hirdetés

Miért takarják el a kutyák az arcukat? Ezt jelenti valójában ez az aranyos mozdulat

Szénási Szimonetta

2023. január 28 - Képek: Getty Images Hungary

Az arca eltakarásával kedvenced üzen neked – de tisztában vagy vele, hogy mit? Az alábbiakat jelentheti a mozdulat.

hirdetés

A legtöbb gazdi számára szívmelengető a gesztus, ahogyan a kutyák eltakarják az arcukat. Pedig ennek a valóban bájos mozdulatnak többféle jelentése lehet, és nem mindegyik árulkodik örömről vagy pozitív érzelemről. Vegyük sorra, mit üzenhet vele kedvenced!

1.) Viszketés

Az ebek nagymértékben támaszkodnak a testbeszédre a kommunikáció során, így a mozdulataik és gesztusaik többnyire nem cél nélküliek. Az arcuk eltakarása nemes egyszerűséggel törtéhet azért, mert viszket nekik az orruk, a szemük vagy annak környéke. Ilyenkor tulajdonképpen nem eltakarásról, hanem dörzsölésről van szó, amivel a kellemetlen érzést szeretnék megszüntetni.

2.) Törölközés

Emellett ezzel a mozdulattal az arcukra került idegen anyagot – ez lehet egy fűszál, toklász, de por is –, vagy a szemükből-orrukból távozó váladékot is próbálhatják eltávolítani. Az előbbi ok egyértelmű, ám a szemek vagy az arc bőrének fertőzéseit néha nehezebb észrevenni. A váladék, a pirosság, a duzzanat mind árulkodó tünetek. Ebben az esetben állatorvoshoz kell vinni a kutyát.

3.) Fájdalom

Abban az esetben is sűrűn az arcához kaphat kedvenced, ha fáj valamije. Ha azt veszed észre, hogy gyakorta takarja el az arcát, indokolt lehet egy orvosi vizit. Könnyen lehet, hogy szabad szemmel nem látható probléma áll a háttérben.

4.) Félelem, szorongás, idegesség

A lelki panaszok jelzései is lehet az arc eltakarása. Ha kedvenced megijed valamitől, vagy szorong valami miatt, azt így is kifejezheti. Akkor is jelezhet ezzel a mozdulattal, ha valami idegesíti, és szeretné, ha a zavaró tényező megszűnne.

5.) Tisztelet

A tisztelet kifejezése is lehet az arc elé vont mancs. Ezzel a kutya azt üzeni, hogy felnéz az illetőre – legyen az ember vagy egy másik négylábú –, és jelzi, hogy ő maga nem jelent számára veszélyt. Ezekben a szituációkban hasonló üzenet van az ég felé fordított hasnak is, ami szintén az ártalmatlanság jelzése.

6.) Bájolás

Utolsó pontnak hagytuk, de tény, hogy a legaranyosabb, amikor kutyád azért veszi fel ezt az aranyos pózt, hogy téged meghódítson vele. Bár az ebeknek nincs olyan formán tudomásuk a cukiság mibenlétéről, mint az embereknek, de nagyon gyorsan megtanulják, melyek azok a gesztusok, amelyekre pozitív reakciók érkeznek. A szeretgetésért és a dicséretért pedig mindent megtesznek, többek között ilyen trükkös pózokkal bájolják el a gazdit.

állatorvos beteg beteg a kutya félelem félős félős kutya kommunikáció kutya és ember kutya jelzések kutya kommunikáció kutya lelkivilága kutya szeret kutya testbeszéd kutya testbeszéde lelkibeteg miért szorongás testbeszéd tisztelet viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink