hirdetés

Mit keres a szója a kutyatápokban? Veszélyes is lehet!

Buzgó Csilla

2020. november 10

Az emberi társadalomban már régóta vitatéma a szójafogyasztás. Kétségkívül számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, ám lehetséges, hogy a káros hatások bizonyos esetekben túlsúlyba kerülnek a pozitívumok rovására.

hirdetés

Mivel az ebek már évezredek óta akklimatizálódtak életmódunkhoz, számos olyan táplálékot fel tudnak dolgozni, amik egy vadon élő kutyafélének problémát jelentenének. Ezek alól a szója sem jelent kivételt, mellyel az állateledel-gyártók előszeretettel egészítik ki termékeiket. A piacon már régóta elérhetőek olyan vegán kutyatápok és konzervek, melyek húst egyáltalán nem, csak szóját, és/vagy egyéb növényi összetevőket tartalmaznak.

Miért adnak szóját a kutyaeledelekhez?

Egyes egészségügyi panaszok esetén ez a hüvelyes kiváló alternatívája a húsféléknek, mert a legtöbb kutya könnyen emészti, és aminosavprofilja is hasonló a húsokéhoz. Ez azt jelenti, hogy azok a fehérjék, amelyek az állati eredetű termékekben megtalálhatóak, a szójában is körülbelül ugyanolyan arányban vannak jelen.

Sajnos igen gyakori probléma kedvenceinknél az ételallergia, és ha a kutya épp az állati fehérjékre érzékeny – milyen csúfos csínytevés ez a természet részéről -, nincs más megoldás, mint az alternatív helyettesítő élelmiszerek bevezetése az étrendjébe.

Emellett a szója a húshoz viszonyítva rendkívül olcsó, így a gyártóknak természetesen rendkívül kifizetődő a használata. A hivatalos szakértői, orvosi standardek ezt az alapanyagot az egészséges kutya számára biztonságos összetevőnek minősítették. Ebből kifolyólag a márkaképviselők bátran állíthatják, hogy az adott termékük nem csak prémium minőségű, hanem pénztárcabarát is a gazdik számára.

Milyen veszélyeket rejthet ez a növényi összetevő?

Mivel mindez túl szép, hogy igaz legyen, ezért a szója potenciális allergizáló, emésztést zavaró és endokrin hatásairól is szót kell ejtenünk. Az egészségtudatos emberek körében már köztudott, hogy ez a növény úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaz, melyek jelentős mennyiségben, napi szinten fogyasztva befolyásolhatják a kutya hormonális működését is.

Ez fokozottan érvényes az ivartalanított állatokra, mivel az ő szervezetük már nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben termeli a nemi hormonokat. Pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő ebek számára egyáltalán nem ajánlott a szójafogyasztás, mivel a benne lévő anyagok tovább csökkenthetik a pajzsmirigyhormonok amúgy is alacsony szintjét.

Az ösztrogénhatás mellett a szójában és egyéb hüvelyesekben található fitátok megfelelő előkészítés és feldolgozás (például a fitinsavakat semlegesítő hosszas áztatás, fermentálás) hiányában akadályozhatják egyes tápanyagok hatékony felszívódását.

Honnan tudhatod, hogy kedvenced érzékeny a szójára?

A szójaérzékenység vagy allergia tünetei az alábbiak lehetnek:

  • emésztési panaszok, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés
  • gyakori hányás
  • dehidratáció
  • az aktivitás csökkenése, levertség, fáradtság
  • allergia esetén visszatérő bakteriális és/vagy gombás fertőzések, bőrviszketés, vakarózás, foltos szőrhullás

Mindenképp konzultálj az orvossal, ha úgy véled, kedvencednek ilyen problémái vannak! Szerencsére ma már az időhiányos gazdiknak sem kell aggódniuk, mert hipoallergén tápok és rendelhető készételek állnak rendelkezésükre szinte bármilyen táplálkozással kapcsolatos egészségügyi zavar esetén.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia ételallergia etetés kutya szója allergia szója szójaérzékenység szójamentes kutyatáp táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink