hirdetés

Ez az egyik leggyakoribb oka, hogy elmaradnak az intim együttlétek

Hangai Lilla

2023. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyával való alvásnak lehet számos előnye, de legalább ugyanannyi hátránya is. Ha te jól érzed így magad, semmiképpen sem szeretnénk lebeszélni róla, de ha a partnered eltérő nézeteket vall a kérdésben, érdemes fontolóra venni egyéb lehetőségeket is. Bár a kutya családtag, egy jó párkapcsolat megér némi kompromisszumot.

hirdetés

De az is meglehet, hogy párod az irántad érzett szeretete miatt nem ad hangot annak, ha nincs teljesen kibékülve a helyzettel. Bárhogy is legyen, érdemes arról tudnod, hogy milyen kockázatokkal járhat a párkapcsolatodra nézve, ha a kutya veletek van az ágyban.

Miért szeretünk kutyával aludni?

A kutyatartási szokások rohamosan változnak, a határok kezdenek elmosódni. Ma már általános például, hogy kutyatartó helyett a gazdik kutyaszülőként referálnak önmagukra, és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen együtt is alszanak kedvencükkel.

Nemcsak a legjobb barátoddal alszol így minden este, hanem egy természetes melegítőpárnával is, ami a hűs téli estékre tökéletes. Ráadásul egy védelmező háziállat közelsége biztonságot nyújt, feltétlen szeretete megvéd a magánytól. Egyes gazdik arról is beszámolnak, hogy a kedvencük ritmikus lélegzése jobb, mint az altató. Ezekből kiindulva nehéz elképzelni, hogy valami negatív is társulhat hozzá, ha veled van a kutya az ágyban.

Az ágy, mint az intimitás egyik fő helyszíne

Természetesen egy emberi partnernek lehetnek aggályai a tisztasággal, allergiával, élősködőkkel kapcsolatban. De azzal is, hogy egyszerűen a kutya mozgása és ritmusa zavaró lehet, ugyanis szükségünk van a mély alvásra, amennyiben funkcionálni szeretnénk az ébren töltött órák alatt. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem érzi jól magát, ha egy harmadik féllel is meg kell osztania azt a helyet, amely a kötődés és az intimitás egyik legfontosabb helyszíne, ha a párkapcsolatot vesszük.

A kutya jelenléte az ágyban zavaró is lehet

A kutyabarátok tudják nagyon jól, hogy egy kutyatárs számos kapcsolat építésében nagy segítség lehet. A kutya ágyba engedése azonban okozhat problémákat. Donna Pall pszichoterapeuta és párkapcsolati tanácsadó szerint: „A kutyák az intimitás gátjává és helyettesítőjévé válhatnak, ami így gyakran féltékenységet szíthat a párok között.” Egy kapcsolatban, hogy ha a kutyát az ágyba engedjük, az azt jelezheti a partnernek, hogy az eb az elsődleges fókusz. A lehető legrosszabb felállás, ha a blöki szó szerint a pár között foglal helyet.

A szex hiányát ez okozza leginkább a munkahelyi stressz mellett

Egy közelmúltban készült tanulmány arról számolt be, hogy a párok, akik kutyával együtt aludtak, kevesebb szexuális intimitást tapasztaltak. A csökkent intimitás három fő indoka között az első helyen (37%) szerepel az anyagi probléma. A másodikon (34%) a munkahelyi stressz, míg a dobogó harmadik fokára (31%) léphetett fel a kutyával való alvás.

Nem vagyunk egyformák, így hiszünk abban, hogy mindenkinek úgy érdemes élnie, ahogy az beválik neki. Ám ha nem tudod, hogy mi okozhatja a gondot a párkapcsolatodban, érdemes lehet erre a területre is vetni egy pillantást. A tiszta, őszinte kommunikációval nem lehet mellé lőni semmilyen helyzetben.

Nem mindenkinek tetszik, ha az ágyban alszik a kutya

Nem csak az ágyban okozhat problémát

A Psychology Today-en Dr. David W. Wahl pszichológus és szexkutató kifejtette, hogy az intimitás kialakulásának pillanataiban bármilyen zaj, amit a kedvenc kiad, elvonhatja a figyelmet, sőt, sokakra egyszerűen csak az állat jelenléte is zavaróan hathat. Ha egy kutya jelen van és figyel a legbensőségesebb pillanatokban, az eredményezheti azt, hogy az egyik, vagy akár mindkét fél képtelen lesz megélni teljes valójában a történéseket. Ennek pedig hosszú távon komoly következményei lehetnek.

Egyes esetekben a kutya agresszívvé is válhat, amikor védelmező üzemmódba lép azt gondolva, hogy a gazdi vagy a gazdik megsérülhetnek. De az is lehet, hogy nem agressziót sejt, csak azt gondolja, hogy itt a játékidő, amiből ő sem szeretne kimaradni, vagy egyszerűen figyelemre vágyik. Legyen bármi is az ok, sem a gazdiknak, sem a kutyának nem kellene megélnie ilyen szituációt.

A képzés tehát elengedhetetlen, ha azt akarjuk, hogy senki ne sérüljön. A határokat felismerő és elfogadó kutya sok nehézségtől megkímél ezen a területen is. Ha nem kell amiatt aggódnod, hogy kiássa a szobanövényeket, bepisil a szőnyegre vagy egész idő alatt ugatni fog, ha kitessékelitek ilyenkor az udvarra vagy egy másik helyiségbe, akkor nem kell amiatt aggódnotok, hogy a kutya lesz majd a hangulatgyilkos.

Még ha a párod is imádja a kutyákat, akkor is beszéljétek meg, hogy számára hol van a határ. Ha valamit nem szeretne, tartsd azt tiszteletben. Elvégre ez a kettőtök pillanata, arra kell törekedni, hogy mindketten ugyanúgy tudjátok élvezni.

alvás alvási szokások együttalvás külön alvás kutya alvás kutya szexualitás kutyával alvás párkapcsolat kutya pszichológia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink