Sok gazdi elköveti a hibát, ami akár a kutya életébe is kerülhet

Az Én Kutyám

2024. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Felelős állattartóként a kedvencünk védelme elsődleges feladatunk. Egy gyakori tévhit miatt azonban sokan elrontanak valamit.

Kutyánk boldogsága és egészsége fontos a számunkra, és jó gazdiként mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy ezeket biztosítsuk szeretett kedvencünk számára. Az ebek egészségügyi problémáit érintő témák terén azonban még mindig vannak olyan tévhitek, amelyek sok gazdit a legjobb szándéka ellenére is hibára kényszerítenek. Ilyen ballépés, hogy a külső paraziták elleni védelemről elegendő időszakosan gondoskodni, hiszen „szezonon kívül” nem támadhatnak négylábú barátunkra. De lássuk, mi a valóság.

Mindig vannak aktív élősködők

Tény, hogy a szúnyogoknak, kullancsoknak és bolháknak van egy ideális környezete, amelyben a legaktívabbak, de ez nem jelenti azt, hogy ezen a tartományon kívül ne lennének képesek ártani a kutyánknak. A bolhák például szinte minden időjárást túlélnek. A „szezon” májusban kezdődik, a legveszélyesebb időszakot pedig az őszi hónapok jelentik, ugyanakkor télen is történhet fertőzés.

A szúnyogokról sokan úgy vélik, hogy majd májusban érkeznek, pedig ennél jóval korábban, akár már márciusban is megjelenhetnek. Ennek oka, hogy a 10 fok körüli hőmérséklet már megfelelő a számukra, így akár egy enyhébb tél végi napon is találkozhatunk velük.

A kullancsok normál esetben téli álmot alszanak, és az avarban megbújva várják a jó idő beköszöntét. Ám a globális felmelegedés hatására enyhébbek a telek, gyakoriak a melegebb napok, és a tavasz is olyan hamar beköszönt, hogy mire kettőt pislogunk, a kullancsok már aktivizálódtak is.

A védelem hiányának következményei – a kellemetlenségtől a fatális megbetegedésig

A paraziták jelenléte természetesen nem azt jelenti, hogy amint kitesszük a lábunkat otthonról, máris megcsíp valami. Éppen ezért különösen a városi kutyások vélik úgy, hogy szükségtelen az élősködők ellen védeni a kedvencüket, hiszen úgysem találkoznak velük. Azonban az autóban a biztonsági övet sem azért kötjük be, mert mindig balesetünk van. De elég, ha egyszer megtörténik úgy, hogy nem vigyáztunk, és máris kész a baj.

A kutyákra leselkedő élősködőkkel kapcsolatban azt fontos megérteni, hogy elég egyetlen fertőzött parazita csípése vagy egy bolha ugrása ahhoz, hogy az eb komoly egészségügyi nehézségekkel nézzen szembe.

A bolhák elképesztő gyorsasággal szaporodnak: 10 bolha egyetlen hónap alatt 250 ezres populációt képes létrehozni – és nemcsak a kutyán. Az eb egész környezetét megfertőzi, kiirtásuk pedig nem kis feladat. A kedvencünkre nézve pedig igen súlyos következményei is lehetnek a bolhásságnak. A viszketés, allergiás reakciók és bőrirritáció a kisebbik gond. A bolhák ugyanis hordozói lehetnek az uborkamagképű galandféregnek. A parazita lárvái a féreg petéit elfogyasztva fertőzötté válnak, a felnőtt bolhákat pedig ha a kutya lenyeli, miközben próbálja tisztogatni magát, megbetegszik. Hányás, hasmenés a leggyakoribb jele, de egyéb emésztőrendszeri tünetek is megjelenhetnek.

A kullancsok még ennél is súlyosabb betegségeket okozhatnak. A Lyme-kór tünetei közé tartozik a sántítás, megduzzadt nyirokcsomók, ízületi duzzanat, fáradtság és étvágytalanság. Az anaplazmózis, nem jár specifikus tünetekkel, jelei közé tartozik a letargia, az étvágytalanság/anorexia és láz, illetve vérzés jelentkezhet a bőrön és az orrból. A babéziózis, más néven kutyamalária szövődményei között szerepel, hogy a kutyák többsége akut betegségben szenved, nagyon sápadt íny, sötét vizelet és súlyos vérszegénység miatt akár össze is eshet, továbbá különböző belső szerveket is károsíthat.

A repülő rovarok által terjesztett összes betegség közül a leishmaniózis és a szívférgesség a legveszélyesebb. A lepkeszúnyog által terjesztett leishmaniózis lázzal, súlyvesztéssel, bőrtünetekkel jár, és súlyos esetekben a fertőzés kimenetele halálos is lehet. Hasonlóan fatális következményekkel járhat a szintén a vérszívó által terjesztett szívférgesség, amely ráadásul csendes gyilkos. Éveken át észrevétlenül élősködik a kutyában, szívelégtelenséget okozva.

A megelőzés nélkülözhetetlen

Az emberek valamiért hajlamosak azt gondolni, hogy rossz dolgok csak mással történnek. Más kutyája lesz beteg, másnak kell kisebb vagyonokat az állatorvosnál hagyni a kedvence megmentése érdekében. A paraziták azonban nem válogatnak – a belvárosi ölebtől kezdve a vidéki házőrzőkig bárkit megtámadhatnak. Fontos tehát, hogy megelőzzük a bajt, és ne a már kialakult betegségek, hanem maguk a vérszívók ellen vegyük fel a harcot.

Igényeinkhez és kutyánk preferenciájához igazodva különböző lehetőségeink vannak a védelem biztosítására. A nyakörvek ideálisak azok számára, akik a lehető legegyszerűbb módszert keresik. Létezik tablettás megoldás is vagy az úgynevezett rácsepegtető oldat, vagyis spot-on termékek.

Ha nem vagy biztos abban, melyik lenne a legmegfelelőbb, konzultálj az állatorvossal, aki segít a döntésben.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette az Elanco megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

Anaplazmózis babéziózis bolha Elanco galandféreg kullancs leishmaniózis Lyme-kór parazita szívférgesség szúnyog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink