hirdetés

Miért olyan cukik a kölyökkutyák? 5 alig ismert érdekesség róluk

Szénási Szimonetta

2022. október 18 - Képek: Getty Images Hungary

Imádnivaló külső, babás gesztusok, mérhetetlen cukiság – külsejük alapján a kutyakölykök elragadóak. Azonban tudományos szempontból is érdemes górcső alá venni ezeket a cukorfalatokat, ugyanis minden aranyosságuknak oka van.

hirdetés

Az alábbi öt érdekesség a kölyökkutyákról nemcsak a tudásodat fogja gyarapítani, de általuk jobban megértheted kicsi négylábúdat, vagy leendő kis kedvencedet.

Miért születnek csukott szemmel és füllel a kölykök?

A többség tudja, hogy a kiskutyák csukott szemmel és füllel, pontosabban zárt hallójárattal jönnek a világra, de az okát már kevesen. Mint oly sok minden, ez is evolúciós hozadék. A kutyák ősei ugyanis nehezen viselték, ha a vemhes nőstény hosszú időre kiesett a vadászatból.

Hogy a várandós szukák mihamarabb visszatérhessenek a prédagyűjtéshez, a vemhesség ideje az idők során lecsökkent. Ez azonban azt eredményezte, hogy a kölykök még nem teljesen kifejlettek a világrajövetelük pillanatában. Pár hét kell nekik, míg kinyílik a szemük és a fülük, egészen addig szinte teljesen védtelenek, és abszolút az anyjuk segítségére szorulnak.

Miért nem reagálnak a kis blökik a nevükre?

Előfordult már, hogy hiába szólongattad, kölyökkutyád a füle botját sem mozdította a neve hallatán? Lehet, hogy túl hosszú nevet választottál neki! A kicsik ugyanis csak a szavak első szótagjára hallgatnak. Ha a jövőben szeretnél kiskutyát, érdemes ezt megfontolva elnevezned leendő kedvencedet.

Ikerbabák

Lehet, hogy már gondolkoztál azon, lehetnek-e a kutyák egypetéjű ikrek? Nos, a válasz: igen! Az egypetéjű ikerség a kutyák esetében ugyanúgy alakul, mint az embereknél: ha egy megtermékenyített petesejt valamilyen okból – ami ezidáig tisztázatlan a tudomány számára is – kettéhasad, abból aztán két állat fejlődik ki.

A placenta, azaz a méhlepény segített megfejteni ezt a rejtélyt a tudomány számára, amikor egy ír farkaskutya almában született egy ikerpár, akik egy méhlepényen osztoztak.

Bársonyos bunda

A kölykök egyik legnagyobb vonzereje a selymes, pufók bundájuk (természetesen a csupasz vagy rövid szőrű kutyák is képesek hódítani, csak nekik más eszközök vannak a fegyvertárukban!). Ahogy egy korábbi cikkben írtunk róla, és képekkel megerősítettük, számos kutyafajta teljesen máshogy néz ki kiskorában, mint kifejlett ebként.

Ez a másság is főként a bunda milyenségéből ered. Akik kölyökkorban még plüssmackók, felnőve gyakran letisztult, akár drótos szőrű jószágok lesznek.

Külön érdekesség a fajtajegyek alakulása a dalmatáknál, akiken csak felnőtt korban jelennek meg a pöttyök. Emlékszel, mekkora bonyodalmat okozott ez a Száz egy kiskutyában?!

Magas cukiságfaktor

Ez az érdekesség a kölyökkutyákról nem annyira köztudott, pedig nagyon logikus: a kiskutyák imádnivalósága ugyanabból ered, és pont úgy működik, mint a kisbabáké. A csecsemők arányai (a testmérethez képest nagyobb fej), a képzőművészetben az angyalok ábrázoláshoz hasonlatos pufók testalkat, a puha bőr, a nagy szemek és a húsos arcpárnák mind azt hivatottak elérni, hogy aki csak ránéz egy csecsemőre, rögtön elolvadjon, és ösztönösen meg akarja védelmezni a picit. Ez lép működésbe akkor is, ha egy kiskutyára nézel.

Ennek a reakciónak a hátterében a dopamin áll, amely a kicsik nézésekor szabadul fel az agyban. Ugyanez a vegyület lép működésbe, ha szerelmesek leszünk, így nem meglepő az az érzéshullám, ami elönt, amikor kiskutyák közelébe kerülsz.

dalmata dopamin evolúció ikrek kölyökkor kölyökkutya kölyökkutya ápolás kölyökkutya tanítása kutyakölyök vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!