hirdetés

Sok gazdi ezzel a mozdulattal töri el a kutyája lábujját

Kövess Péter

2024. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

Egy lábujjtörés nem tűnik nagy dolognak, de rendkívül kellemetlen lehet a kutya számára – különösen, ha nem kap időben segítséget.

hirdetés

A lábujjtörés ugyanúgy előfordulhat a kutyák esetében, mint az embereknél, de nem könnyű észrevenni, mert nem olyan nyilvánvaló, mint más törések. Ugyanakkor egy lábujjtörés nagy fájdalommal járhat a kutya számára, ezért fontos időben felismerni.

A lábujjtörés megfelelő ellátást igényel

A lábujjtörés jelei

Törött lábujj esetén a kutya számos jelét adhatja annak, hogy fájdalmai vannak. A kutyák ilyenkor nyüszítéssel adhatnak hangot fájdalmuknak – pláne akkor, ha nyomás éri a törés helyét. Jellemző még a sántikálás, az érintett mancs feltartása és annak nyalogatása. Külső jel lehet, hogy a törött lábujj elgörbül, vagy megduzzad, de ha a kutya hosszabb szőrű, ezt nem feltétlenül lehet észlelni.

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, a lábujjtörés viszonylag gyakori ortopédiái eset a praxisban. Oka legtöbbször az, hogy rálépnek a sertepertélő állat lábára, vagy rányitják az ajtót, amikor séta előtt a bejáratnál tolakszik, illetve előfordul, hogy ráesik valami. Autóbalesetnél – ha a sérülés inkább a lábvéget érinti – is gyakori az ilyen trauma. Ritkábban ásáskor és sportolás során is sérülhet a csont” – emelte ki a szakember.

Legjellegzetesebb tünete a sántikálás, illetve hogy a kutya nyalogatja a törés helyét.

Nyílt törés esetén a vizsgálatnál a csontok tört végeit lehet látni, míg fedett töréskor inkább csak duzzanatot, véraláfutást, vérömleményt, vagy az ujjak rendellenes állását. A fizikai vizsgálat során további tünet lehet a fájdalom, a rendellenes elmozdíthatóság, valamint a csontrecsegés a mozgatáskor. Pontos diagnózis azonban csak bódításban végzett többirányú röntgenvizsgálattal állítható fel.

Gyakori jele, hogy a kutya nyalogatja a mancsát

Így kezelhető

„A kezelésnél a törött végek összeillesztése és stabil rögzítése a cél – ujjak esetén sokszor kötözéssel vagy szükség eseten implantátum műtéti beültetésévél. Nyílt csonttörés mindig műtéti indikáció” – magyarázta az állatorvos. Mint mondta, kisebb testű kutyáknál stabil, fedett törésnél a törött végek rögzítése kötözéssel is megoldható, azonban a középső teherviselő ujjak sérülésekor gyakran műtéti rögzítés szükséges.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kötést általában hetente kell cserélni. Ha van implantátum, annak a törés gyógyulásig maradnia kell. Ha nincs panasz, akkor a kontroll röntgen 6 hét után szokott esedékes lenni. Ilyenkor dől el, hogy meddig kell kötözni, illetve mikor távolítható el az esetleges implantátum. Panasz esetén – ami jellemzően fájdalmat vagy duzzanatot jelent –, ha a fizikális vizsgálat is indokolja, röntgenvizsgálat szükséges, hogy ellenőrizzük a csontgyógyulás aktuális állapotát” – ismertette az utókezelés menetét dr. Bodó Andrea.

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a pihenés

Fontos a nyugalom

A gyógyulás folyamat során szükséges lehet fájdalomcsillapítás is, és elengedhetetlen a nyugalom biztosítása. Annak érdekében, hogy a kutya minél gyorsabban felépüljön, nem szabad hagyni, hogy futkározzon és ugráljon, különben a csont nem tud megfelelően gyógyulni. Hasonló okokból kerülendő a lépcsőzés is.

állatorvos csont kezelés kutya lábujj törés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink