hirdetés

Anafilaxia a kutyáknál: így ismerd fel az életveszélyes állapot tüneteit

Kövess Péter

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

Az anafilaxia rendkívül veszélyes, ezért elengedhetetlen, hogy időben felismerd a tüneteit: a kutya élete múlhat rajta.

hirdetés

Az immunrendszer fontos szerepet játszik a kutya fertőzésekkel és más mikroszkopikus fenyegetésekkel szembeni védelmében, azonban akár túlstimuláló hatású is lehet, így túlérzékenységet vagy allergiát eredményezhet. A túlérzékenység lehet enyhe vagy súlyos, illetve lokális vagy az egész testet érintő (szisztémás). A súlyos, szisztémás túlérzékenységet általában anafilaxiának vagy anafilaxiás sokknak nevezik. Bár ritka, hogy anafilaxia jelentkezik a kutyánál, ez orvosi vészhelyzetnek számít. Ilyen esetben tehát sürgős segítséget kell kérni.

Az anafilaxia a kutya életveszélyes állapota

Az anafilaxia nagyon veszélyes a kutya számára

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, az anafilaxia egy szervezetszintű allergiás reakció. A szervezet immunrendszeréből allergén váltja ki, és hisztaminfelszabadulás miatt jelentkeznek a tünetei.

Állatorvosi praxisban legtöbbször vakcinák beadása után, antibiotikum adásakor, illetve rovarcsípések következtében találkozunk vele.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy szerencsére az akut anafilaxiás reakció elég ritka. Ha mégis megtörténne, az azonnali beavatkozást igényel, de még ilyenkor is rossz a prognózis. „Általában elmondható, hogy minél gyorsabban alakulnak ki a tünetek, annál rosszabb a kórjóslat.

Az anafilaxiás reakció jellemzően

  • viszketéssel,
  • testszerte megjelenő bőrpírrel,
  • a fejet érintő vizenyővel,
  • hasmenéssel,
  • hányással,
  • légúti duzzanattal,
  • az ezt követő légszomjjal, nehézlégzéssel,
  • keringési elégtelenséggel,
  • vérnyomáseséssel,
  • legrosszabb esetben pedig a keringés leállásával jár.
Gyakran rovarcsípés okozza

Így kezelhető

A szakember szerint a kezelési mód a tünetek jellegétől, súlyosságától is függ. Enyhébb esetben antihisztamin, rövid hatású szteroid segíthet az izom vagy a bőr alá adva. Súlyosabb esetben azonban az antihisztamint adrenalinnal kell kiegészíteni, akár intravénásan, szükség esetén újraélesztéssel egybekötve.

Nálunk leginkább rovarcsípés következtében, fejödémával érkeznek a betegek, gyakori a csalánkiütes is. Ilyenkor antihisztamint és szteroidot szoktunk szuriban adni, ami általában pár óra alatt megszünteti a tüneteket.

„Gyakori még, hogy bizonyos vakcinákra vagy antibiotikumokra jelentkeznek allergiás tünetek. Ilyenkor ezt a kórlapon, illetve az oltási könyvben rögzítjük, és a továbbiakban kerüljük az alkalmazásukat. A tulajdonosokat minden esetben arra kérjük, hogy az oltás, illetve a kezelés előtt jelezzék, ha korábban bármilyen allergiás reakciót tapasztaltak. Erre mi is mindig rákérdezünk” – tette hozzá dr. Bodó Andrea.

Tudtad, hogy egyes kutyafajták hajlamosabbak a pollenallergiára? Hogy melyek ezek, azt ide kattintva tudhatod meg.

állatorvos allergén allergia anafilaxia anafilaxiás sokk kutya rovarcsípés vészhelyzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!