hirdetés

Tényleg érted a kutyád testbeszédét? Ezt a 8 dolgot még a legjobb gazdik is gyakran rosszul értelmezik

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 25 - Képek: Getty Images Hungary

Még a legjobb gazdival is előfordulhat, hogy néha a kutyusának egy-egy jelzését félreérti, ugyanis a kutya testbeszédének értelmezése egy meglehetősen bonyolult feladat, még néha a profik számára is. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyeket a leggyakrabban értünk félre.

hirdetés

Te mindig tudod, hogy mit szeretne neked üzenni a kutyusod? Nos, adunk egy kis segítséget, ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy egészen pontosan mit szeretne a tudtodra adni.

1. Lassan leengedett farokcsóválás

Tudjuk, hogy nem mindegy, hogy balról jobbra, vagy jobbról balra csóválja a kutyus a farkát, azonban fontos tudni, hogy az sem mindegy, hogy lassan vagy gyorsan engedi le a farkát. Ugyanis, ha lassan, akkor az arra utal, hogy nem igazán érti éppen, mit akarsz neki mondani, és kissé tétován áll előtted. Ha ezt veszed észre, legyél sokkal egyértelműbb.

2. Levegőbe meredő farok

Ez a legtöbb esetben magabiztosságot sugároz. Ilyenkor az eb megpróbálja a tekintélyét érvényesíteni, ez kiváltképpen igaz, ha más kutyák vannak körülötte. Minél magasabban áll az állat farka, annál nagyobb magabiztosságot próbál sugározni.

3. Lábak közé húzott farok

Sokan nem tudják, de ez szinte minden esetben fájdalomra, vagy éppen félelemre utal. Illetve arra, hogy az adott helyzetben nem érzi kényelmesen magát az állat. Amennyiben ez gyakran előfordul, vidd el a kutyusod állatorvoshoz, ugyanis lehet, hogy beteg!

4. Éber tekintet

A különösen hosszú szemkontaktus-tartás azt jelenti, hogy a kutya meglehetősen sok figyelemre vágyik. Ilyenkor azt szeretné, hogy csak és kizárólag vele foglalkozz folyamatosan. Ugyanakkor a hunyorgás és a pislogás pedig azt, hogy készen áll egy fergetegesen szórakoztató játékra.

5. Fülek játéka

Ha a fülei felemelkednek, az arra utal, hogy valamire nagyon kíváncsi, és így próbál reagálni a környezetére. Azonban, ha a füleit lelapítja, akkor ideges vagy éppen fél valamitől.

6. Ásítás

A kutyák esetében az ásítás nem az unalomra utal, sokkal inkább arra, hogy az állat rosszkedvű, feszült, súlyosabb esetben depressziós. Természetesen ez alól kivételt élvez az, ha téged utánoz az ásításban, ugyanis ebben az esetben ez a cselekvés egy különlegesen mély ragaszkodásra utal.

7. Fogak látszódása vagy arcnyalás

Általában ez azt jelenti, hogy a kutya védi a területét, vagy éppen nem szeretné, ha mondjuk valaki az ételéhez érne. Ezt szükséges megkülönböztetni a vicsorgástól, ugyanis teljesen más üzenet van mögötte. Az arcnyalás pedig szintén hasonló dologra utalhat, ugyanis ilyenkor kissé ideges vagy zavart az állat. Emellett hasonló jel lehet még, ha kicsit feláll a hátán a szőr, ugyanis ebben az esetben is valami miatt roppant kellemetlenül érzi magát.

8. Neked háttal ül vagy hozzád bújik

Ez szinte minden esetben mérhetetlen bizalomról és szeretetről árulkodik. Ugyanis ilyenkor olyan biztonságban érzi magát melletted, hogy képes neked teljesen kiszolgáltatni magát. Ehhez hasonló gesztus az is, mikor a fejét a térdedre hajtja, ugyanis ilyenkor nemcsak szeretetet akar, hanem azt is ki szeretné fejezni, hogy teljesen megbízik benned.

bizalom jele farokcsóválás hogyan szeret a kutya kommunikáció kutya testbeszéd kutya testbeszéde ragaszkodik a kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink