Miért olyan cukik a kölyökkutyák? 5 alig ismert érdekesség róluk

Szénási Szimonetta, 2022. október 18 - Képek: Getty Images Hungary

Imádnivaló külső, babás gesztusok, mérhetetlen cukiság – külsejük alapján a kutyakölykök elragadóak. Azonban tudományos szempontból is érdemes górcső alá venni ezeket a cukorfalatokat, ugyanis minden aranyosságuknak oka van.

Az alábbi öt érdekesség a kölyökkutyákról nemcsak a tudásodat fogja gyarapítani, de általuk jobban megértheted kicsi négylábúdat, vagy leendő kis kedvencedet.

Miért születnek csukott szemmel és füllel a kölykök?

A többség tudja, hogy a kiskutyák csukott szemmel és füllel, pontosabban zárt hallójárattal jönnek a világra, de az okát már kevesen. Mint oly sok minden, ez is evolúciós hozadék. A kutyák ősei ugyanis nehezen viselték, ha a vemhes nőstény hosszú időre kiesett a vadászatból.

Hogy a várandós szukák mihamarabb visszatérhessenek a prédagyűjtéshez, a vemhesség ideje az idők során lecsökkent. Ez azonban azt eredményezte, hogy a kölykök még nem teljesen kifejlettek a világrajövetelük pillanatában. Pár hét kell nekik, míg kinyílik a szemük és a fülük, egészen addig szinte teljesen védtelenek, és abszolút az anyjuk segítségére szorulnak.

Miért nem reagálnak a kis blökik a nevükre?

Előfordult már, hogy hiába szólongattad, kölyökkutyád a füle botját sem mozdította a neve hallatán? Lehet, hogy túl hosszú nevet választottál neki! A kicsik ugyanis csak a szavak első szótagjára hallgatnak. Ha a jövőben szeretnél kiskutyát, érdemes ezt megfontolva elnevezned leendő kedvencedet.

Ikerbabák

Lehet, hogy már gondolkoztál azon, lehetnek-e a kutyák egypetéjű ikrek? Nos, a válasz: igen! Az egypetéjű ikerség a kutyák esetében ugyanúgy alakul, mint az embereknél: ha egy megtermékenyített petesejt valamilyen okból – ami ezidáig tisztázatlan a tudomány számára is – kettéhasad, abból aztán két állat fejlődik ki.

A placenta, azaz a méhlepény segített megfejteni ezt a rejtélyt a tudomány számára, amikor egy ír farkaskutya almában született egy ikerpár, akik egy méhlepényen osztoztak.

Bársonyos bunda

A kölykök egyik legnagyobb vonzereje a selymes, pufók bundájuk (természetesen a csupasz vagy rövid szőrű kutyák is képesek hódítani, csak nekik más eszközök vannak a fegyvertárukban!). Ahogy egy korábbi cikkben írtunk róla, és képekkel megerősítettük, számos kutyafajta teljesen máshogy néz ki kiskorában, mint kifejlett ebként.

Ez a másság is főként a bunda milyenségéből ered. Akik kölyökkorban még plüssmackók, felnőve gyakran letisztult, akár drótos szőrű jószágok lesznek.

Külön érdekesség a fajtajegyek alakulása a dalmatáknál, akiken csak felnőtt korban jelennek meg a pöttyök. Emlékszel, mekkora bonyodalmat okozott ez a Száz egy kiskutyában?!

Magas cukiságfaktor

Ez az érdekesség a kölyökkutyákról nem annyira köztudott, pedig nagyon logikus: a kiskutyák imádnivalósága ugyanabból ered, és pont úgy működik, mint a kisbabáké. A csecsemők arányai (a testmérethez képest nagyobb fej), a képzőművészetben az angyalok ábrázoláshoz hasonlatos pufók testalkat, a puha bőr, a nagy szemek és a húsos arcpárnák mind azt hivatottak elérni, hogy aki csak ránéz egy csecsemőre, rögtön elolvadjon, és ösztönösen meg akarja védelmezni a picit. Ez lép működésbe akkor is, ha egy kiskutyára nézel.

Ennek a reakciónak a hátterében a dopamin áll, amely a kicsik nézésekor szabadul fel az agyban. Ugyanez a vegyület lép működésbe, ha szerelmesek leszünk, így nem meglepő az az érzéshullám, ami elönt, amikor kiskutyák közelébe kerülsz.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon