hirdetés

Lehetnek a kutyák is allergiásak az emberre?

Gerhát Petra

2024. február 25 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyánk számtalan élelmiszerre, növényre, szintetikus anyagra lehet allergiás vagy érzékeny. Az Az Én Kutyám lapjain is több ízben körbejártuk az allergiát a kutyusok szempontjából, azonban erről még nem beszéltünk: az emberre vajon lehet allergiás egy eb?

hirdetés

A kutya allergia sokak számára nem ismeretlen fogalom, a betegséggel, a kiváltó okokkal mi is foglalkoztunk már többször. Hasonlóképpen izgalmas kérdés, hogy ennek fordítottja, azaz az ebek emberallergiája valóban létezik-e. Utánajártunk, hogy a kutya lehet-e allergiás az emberre. 

Nem csak mi lehetünk allergiásak a kutyákra, ők is lehetnek az emberre

Lehet a kutya allergiás az emberre?

Dr. Heather Edginton bőrgyógyász úgy véli, a kutyák lehetnek allergiásak az emberre. Az orvos a Live Science-nek nyilatkozva foglalta össze, milyen tünetekkel jár az emberallergia.

A jelenlegi ismeretek szerint a négylábúak mintegy 20%-a érintett valamiféle allergiában. Társállataink az emberekhez hasonlóan lehetnek érzékenyek ételekre, bolhákra vagy környezeti tényezőkre, ez utóbbi kategóriába esik az, ha ránk allergiásak. Ez ráadásul nem is olyan ritka, hiszen az adatok szerint az allergiák felét akár ez is okozhatja. Gyorsan leszögezzük, hogy szerencsére ennek nincsenek súlyos tünetei, leginkább csak vakarózást okoz az állatoknál.

Az allergiás kutyák tüneteinek felismeréséről ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Általánosságban elmondható, hogy allergiás házi kedvenceink kellemetlen és néha fájdalmas tünetei viszonylag egyszerűen kezelhetőek. Amennyiben élelmiszer áll a háttérben, allergénmentes tápra vagy egyéb táplálékra váltva segíthetünk rajtuk. A további allergiák pedig hatékonyan kezelhetőek antihisztaminokkal vagy – amennyiben ezek nem hatásosak – szájon át beadható szteroidokkal. Utóbbiaknak azonban több nem várt mellékhatása is lehet, például a megnövekedett étvágy, erős lihegés és fáradtság. Allergia esetén segíthet az immunoterápia, vagyis a rendszeresen beadott allergia elleni oltások, mely a kutyák 60, a macskák 78%-ánál beválik.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

allergia allergiás dermatitisz kutya allergia emberre tüsszögés viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink