hirdetés

Normális, ha télen megváltozik a kutya orrának a színe?

Kövess Péter

2023. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutya orra a téli időszakban a megszokott színéről rózsaszín vagy világosbarna árnyalatúvá változik, annak ez lehet az oka. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy kell-e aggódnod miatta.

hirdetés

A kutya orra a hidegben egy hipopigmentációnak nevezett állapot miatt színeződhet el. Ez a jelenség „snow nose”, vagyis hóorr néven ismert. Ha kedvencednek fekete orra van, akkor emiatt rózsaszínű vagy sötétebb barna árnyalatot ölthet. Ha pedig barna az orra, világosabb barnává válhat.

A kutya orra a "hóorr" néven ismert jelenség miatt világosodhat ki

Miért színeződik el a kutya orra télen?

„Nem vagyunk biztosak benne, mi okozza, de mivel leggyakrabban télen vagy hideg éghajlaton fordul elő, úgy gondoljuk, hogy köze lehet a hőmérséklethez vagy esetleg bizonyos enzimekhez” – jegyezte meg dr. Sandra Koch, a Minnesota Egyetem állatorvosi karának docense.

A szakember szerint az állapottal kapcsolatban eddig kevés kutatást végeztek, ami annak is köszönhető, hogy nem ad okot különösebb aggodalomra, mivel nem káros a kutya egészségére nézve.

A hóorr egy kozmetikai jellegű jelenség, ami általában magától is elmúlik. A kutya orra így végül visszanyeri természetes színét.

Dr. Christine Cain, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karának adjunktusa ezt azzal egészítette ki, hogy az állapot nem befolyásolja az orr textúráját vagy nedvességét. Csupán a színére van hatással – jellemzően az orr központi részén. Hóorr ide vagy oda, ennek továbbra is „macskaköves” textúrájúnak kell lennie. Ha simává válik, vagy sebek jelennek meg rajta, ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Ne aggódj, nem káros a kutyára nézve

Egyes fajtákra jellemzőbb

A hóorr bármelyik kutyánál előfordulhat, de mindenekelőtt a szibériai huskykat, a golden retrievereket, a labrador retrievereket és a berni pásztorkutyákat érinti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzőbb a kisebb kutyafajtáknál is.

Egyes kölykök barna orral születnek, ami normális, és nem a hóorrhoz kötődik.

Betegségre utalhat, ha ilyen a kutya orra

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, ha nem erősen pigmentált, a kutyák orrtükre télen valóban kivilágosodhat, mert a termoreguláció következtében a perifériás erek összehúzódnak, hogy az állat kevesebb hőt veszítsen. „Ez természetes jelenség a hidegben, fekete orrtükrű kutyáknál azonban nem látható.”

Az orrfolyás betegséget is jelezhet

A nagy hideg hatására egy kevés savós orrfolyás is jelentkezhet, ha hosszabb időt tölt kint az állat. „Viszont a folyamatos áttetsző, savós, illetve különösen a sűrűbb, sárgásabb vagy zöldesebb orrfolyás minden esetben kóros” – jegyezte meg a szakember.

Gyakran társul tüsszögéssel, de a kutyák felső légúti megbetegedéseinél a köhögés a legjellemzőbb tünet.

Ha kedvenced ilyen panaszokat mutat, akkor az állatorvos szerint eleinte elegendő a kintlét idejét korlátozni, és a kevésbé fagyos időszakokra időzíteni azt. „De bátran lehet multivitamin vagy immunerősítő kúrát adni a kutyának. Súlyosabb esetben az állatorvosi vizsgálat után akár antiobiotikum és gyulladáscsökkentő alkalmazására is szükség lehet” – tette hozzá dr. Bodó Andrea.

A kutyát fenyegető téli veszélyekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

állatorvos betegségek hideg hóorr kutya orr tél

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink