést követően jelentkezik „A kutya a felköhögött légúti váladékot próbálja így eltávolítani, kiköpni vagy lenyelni. Nagyon veszélyes az inproduktív hányás, öklendezés. Ha az állat hasa növekedni kezd, gyomorcsavarodás állhat a háttérben, ami egy akut hasi katasztrófa, és azonnali beavatkozást – szondázást vagy operációt – igényel.

A főként nagy testű, mély mellkasú kutyákra veszélyes gyomorcsavarodás akár végzetes is lehet, ezért fontos, hogy időben felismerd. Jeleiről és kezelési lehetőségeiről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

állatorvos egészség fulladás köhögés kutya légutak öklendezés öklendezik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink