hirdetés

A kutya is elveszítheti a hangját? 7+1 ok, amikor megtörténhet

Szénási Szimonetta

2023. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Ősz vége felé járva, az egyre nagyobb hidegek közeledtével fontos kérdés, hogy vajon a kutyák is képesek-e berekedni? Ha igen, mi vezethet a hangjuk elvesztéséhez? Komoly egészségügyi okai lehetnek.

hirdetés

Négylábú társaink fontos kommunikációs eszköze a hangadás: ugatnak, morognak, nyüszögnek, vonyítanak, hogy elmondják, mit rejt a szívük. De vajon mi történik akkor, ha egy kutya elveszíti a hangját? egyáltalán hogyan lehetséges ez? Nem is hinnéd, milyen sokféle okra vezethető vissza az elnémulás. Vegyük őket sorra, ahogy ara is térjünk ki, mi a teendő a bajban!

Mihez kezd a kutya a hangja nélkül?

Hogyan veszítheti el a kutya a hangját?

Amikor arról beszélünk, hogy a kutya elveszíti a hangját, többnyire vagy arra gondolunk, hogy az eb halkabb vagy rekedtebb lesz, esetleg az ugatás megváltozott hangszínét (mélyebb vagy magasabb) értjük alatta.

A gégében levő hangszalagok felelősek a hangadásért, így ha a gége vagy a szalagok megsérülnek, az a hangadásra is hatással van. Bár az állatorvosok tapasztalatai szerint ez nem túl gyakori jelenség, mégis megtörténhet, így jobb felkészülni minden eshetőségre. Az alábbi okokból következhet be hangvesztés vagy -módosulás.

1. A torok traumás sérülése

Ha kedvenced nyaka egy baleset – például gázolás vagy egy másik kutya támadása – során megsérül, és a gége, illetve a hangszalagok is érintettek, az egy időre elnémíthatja az állatot. A konkrét sérülés mellett a gége körüli duzzanat is elég ahhoz, hogy megnehezítse az ugatást. Egyértelmű, hogy ilyen súlyos sebesülés esetén azonnal orvoshoz kell vinni a kutyát.

2. Tályogok a torokban

Ha a torokban, a gégében vagy a mandulákon tályog alakul ki, az roppant nagy fájdalommal jár. Az ezzel küzdő eb fáradt, levert, étvágytalan, és általában ritkábban is ad hangot a vágyainak. A gyulladt terület többnyire vörös és duzzadt, ám nehéz felfedezni, főleg az említett helyeken. Emiatt minden aggasztó tünet esetén meg kell mutatni orvosnak az állatot.

A bágyadtság és az étel elutasítása aggasztó tünetek.

3. Gégeödéma

A gége szöveteiben felgyülemlett folyadék duzzanathoz vezet. Ödéma kialakulhat rovarcsípés, fizikai behatás (túl szoros nyakörv, sérülés), illetve oltás után, valamint gyógyszerek mellékhatásaként is. Utóbbi két esetben életmentő a mihamarabbi orvosi ellátás, hiszen az allergiás reakció nyomán anafilaxiás sokk léphet fel. Azonnali beavatkozás nélkül pedig a kutya megfullad.

4. Gégegyulladás

A gége gyulladása felső légúti fertőzések, például kennelköhögés következtében alakulhat ki. Egyes autoimmun betegségek, mint például a szisztémás lupus erythematosus (SLE), szintén gyulladást okozhatnak a gégében. Az orron vagy szájon át belélegzett irritáló anyagok, például a füst, szintén okozhatnak gégegyulladást.

Hasonlóképpen a reflux is gyulladást eredményezhet a gégében, mivel az állandóan visszafolyó gyomorsav irritálja a szöveteket. A hang megváltozása mellett az állandó köhögés is intő tünet. Az állapot orvosi ellátást igényel.

A gyomorsav tartós jelenléte gyulladáshoz vezet.

5. Daganatok

Mind a jó-, mind a rosszindulatú daganatok hangmódosulást, illetve -vesztést idézhetnek elő.

6. Gégebénulás

Az idegek működési zavar a gége bénulásához vezethet. Ebben az állapotban a légutak nem nyílódnak, illetve záródnak megfelelően légzés, illetve nyelés során. A nehezített légzés főként mozgás közben okoz problémát, és ennek megfelelően a ziháló, szaggatott levegővétel figyelmezteti a gazdát a bajra.

7. Neuromuszkuláris betegségek

A különféle neuromuszkuláris, azaz az idegi alapú izombetegségek a kutyák hangjában is változásokat okozhatnak, mivel a gége és a hangszalagok idegei és izmai is érintettek lehetnek. Sok esetben pont az állat hangjának megváltozása az elsőként megjelenő tünet. Az állatorvos alapos kivizsgálás után tudja eldönteni, mi okozza a bajt.

Van, amikor maradandó a változás

Általánosságban az mondható, hogy szerencsére idővel a kutya visszanyeri az eredeti hangját, egyes sérülések, valamint bénulással járó állapotok tartós hangszínváltozáshoz vezethetnek.

Mikor fordulj orvoshoz?

Az imént felsorolt panaszok többnyire igen súlyosak, így mihamarabbi beavatkozást igényelnek. Ám van, amikor nehéz eldönteni, hogy átmeneti állapotról, vagy tényleges vészhelyzetről van szó.
Az allergiás reakció, illetve az anafilaxiás sokk esetén a percek is számítanak, így ha azt látod, hogy kedvenced nyaka duzzadt, az állat nehezen kap levegőt, fuldoklik, akkor rohanj vele a legközelebbi rendelőbe! Arról, hogy mire lehetnek allergiásak a kutyák, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Olvasd el, hogy tisztában legyél valamennyi kockázattal! Ha pedig tudomásod van róla, hogy társad mire érzékeny, akkor az orvosotokkal egyeztetve tarts otthon gyógyszert, és készülj fel előre a vészhelyzetekre.

Van, amikor csak az azonnali orvosi beavatkozás segíthet!

+1. Amennyiben azonban csak a rekedtség az egyetlen változás a kutya állapotában, úgy várhatsz pár napot, hátha magától rendeződik a helyzet. Ugyanis sok esetben nem egészségügyi probléma, hanem a túlzásba vitt ugatás, illetve nyüszítés vezet a jelenséghez.

Hangsúlyozzuk: ha bármi mást észlelsz, legyen az levertség, gyengeség, váladékozás az állat orrából vagy szeméből, illetve étvágytalannak és kedvetlennek látod kedvencedet, akkor minden bizonnyal beteg és ellátásra szorul! Ilyen esetekben nincs mire várni, mihamarabb meg kell kezdeni a kezelést.

állatorvos allergia baleset beteg a kutya daganat gázolás kommunikáció kutya ugat ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink