hirdetés

Reggeli rosszullét kutyáknál: így segíts epét öklendező kedvenceden

Buzgó Csilla

2021. augusztus 27

Mivel a legtöbb kutyus szervezete a tenyésztésnek és a modern életmódnak köszönhetően igen távol került a természetes működéstől, sajnos őket sem kímélik az emésztéssel kapcsolatos egészségügyi problémák. Vajon mi az oka a reggeli rosszulléteknek és hogy lehet őket kiiktatni?

hirdetés

Érdekes, de akárcsak a terhes nők, a vemhes szukák is tapasztalnak néha hányingert, általában a várandósság harmadik-negyedik hetében. Mázlistának mondhatóak, hiszen ez az időszak náluk csak néhány napig tart. Ha ez az opció teljes mértékben kizárható, tehát kedvenced biztosan nem vár kiskutyákat, akkor máshol kell keresni a probléma gyökerét.

Miért hány reggelente a kutyád?

Az éhgyomri hányás általában sárgás színű, híg, enyhén habos küllemű lehet, valamint áttetsző gyomornedvekkel keveredhet. Ha ez jellemző a te kedvencedre is, akkor epés hányás szindrómával van dolgotok. Kissé kétségbeejtő, hogy az orvosok is csak találgatják, hogy pontosan mi okozza ezt a panaszt. A folyamatot természetesen ismerik és tudják is kezelni, de hogy miért működik így egyes kutyák emésztőrendszere, az sajnos valószínűleg még jó darabig titok marad.

Azok az ebek, akik ébredés után rosszulléttel küzdenek, az éjszaka megtermelt epét adják vissza a természetnek szájon át. Az epét, mely a zsírok emésztésében segít, a májsejtek választják ki a májban. A lúgos kémhatású folyadék ezután az epehólyagba kerül, ahol várja a következő étkezést, amikor a patkóbélbe, más néven nyombélbe vándorolhat.

Egyes kutyusok gyomrából viszonylag gyorsan kiürül a nap második felében elfogyasztott étel, az epetermelés azonban nem áll le, és a folyadék éjszaka összegyűlik a nyombélben. A lúgos folyadék irritálni kezdi a nyálkahártyát, és az ennek következtében létrejövő ritmikus összehúzódások az üres gyomorba pumpálják az epeváladékot.

Maga az epesav (furcsa nevű összetevő egy lúgos folyadékban) is marja a gyomorfalat, és erre még rátehet egy lapáttal a hirtelen aktivizálódó gyomorsav, amit a sok epe semlegesítése végett termel az állat emésztőrendszere. Ez az egyveleg esetenként refluxot is okozhat, de általában még ezt megelőzően kihányja a kutya a sárgás váladékot.

Hogyan segíthetsz reggeli rosszulléttől szenvedő kutyusodon?

Az orvosok először az étrendbeli változtatásokat javasolják. A legtöbb gazdi ezt egész egyszerűen úgy oldja meg, hogy tart egy kései etetést is, vagy közvetlenül lefekvés előtt ad néhány falatot kedvencének. Minden kutya szervezete másképp működik, tehát azt neked kell kitapasztalnod, hogy mire hogy reagál a kutyus gyomra.

Sokan a magas fehérjetartalmú ennivalókra esküsznek, mert azok viszonylag hosszú ideig vándorolnak az emésztőrendszerben. Mások a fehérjével kevert magas rosttartalmú, zsírt is tartalmazó eledelt vélik ideálisnak, hiszen ez munkát ad a már megtermelt epének, és ki is béleli a gyomrot. Fontos, hogy ez semmiképp ne emberek részére gyártott, fűszeres, füstölt, túlsózott valami legyen, mert ez többet árthat, mint használ.

Előfordulhat, hogy csak az segít, hogy éjszakára is kint hagysz a kutyusnak valamilyen hosszan fogyasztható rágókát, így reggelre biztos nem lesz üres a pocakja. Ritka esetekben alkalmaznak csak gyógyszeres kezelést ebben az esetben az orvosok, de ha nem szűnnek a panaszok, mindenképp kérj tanácsot a tiétektől!

(Képek: Getty Images Hungary)

emésztés kutya epét hány kutya hányás kutya öklendezik kutya rosszullét miért hány a kutya sárgát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink