hirdetés

Ha így játszik a kutyád, az életébe kerülhet

Szénási Szimonetta

2024. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

corgi wathcing bee in a bluebonnet field nature concept

Jó dolog, ha kedvenced feltalálja magát, és egyedül is megtalálja a szórakozását – ám vannak izgalmasnak tűnő, de roppant veszélyes dolgok, amiktől távol kell tartanod a kis kíváncsit!

hirdetés

A méhek és a darazsak ide-oda szálldosásukkal, döngicsélésükkel hamar felkeltik az ebek figyelmét. Már az is elég baj, ha az óvatlan állat belelép egy csípős rovarba, amikor pedig játszani is szeretne velük, annak igazán komoly következményei lehetnek. Ilyenkor ugyanis nem ritka, hogy nemcsak szemrevételezik, de meg is szimatolják, vagy akár be is kapják őket. Valamint az is előfordulhat, hogy szaladgálás közben egy méh vagy darázs a kutya szájában köt ki, és az is megesik, hogy az eb le is nyeli a rovart. Néha pedig a zavaró zümmögés miatt kap oda a kutya. Minden esetben komoly következménye lehet a találkozásnak. Az csak egy dolog, hogy a méh- vagy darázscsípés fájdalmas, de az arra érzékeny kutyáknál allergiás reakciót is kiválthat, sőt, akár anafilaxiás sokk is felléphet, akárcsak az embereknél. Egyes testtájakon, mint a pofa vagy a nyaki terület, még veszélyesebb a csípés, ahogy a szájüreg belsejében, vagy a torok környékén is megnő a tragikus kimenetel esélye.

A zümmögő, szálldosó rovarok felkelthetik a kutya érdeklődését

Orvosi vészhelyzet

Az allergia mellett ugyanis a helyi duzzanat is életveszélyes lehet, ha elzárja a levegő útját. Így ha kedvenced bekapott egy rovart, amely a szája belsejében, közel a garathoz szúrta meg, a csípés hamar fulladáshoz vezethet.

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk az immunrendszer heves reakciója valamilyen anyaggal, jelen esetben a méh vagy darázs méreganyagával szemben.

Miképp korábban dr. Bodó Andrea részletezte, az anafilaxiás reakció jellemzően

  • viszketéssel;
  • testszerte megjelenő bőrpírrel;
  • a fejet érintő vizenyővel;
  • hasmenéssel;
  • hányással;
  • légúti duzzanattal;
  • az ezt követő légszomjjal, nehézlégzéssel;
  • keringési elégtelenséggel;
  • vérnyomáseséssel;
  • legrosszabb esetben pedig a keringés leállásával jár.

Az anafilaxiás sokk orvosi vészhelyzetnek számít, a gyors beavatkozás pedig életmentő!

Mit tegyél, ha a kutyádat méh vagy darázs csípte meg?

Először is ki kell derítened, hol csípték meg pontosan az állatot. A csípés tényére általában hangos, fájdalmas nyüszítés figyelmeztet. Ha látod, hogy a környezetetekben sok a rovar, akkor joggal feltételezheted, hogy ők a baj forrásai. (Ugyanakkor egy séta alkalmával számos baleset történhet, például kedvenced beleléphet egy üvegszilánkba, vagy egy éles kő is felsértheti a mancsát. Emiatt más eshetőségeket se zárj ki, pláne, ha nem találod a csípés helyét.)

Méhcsípés esetén a fullánk is benne maradhat a sebben. Fontos, hogy ezt óvatosan távolítsd el, máskülönben a fullánk végén levő méregzsákból további méreganyagot ürítesz a kutya szervezetébe. Ajánlott módszer, hogy egy bankkártyával, simogató-csúsztató mozdulattal terelgesd ki a bent ragadt fullánkot a bőrből.

A méh fullánkja benne maradhat a sebben

Teendők rovarcsípés esetén

A duzzanatot és a fájdalmat jegeléssel lehet enyhíteni. Lényeges, hogy a jégakkut vagy jégzselét (de fagyasztott zöldség is megteszi) egy vékonyabb textíliába, például konyharuhába bugyoláld be, hogy a jég ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel.

Szerencsére a méhcsípés a legtöbb esetben csak bőrpírrel, kisebb duzzanattal és mérsékelt fájdalommal és viszketéssel jár. Ám ha a kutya allergiás, akkor a fentebb részletezett anafilaxia rövid időn belül életveszélyes állapotot idéz elő. Már a gyanú esetén is azonnal indulj el az állatorvoshoz, hogy kutyád megkaphassa a szükséges gyógyszert! Ez az állapot súlyosságától függően lehet antihisztamin, rövid hatású szteroid, de akár intravénás adrenalin adása is indokolt lehet, kritikus esetben újraélesztéssel egybekötve.

Egy golden retriever anafilaxiás reakciója méhcsípés után

A szájüregben történt csípés esetén a várható légzési nehézségek miatt szintén mihamarabb orvoshoz kell juttatni az állatot, ahogy akkor is, ha az eb lenyelte a rovart. A belső csípések ugyanis emésztőrendszeri problémákat, legrosszabb esetben sokkot, illetve a belső szervek károsodását okozhatják. Ha nem vagy biztos benne, hogy kedvenced lenyelte-e a méhet vagy darazsat, tartsd szoros megfigyelés alatt! Előfordul az is, hogy bár az eb lenyeli őket, de a rovar elpusztul, mielőtt csípni tudna.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Hogyan előzd meg a bajt?

A legjobb, ha nem mentek olyan helyre, ahol sok méhvel vagy darázzsal találkozhattok. A virágos rétek például nem a legideálisabb sétahelyek. De teljesen kizárni a találkozás lehetőségét természetesen lehetetlen. Így jobb, ha odafigyeléssel, valamint az eb nevelésével garantálod a biztonságát. Sose engedd neki, hogy játsszon a rovarokkal, és vezényszóval is tiltsd az ismerkedést.

Ha sok repkedő csíkos van a közeletekben, amelyek érdeklik is a kutyát, jobb, ha elvonod valamivel a figyelmét. Menjetek arrébb labdázni, vagy állj meg vele trükközni. Néhány jutalomfalat egészen biztosan felülírja a zümmögő légi parádét.

Extrém esetben szájkosár viselése is javasolt. Leginkább olyankor, ha az eb újra és újra túl közel merészkedik a rovarokhoz, amiből folytonos kára származik.

Fóbia és rögeszme

Egyes kutyákban egy rossz tapasztalat akár jövőbeni szorongást, sőt, fóbiát is kiválthat a méhekkel és darazsakkal kapcsolatban. Ez sarkalhatja őket arra, hogy folyamatosan üldözzék az ellenséget, de nagy fokú félelmet is ébreszthet bennük, ami miatt a közelükbe sem mernek merészkedni. Ez csak akkor gond, ha a pánik olyannyira elhatalmasodik az állaton, hogy már a sétákat is hátráltatja.

Emellett létezik egy kényszeres viselkedés is, amit angolul fly-snappingnek neveznek. Ilyenkor az eb akkor is vadászik a rovarokra, ha azok nincsenek is jelen, és folytonos mancscsapásokkal, odacsattintásokkal igyekszik távol tartani magától a képzeletbeli betolakodókat. Érdekes módon a jelenség emésztési gondokkal is összefügghet, és a Cavalier King Charles spánieleknél, illetve a berni pásztorkutyáknál gyakoribb.

Ide kattintva megtudhatod, milyen házi keverékkel érdemes a méh-, illetve a darázscsípés helyét kezelni. Mivel más a méreganyaguk kémhatása, így az orvoslásuk is eltérő.

anafilaxia anafilaxiás sokk baleset darázs méh nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!