hirdetés

A kutyákat is érinti ez a veszély! Minden, amit tudnod kell a csalánkiütésről

Király Barbara

2024. június 24 - Forrás: Getty Images Hungary

A nyár különösen sok veszélyt rejteget kutyád számára; a csalánkiütés is egy a sok közül, ami gyakran komoly gondot is okozhat. Nézzük, mit kell tudni róla!

hirdetés

A csalánkiütés a kutyák esetében is egy megduzzadt, bepirosodott bőrterület. Fehér vagy rózsaszín, kölesnyi, feszes kiemelkedés; csalángöbökként is említi a magyar nyelv. Éppúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is nagyon erős viszketést okoz.

A csalánkiütés a kutyák esetében is rendkívül kellemetlen

A csalánkiütés tünetei a kutyák esetében

Az immunrendszer túlzott reakcióját mutathatja ez a tünet. Egy allergénnel való érintkezés után pár perc, vagy akár pár óra múltán megjelenhetnek a göbök. Amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan el is tűnhetnek, és az eb testének bármelyik pontján felbukkanhatnak. A leggyakrabban a fejet, a nyakat, a hátat, a hasat és a lábakat érintik. Enyhe reakció esetén 24–48 óra alatt megszűnik a viszketés, viszont fennáll a kockázata, főleg a nyakon és a fejen megjelent kiütések esetén, hogy a kutya légútja veszélyesen megduzzad.

Az állapot tünetei közé tartozik a test bármely pontján, akár a nyálkahártyán megjelenő göbök mellett az intenzív viszketés, az érintett területek duzzanata, valamint a túlzott nyáladzás is, amely a száj bedagadása esetén jelenik meg. Ahogy arra már az előbb is felhívtuk a figyelmet, a duzzanat különösen akkor aggasztó, ha a kutya arcán vagy nyakán jelentkezik. Ebben az esetben ugyanis fennáll az anafilaxia veszélye, ha a megnagyobbodás olyan mértékű, hogy elzárja a kutya légzőrendszerét. Ezért azt javasoljuk, hogy a problémával keresd meg az állatorvost.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A csalánkiütés okai a következők lehetnek

A csalánkiütést okozó allergén lehet kémiai, környezeti vagy étrendből adódó. Ha kutyád érzékeny az alábbiakra, az csalánkiütéshez vezethet:

A leggyakoribbak közé tartozik a rovarcsípés, a különféle gyógyszerekkel és a kémiai anyagokkal való érintkezés.

A csalánkiütés kezelése

Ha kutyádnál észreveszed a csalánkiütés jeleit, mindenképpen fordulj orvoshoz! Az esetek többségében ugyan csak kellemetlenséget okoznak, de nagyon komoly problémát is előidézhetnek. A kezelés általában magába foglalja az antihisztamin vagy szteroid típusú gyógyszerek adását, de súlyos esetekben intravénás folyadékpótlást is elrendelhet az orvos. Amit otthon tenni tudsz kedvencedért, az a hideg vizes borogatás; ez segíthet enyhíteni a viszketést.

Fontos, hogy mindig konzultálj az állatorvossal annak érdekében, hogy kedvencedet a legnagyobb biztonságban tudhasd, és kiderülhessen ennek a reakciónak a kiváltó oka. Adott esetben szükség lehet allergiatesztre, immunterápiás kezelésre, de egy speciális étrend kialakítására is.

Ebben a cikkben összeszedtünk 8 rovart és rágcsálót, ami igen veszélyes lehet kutyád számára.

allergia allergiás tünetek bőrirritáció csalánkiütés kiütés viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!