hirdetés

Mit tegyek, ha bolhás a kutyám? Ezt javasolja az állatorvos

Kövess Péter

2023. október 14 - Forrás: Getty Images Hungary

Honnan lehet tudni, hogy a bolhás a kutya? Milyen veszélyei lehetnek? És mit lehet ellene tenni? Cikkünkből mindent megtudhatsz!

hirdetés

Ha felmerül a gyanú, hogy bolhás a kutya, azt nagyon komolyan kell venni. Az állatorvos szerint megfelelő beavatkozás nélkül a helyzet előbb-utóbb biztosan súlyossá válik.

Ha a kutya valóban bolhás, gyógyszeres kezelést igényelhet

Innen tudhatod, hogy bolhás a kutya

Az egyik legkézenfekvőbb tünet, hogy a kutya feltűnően sokat vakarózik. Ez utalhat allergiára és bőrbetegségekre is, ezért fontos, hogy első lépésként alaposan átvizsgáld kedvencedet.

Ha szőrét átnézve fekete pöttyökre leszel figyelmes, bolhákkal vagy azok ürülékével állhatsz szemben.

Az élősködők nagyobb eséllyel bukkannak fel a faroktőnél, a hason és a belső combok felületén, de igazából szinte bárhol megjelenhetnek. Ugyanezeken a területeken jelentkezhetnek az úgynevezett allergiás dermatitis tünetei is, ami egy bolhák által terjesztett gyakori betegség.

 

Ha a kutya allergiás a bolha nyálában lévő fehérjékre, akkor az allergiás reakciót válthat ki, amelynek hatására a csípés helye bepirosodik és megduzzad. Erre kiemelt figyelmet kell fordítani, mert még több vakarózásra késztetheti az állatot, így az érintett bőrfelület elfertőződhet, ráadásul szőrhulláshoz is vezethet.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a bolhák akár galandférgeket is terjeszthetnek, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek.

Így lehet megszabadulni a bolháktól

Bár az interneten néhány szokatlan tippel is találkozni lehet – például azzal, ami azt javasolja, hogy mosogatószerrel mosd le kedvencedet, ami elpusztítja a bolhák külső vázát, az állatorvos inkább a hagyományosabb megközelítésekben hisz. Már csak azért is, mert a bolhák gyorsan szaporodnak, ezért ha nem megfelelő módszert alkalmazol, nagyon nehéz lesz megszabadulni tőlük.

A bolhák esetében nem lehet kevésbé súlyos helyzetről beszélni, mert az idővel biztosan súlyossá válik.

A szakember szerint még a kifejezetten bolhák ellen szánt samponokkal, porokkal sem lehet 100 százalékos eredményt elérni, ezért fennáll a veszélye, hogy használatuk után az élősködők újra elszaporodnak.

A cseppek sokkal hatékonyabbak, de manapság inkább a tablettás kezelés számít a legjobb megoldásnak.

Lényeges tudnivaló, hogy a kutyáknak adható készítmények egy részét tilos macskáknak adni, mert súlyos mérgezést okozhatnak. A siker pedig csak akkor lehet teljes, ha a kezelést nemcsak a fertőzött kutya, hanem a vele kapcsolatban lévő többi állat is megkapja.

Segíthet a speciális bolhafésűvel való rendszeres átfésülés is

Elengedhetetlen a lakókörnyezet alapos kitakarítása és fertőtlenítése is. Enélkül szinte garantált az újrafertőződés. Ha a kutya élősködő férgekkel fertőződik, indokolt lehet a féreghajtás is.

Gondolj a megelőzésre

A boltokban többféle termék kapható, amely azt ígéri, hogy elriasztja a bolhákat. Ezek között vannak különféle cseppek, tabletták és nyakörvek is. Bármelyiket is választod, mindig olvasd át alaposan a mellékelt leírást, és pontosan tartsd magad az ott szerepelő utasításokhoz, hogy valóban távol tarthasd a bolhákat.

bolhás fertőzés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!