hirdetés

Így hat a hideg az ízületi gyulladásra – Állatorvos mondja el a tüneteket

Kövess Péter

2024. január 17 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya ízületi gyulladása, más néven az oszteoartritisz általában sok év alatt alakul ki. Ahogy a kutya öregszik, az ízületeiben lévő porcok lebomlanak, így a csontok abnormálisan egymáshoz dörzsölődnek. Az ízületi változások pedig duzzanatot, gyulladást és fájdalmat okoznak.

hirdetés

Sajnos az ízületi gyulladás progresszív, vagyis idővel rosszabbodik. Bár számos gazdi úgy gondolja, hogy az idősödő kutyák betegsége, fiatalabb állatoknál is jelentkezhet, ha sérülést (pl. térdszalag-szakadást) szenvednek, vagy valamilyen fejlődési rendellenességük (pl. csípődiszpláziájuk) van.

Egyes vélekedések szerint az ízületi gyulladás tünetei télen rosszabbodhatnak

Tényleg rosszabbodik az ízületi gyulladás a hideg miatt?

Habár sokan érezték már úgy, hogy a hideg miatt súlyosbodnak ízületi tüneteik, ennek pontos okai nem ismertek. A jelenség kapcsán általában az alábbi magyarázatok merülnek fel:

  • Az ízületi folyadék sűrűsödése. Az ízületekben lévő folyadék segít kezelni a mozgás okozta sokkot. Alacsonyabb hőmérsékleten viszont ez a folyadék besűrűsödik, és nem tud olyan szabadon folyni, ami ízületi merevséghez vezethet.
  • A légköri nyomás változásai. Télen a légnyomás csökken. Ennek eredményeként az ízületi szövetek megnyúlnak. Ez vélhetően szerepet játszik a fájdalom fokozódásában.
  • Csökkent aktivitási szint. Az emberek és az állatok télen kevésbé aktívak, ami elősegíti az ízületi merevséget és fájdalmat.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki ért egyet azzal, hogy az ízületi fájdalmak télen súlyosbodnak. Az ízületi gyulladás tünetei azonban minden esetben ugyanazok, ezért ezekre nagyon oda kell figyelni.

Így ismerd fel az ízületi gyulladást

Dr. Bodó állatorvos kérdésünkre elmondta, a tünetek leggyakrabban csökkent mozgáskészségben, fájdalmas felállásban, illetve séta közbeni sántikálásban nyilvánulnak meg.

Az ízületi fájdalmak az idősebb kutyáknál súlyosbodhatnak

„Ilyen esetben a legfontosabb (még az otthon megkezdett gyógyszeres kezelést megelőzően) egy állatorvosi – lehetőleg ortopédiai – kivizsgálás, amely a kórelőzmények áttekintéséből, fizikális vizsgálatból, esetleg kiegészítő röntgen képalkotó vizsgálatból áll” – magyarázta a szakember. Ezek alapján a tünetek súlyosságától függően enyhébb esetben ízületvédők, súlyosabb esetben ízületi gyulladáscsökkentők alkalmazása válhat indokolttá.”

Nagyon fontos a megelőzés, mert ha már kialakult a krónikus ízületgyulladás, akkor élethosszig tartó gyógyszerszedés szükséges.

A kutya súlyára is figyelni kell

Az állatorvos hozzátette, bármilyen stádiumban is van az állat, elengedhetetlen a súlykontroll. A többletsúly ugyanis növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, és a tünetek súlyosságát. Szóval, ha túlsúlyos a kutya, akkor a fogyókúra elengedhetetlen része a kezelésnek.

Az állatorvos gyulladáscsökkentőt írhat fel

„Egy túlsúlyos kutyánál inkább táplálkozási fronton kell változtatni, vagyis csökkenteni a táplálékbevitelt, vagy jobb minőségű, alacsonyabb szénhidráttartalmú tápot adni neki. De a fogyás céljából nem szabad növelni a mozgás mennyiséget, ha az állat durván túlsúlyos vagy ismert ízületgyulladása van. Viszont fontos megjegyezni, hogy maga a mozgás még ízületgyulladás eseten is hasznos, hiszen az ízületi nedv termelődését serkenti.

Ilyenkor többszöri, rövidebb séta, majd később fokozatos terhelésnövelés javasolt.

Dr. Bodó Andrea szerint idős kutyák esetén az ízületvédő adása életvitelszerűen ajánlott. A gyulladáscsökkentők alkalmazását viszont folyamatos állatorvosi kontrollal kell figyelemmel kísérni.

„Sokszor meg lehet próbálni csökkenteni, vagy akár átmenetileg vagy véglegesen elhagyni a gyógyszert. Ezek mellé a kutyának gyomornyálkahártyavédőt is kell kapnia, illetve időnként laborvizsgálat is szükséges. Nagyon súlyos esetben, ha erős fájdalmai vannak az állatnak, erősebb fájdalomcsillapítók is felírhatók, és akár a műtéti beavatkozás is szóba jöhet.

Túlsúlyos a kutyád? Ebben a cikkünkben hasznos tippeket kaphatsz ahhoz, hogy miként segíthetsz neki lefogyni.

állatorvos hideg ízületek ízületi gyulladás kezelés kutya tél tünetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink