hirdetés

Ezért ül a kutya a lábadra: nagy valószínűséggel félreérted

Szénási Szimonetta

2024. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Négylábúink gyakori szokása, hogy rátelepszenek a gazdik lábára. Ám a gesztusnak többféle jelentése van, és nem mindig jól értelmezik.

hirdetés

Amikor kedvenced rátelepszik a lábadra, azt könnyen veheted bájos jelzésnek, gondolván, annyira szeret, hogy el sem enged maga mellől. Ez részint igaz, ám árnyaltabb a kommunikációja. Mivel sok az ellentmondásos magyarázat, vegyük sorra, hogy ezért vagy azért ül-e a kutya a lábadra!

Mindig melletted: ez lehet jó, és rossz is

A szívmelengető okok

Először is maradjunk a pozitív tartalomnál: a kutya sok esetben tényleg azért ül a lábadra, mert szeretne minél közelebb férkőzni hozzád. Eme vágy alapja pedig az irántad érzett szeretet.

Emellett olyankor is választhatja ezt a pozíciót, ha te leülsz valahova, ő meg szívesen csatlakozna, de melege van, így kellemesebb számára a padló hűvöse. Ám a lábadra legalább igényt tart. A meleg, puha szőnyeg is csábíthatja efféle kompromisszumra.

A pozitív töltetnél maradva, gyakorta azért ülnek így négylábú társaink, mert őrizni szeretnék a szeretett gazdájukat, illetve mert annak személye számukra maga a megtestesült nyugalom, aki mellett jó megpihenni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Végezetül az ártalmatlan okok közül a tanult viselkedést említjük; előfordulhat, hogy akár tudtodon kívül, de több figyelmet szenteltél kutyádnak, amikor az a lábadra dőlt. Ő pedig megtanulta ezt a trükköt.

Van, amikor az eb figyelemre vágyik

Nem dominanciaharc!

A másik gyakori meglátás a helyzettel kapcsolatban, hogy a kutya így akarja ledominálni az adott személyt. Ám ennek nincs valóságalapja. Egyáltalán nem kell emiatt aggódnod, pláne nem elzavarnod a lábadra kucorodó ebet!

Azonban mégis van, amikor aggodalomra ad okot a viselkedés. Sok esetben ugyanis szorongás vagy félelem áll a hátterében. Ilyenkor is a nyugalom meglelése a cél, de magyaráznunk sem kell, hogy a mögöttes ok miatt ez nem elfogadható. Figyeld meg kedvenced viselkedését, és próbáld kideríteni, mi stresszeli az állatot. Lehet, hogy valamilyen hang, egy vendég, vagy az utca zaja kelt félelmet benne.

Ebben a cikkünkben részleteztük, milyen stresszorok lehetnek a kutya életében, ahogy arra is kitérünk, milyen mentális problémák forrása lehet a kezeletlen szorongás. Hogy ne csak a probléma gyökerét mutassuk meg, ide kattintva azt is megtudhatod, miként küzdhettek meg a démonokkal.

félelem kommunikáció kutya gazda kapcsolat kutya szeret szorongás testbeszéd ül a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!