hirdetés

Radírozik a kutyád? Nem csak bűzmirigy probléma állhat a háttérben

Bodri Melissza

2021. április 7

Ha a kedvenced a fenekét a földhöz dörzsölgeti, vagyis szánkázni kezd, akkor joggal gyanakodhatsz egészségügyi problémára. A jelenség hátterében azonban nem csak a bűzmirigy bedurranása állhat.

hirdetés

A bűzmirigy gyulladásának és elzáródásának egyik szembetűnő jele, ha az eb „radírozni” kezd a földön. Meglehetősen aggasztó látvány lehet, ha az addig életvidám jószág a hátát begörbítve az ülepén kezd csúszkálni. A jelenség más egészségügyi problémák esetében is előfordulhat, így nem árt ezekkel tisztában lenni. Ha azt látod, hogy az állat szánkázik, akkor mindenképpen kérd szakértő segítségét, és vizsgáltasd ki a jószágot!

Galandféreg

Ezek a belső paraziták főként az állat vékonybelében fordulhatnak elő. A galandférgességnek kezdetben nincsenek tünetei. Azonban előrehaladott stádiumban az eb állapota romolhat, kedvetlen lehet, szőre fénytelenné válhat. A végbéltájék viszketése miatt a szánkázás elég árulkodó tünet lehet. Ezekkel a mozdulatokkal és bélsárürítéssel kedvencünk a környezetbe ürítheti a parazitákat, amelyek különböző köztigazdákon keresztül további fertőzések forrásai lehetnek.

Azok a kutyák, melyek szabadban élnek, jobban kitettek az élősködőknek. A paraziták az emberre is veszélyesek: főként a gyengébb immunrendszerű személyek, gyermekek és bizonyos alapbetegséggel rendelkező emberek tartoznak a veszélyeztetett kategóriába. A betegség azonban rendszeres féreghajtással megelőzhető.

Szennyezett faroktájék

A szánkázás jelensége a szennyezett farok- és végbéltájék következménye is lehet. Ekkor az történik, hogy hasmenés következtében a farok körüli terület beszennyeződik, az állat bélsara odaszárad a szőrre. Ez nem csupán esztétikailag problémás, hiszen kezelés nélkül egészségügyi következményeket vonhat maga után. Az eb szőre az érintett területen viszketni kezd, a szerencsétlen állat pedig a tüneteket úgy próbálja enyhíteni, hogy ülepét a földhöz dörzsöli, esetleg rágja, nyalja magát. Ebben az esetben mindenképpen ügyelj rá, hogy a szennyezett szőr le legyen vágva és rendszeresen tisztítsd meleg vízzel az érintett felületet. Kellő körültekintéssel és odafigyeléssel a beteg testtájék felülfertőződése megakadályozható.

Allergia

Ételallergia is állhat a probléma hátterében: az eb végbéltájéka kipirosodik, és az irritáció miatt radírozni kezd. Milyen élelmiszerek válthatják ki ezeket a reakciókat? Például egyes húskészítmények, búza, kukorica vagy szója. Természetesen más összetevő is okozhat panaszokat, ezért feltétlenül fordulj állatorvoshoz, hogy megbizonyosodhass a probléma eredetéről! Az is előfordulhat, hogy változtatnod kell majd kedvenced étrendjén, és azáltal elkerülhetők a további panaszok.

Csípős, erős ételek

Bizony az is megeshet, hogy a kutyus véletlenül olyat eszik, amely a széklet ürítésénél irritációt okozhat, ezért szánkázni kezd. Ilyenek például az erős, fűszeres ételek, a csípős élelmiszerek. Tegyük fel, ha különösen erős fűszerezéssel ízesítesz egy fogást, és az eb valamilyen véletlen folytán fogyaszt az ennivalóból, akkor a székeléskor érhetik kellemetlen meglepetések. Ezért mindig fokozottan ügyelj arra, hogy az állat ne férjen hozzá az emberi élelmiszerekhez. Ez nem csupán a radírozás lehetőségének elkerülése miatt fontos. Ugyanis, ha a négylábú rendszeresen hozzájut olyan táplálékhoz, amely nem az ő emésztésének lett kitalálva (például fűszerekben gazdag ételek), akkor az akár súlyos egészségügyi következményekhez is vezethet.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia betegség bűzmirigy egészség férgek higiénia kutya betegségei radírozás szánkázás táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink