hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyád darázsba vagy méhbe lépett? Más-más borogatás csillapíthatja kedvenced fájdalmát

László Enikő

2022. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

A méh- és darázscsípés fájdalmas és ijesztő lehet egy kutyának. Egyetlen csípés is komoly fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt és gyulladást okoz. De az is előfordulhat, hogy kedvenced allergiás, ilyen esetben pedig azonnal cselekedned kell.

hirdetés

Különösen nyáron igen nagy az esélye annak, hogy fűben ugrándozó kedvenced véletlenül egy darázsba lépjen. Bizonyára sokan tudják, hogy ez mennyire kellemetlen. A mancs azonban még a jobbik eset, ugyanis kedvencedet akár az orrán, a szemén vagy a száján is megcsíphette volna a rovar, ami nagyobb fájdalommal jár. De tappancsuk csípése is igencsak fájhat, és a csípés után egy ideig biceghetnek a pórul járt kedvencek. Mutatjuk, mit tegyél, ha kutyádat megcsípte egy darázs vagy egy méh!

Amennyiben a csípés az orron, a szájon vagy a fej környékén van, tartsd szemmel kutyádat, hogy megbizonyosodj arról, hogy a duzzanat nem zavarja a légzést vagy a nyelést. Ha a duzzanat a csípés után néhány perccel drámaian megnő, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Honnan tudhatod, hogy kutyádat darázscsípés érte?

Ha kedvencedet megcsípte egy méh vagy egy darázs, a kutya harapdálhatja, nyalogathatja az adott területet, jelen esetben a mancsát. A nyalogatás által előfordulhat, hogy az eb kiszedi talpából a fullánkot, ezért, ha nem találod azt, az még nem jelenti, hogy nem darázs csípte meg. Emellett kedvenced nyüszíthet, sántíthat, az érintett terület pedig bedagadhat.

Allergiás reakció jelei

  • hányás
  • jelentősen és gyorsan duzzadó terület
  • fakó íny
  • gyengeség, összeesés
  • hasmenés

Ha ezen tünetek valamelyikét tapasztalod kedvenceden, azonnal menj vele állatorvoshoz! Tévhit, hogy a kalcium tabletta megelőzi az allergiás reakciót. Csípés esetén semmilyen hatással nincs sem az emberre, sem az állatra!

Abban az esetben, ha kutyád nem allergiás a csípésre, otthon is kezelheted a problémát.

Mit tegyél, ha kutyád darázsba lépett?

Először is el kell távolítani a fullánkot egy szemöldökcsipesz segítségével. Ha nincs ilyened otthon, egy bankkártyával is próbálkozhatsz. Ügyelj arra, hogy a fullánk aljáról kaparj, és ne nyomd vagy húzd ki a tetejénél fogva, mert ez több mérget szabadíthat fel, és meghosszabbíthatja az irritációt. Előfordulhat, hogy kedvenced nyalogatta az érintett területet, és így már eltávolította a fullánkot.

Ha már nincs fullánk, tegyél egy tiszta konyharuhát vagy rongyot a hideg csap alá, és tartsd a csípés helyéhez, hogy csökkentsd a duzzanatot. A jég gyorsan megnyugtatja a csípés helyét, de ügyelj arra, hogy kutyádat ne sokkolja a hirtelen hőmérsékletváltozás.

Kedvencedet biztosan irritálja a csípés, ezért lehetőleg próbáld megnyugtatni és hűvösen tartani. Fontos, hogy te is próbálj higgadt maradni.

Tartsd szemmel az első néhány órában az esetlegesen kialakuló allergiás reakció jeleit figyelve.

Vannak, akik vény nélkül kapható antihisztaminokat ajánlanak, ha a kutyát megcsípte egy rovar, de a különböző márkák bizonyos összetevői végzetesek lehetnek az állatok számára. Ha ezt választod, mindig egyeztess állatorvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfelelő gyógyszert adod, és a kutyád méretének és súlyának megfelelő mennyiségben.

Egyéb házi praktikák

Mivel a darázs mérge lúgos, ezért az ecetes borogatás gyorsabban semlegesíti, mint a csapvíz. A méh mérge savas, így azt szódabikarbónás vagy sütőporos vízzel átitatott kendővel érdemes borogatni. Amennyiben nem tudod, milyen rovar bánt el kedvenceddel, szappanos vízzel is lemoshatod az érintett területet. Végül tehetsz rá Fenistil gélt (ügyelve, hogy ne nyalja le mancsáról!), vagy aloe verát, melyek csökkentik kutyusod fájdalmát.

allergiás kutya darázs darázscsípés méh nyári veszélyek rovarcsípés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!