hirdetés

Ezért radírozhat a kutyád – nem biztos, hogy kukacos

Szénási Szimonetta

2024. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

A közhiedelem szerint a kutya azért húzza a földön a hátsó felét (radírozik), mert bélférges. Pedig ez csak egy a sok lehetséges ok közül.

hirdetés

Elsőre megmosolyogtató, amikor a kutya elkezdi húzni a fenekét a földön, ám a jókedvet gyorsan felválthatja a pánik: biztosan férges. Ám mielőtt soron kívüli féreghajtót nyomnál a viszketeg eb szájába, olvass tovább, hogy megtudd, mi állhat a viselkedés mögött.

Az eb hátsó fele több okból is fájhat vagy viszkethet

1.) Valóban bélparazitával küzd

Igen, nem tévedés, hanem részigazság, hogy csak a féregfertőzött kutya radírozhat. Valóban, a bélparaziták okozhatnak viszketést a végbélnyílás környékén – ugyanis ott kint teszik le a petéiket –, amit az eb dörzsöléssel próbál enyhíteni. Ezt úgy előzheted meg a legkönnyebben, ha folyamatosan gondoskodsz kutyád élősködők elleni védelméről. Ez már csak azért is kiemelten fontos, mert a galandférgek az emberre is veszélyesek.

Tudod, a számos bélféreg mellett a bolha, a kullancs, és most már azt mondhatjuk, a szúnyog terjesztette szív-, illetve bőrférgesség ellen is egész évben védened kell az állatot.

A paraziták elleni védelem egész évben kiemelt feladat

2.) Probléma van az anális mirigyével

Ha végbélnyílás két oldalán található mirigyek (a köznyelv gyakorta bűzmirigyként emlegeti őket) nem ürülnek megfelelően, akkor az kellemetlenséget okoz a kutyának. A mirigyek az elzáródás mellett be is gyulladhatnak.

3.) Valami ráragadt a hátsó felére

Akkor is radírozhat a kutya, ha szennyeződés tapadt a szőrére. Hasmenéssel járó betegség esetén gyakori, hogy ürülék szennyezi be a területet, de nagyon loncsos szőrzet esetén a normál végtermék is beletapadhat a bundába.

Emellett más, szőrébe akadt dolog is zavarhatja a kutyát, amitől próbál megszabadulni. Ez lehet egy levél, fadarab, vagy akár toklász is. Utóbbi különösen veszélyes, hiszen a bőr alá fúródva komoly sérülést tud okozni!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

4.) Allergia

Ételallergia is kiválthat viszketést a végbéltájékon.

Gyakori, hogy az ebek a szőnyegen húzzák a feneküket, mert az alkalmasabb erre a célra; ez pedig egyeseket zavar. Fontos, hogy semmiképpen se szidd meg érte az állatot, pláne ne büntesd, hiszen csak a saját eszköztárához és lehetőségeihez mérten próbálja orvosolni a kellemetlenséget! Mindig derítsd ki, mi válthatja ki a reakciót, és annak alapján segíts neki megszüntetni a panaszt.

5.) Irritáció

Ha az eb véletlenül csípős ételt kapott vagy lopott magának, az távozóban szintén kellemetlenséget okozhat, amit a kutya radírozással próbál csillapítani. Fontos, hogy szándékosan sose adj neki se a csípős, se a fűszeres, se a túl sós fogásokból, mert az megterheli az emésztőrendszerét, érzékenyebb kutyáknál pedig komolyabb egészségügyi panaszokat is okozhatnak.

A második pontban említett anális mirigy körüli gondok igen súlyosak lehetnek, így semmiképpen sem szabad elbagatellizálni a kérdést. Egyes ebeknél például rendszeresen segíteni kell a mirigy termelte váladék távozását. Ebből a cikkünkből tájékozódhatsz a kérdésben, valamint ha problémára gyanakszol, ajánlott beszélni róla az állatorvosotokkal.

bélféreg bűzmirigy ételallergia galandféreg hasmenés parazita radírozás viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!