hirdetés

Ezért szeret veled egy ágyban aludni a kutyád

Kövess Péter

2023. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

Megvetted neki a világ legkényelmesebb fekhelyét, a kutya mégis inkább veled aludna az ágyban? Ez lehet a magyarázat.

hirdetés

A kutya szívesen csatlakozik az emberhez az ágyban, de valahogy különös tehetsége van ahhoz, hogy a lehető legtöbb helyet eméssze fel a gazdi kárára (erre rejtélyes módon a kisebb termetű kutyák is képesek). Ha ismerős a helyzet, nem vagy vele egyedül. Egy közelmúltbeli felmérés azt mutatta, hogy a gazdik 76 százaléka hagyja kedvencének, hogy az esetleges kényelmetlenségek dacára éjszaka bemásszon az ágyába.

A legtöbb kutya imád a gazdik között, az ágyban aludni

Ez az oka, hogy a kutya melletted akar aludni az ágyban

Szakemberek szerint az elsődleges ok az lehet, hogy a kutyák társas lények, akik falkában élnek a vadonban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy együtt alszanak a falka más tagjaival, ami segít, hogy biztonságban érezzék magukat, illetve megvédjék egymást az elemektől és a ragadozóktól. Ösztönösen szeretnek olyanokkal aludni, akikben megbíznak, és akikkel szoros köteléket ápolnak.

Manapság ezt a szerepet az ember tölti be, ezért természetes, hogy kedvenced alvás közben szeretne hozzád bújni, vagy legalább befészkelni magát melléd az ágyba.

Már kölyökként él benne az ösztön

Nicole Ellis professzionális kutyakiképző megjegyzi, a kölyökkutyák szeretnek a testvéreik mellett aludni, így nem annyira meglepő, hogy amikor felnőnek, ez a szokás tovább él bennük. „Sok kutya számára biztonságos, kényelmes érzés, hogy egy ágyban alszik a családjával.” – magyarázza a tréner.

Íme, néhány további ok, ami magyarázattal szolgálhat a kutya viselkedésére.

1. A rutinja részévé válik

Erin Askeland állati viselkedés-szakértő azt mondja, még ha az ágyban alvás nem is a rutinja része, a kutya gyorsan hozzászokhat, így rövidesen azzá válhat: „Ha egyszer-kétszer beengeded a kutyát az ágyba, könnyen előfordulhat, hogy mindennapos szokás lesz belőle.”

2. Imádja a szagodat

Lehet, hogy a párod nem rajong érte, amikor alvás közben leizzadsz, de a kutyádat egész biztosan nem zavarja – éppen ellenkezőleg.

„A lakáson belül általában az ágy az a hely, ahol a legjobban érezhető a szagod, és kedvenced van annyira szagorientált, hogy szeret olyan helyen aludni, ahol ezt testközelből érezheti.”

A kutya több okból is imádja az ember közelségét

3. Hormonokat szabadít fel

Az ember és a kutya közötti kötelék túlmutat az érzelmeken, és fiziológiai alappal is rendelkezik. A biztonság, a szeretet és a bizalom érzése mellett a kutyák azért is szeretnek embertársaikkal aludni, mert a fizikai közelség gazdájukkal oxitocin és dopamin, szeretet- és boldogsághormonokat szabadít fel. „Ezek a hormonok nagyobb arányban mutathatók ki azoknál az állatoknál, akiket szoros kötelék fűz gazdijukhoz.”

4. Oldja a szorongást

A szorongással küzdő kutyák számára az ágyon való osztozás a gazdival terápiás hatású. Vagyis a közvetlen érintkezés egy megbízható emberrel enyhíti a stresszt és csökkenti a szorongást. Ez fordítva is igaz. Ha egy kutya nem tud közel lenni gazdijához, hogy védelmezze, az szorongást okozhat nála.

5. Kényelmesnek találja

Hiába vetted meg kedvencednek a világ legszuperebb fekhelyét, az ágyadat valószínűleg annyira kényelmesnek találja, hogy semmi más nem versenyezhet vele. „Sok kutya szeret kényelemben, bolyhos párnákon, puha takarókkal körülvéve aludni.”

Ez lehetőséget ad arra is, hogy a kutya szó szerint bevackolja magát, ami kellemes meleg és biztonságos érzést nyújt – mintha csak egy barlangban lenne.

Az ágy pazar kényelmet nyújt a kutya számára

6. Jobb rálátást biztosít

Az ágyban alvás további előnye a padlóval szemben, hogy a kutya számára előnyösebb, ha egy kicsit magasabb pozícióban alhat. Így szemmel tarthatja, hogy kik jönnek-mennek körülötte, és adott esetben jobban ráláthat az ablakra.

Így döntsd el, hogy veled aludjon-e a kutya

Szakemberek szerint ilyen téren nincs jó vagy rossz döntés, ugyanakkor előnyei és hátrányai is lehetnek annak, hogy kedvencedet hagyod-e az ágyban aludni. A kutya közelsége segíthet ellazulni, és számodra is biztonságérzetet nyújthat, viszont cserében kitúrhat a helyedről, és ha hajlamos mozgolódni, vagy horkolni alvás közben, előfordulhat, hogy többször is felébredsz miatta. Ha pedig allergiás vagy a kutyaszőrre, az együtt alvástól súlyosbodhatnak a tüneteid.

ágy alvás alvási szokások együtt alvás gazdi kutya kutya alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink