hirdetés

Miért nyalogatja kutyád a mancsát? Ilyenkor jelent bajt

Szénási Szimonetta

2024. május 10 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Lehet, hogy ártalmatlan szokásnak, esetleg tisztálkodásnak gondolod, ám számos egészségügyi probléma tünete is lehet a mancsnyalogatás.

hirdetés

Amennyiben a kutya a megszokottnál többet nyalogatja a mancsát, akkor az minden esetben valamilyen gondra hívja fel a figyelmet. Ugyanígy a harapdálás, rágcsálás is ideértendő. Hogy mi állhat a viselkedés hátterében, azt dr. Valentina Henao részletezte a PetMD állategészségügyi oldalnak.

Mint az állatorvos rámutat, a lábrágcsálás, illetve nyalogatás gyakran megfigyelhető, és az esetek jelentős részében teljesen természetes jelenség. Ám ha kedvenced hirtelen a nap jelentős részében a mancsaival van elfoglalva, az arra utal, hogy valami gond van a tappancsokkal. Főleg, ha az elfoglaltság olyan intenzív, hogy abból még a gazda sem tudja kizökkenteni az ebet. Az is gyanakvásra adhat okot, ha a kutya séta után kezdi el hevesen nyalogatni a mancsát; valószínűleg útközben történt vele valami. Nézzük, mi érhette!

1.) Megsérült, fájdalma van

A legevidensebb, hogy valami beszorult az állat ujjai közé, vagy megsértette a lábát. Ilyenkor vagy próbálja eltávolítani a zavaró dolgot (követ, ágat stb.), vagy a sebét ápolgatja. Előbbi esetben segíts neki; apró sebesülésnél lásd el a sebet, és ha indokolt, akkor egyeztess róla az állatorvossal is. Megesik, hogy nem a mancs, hanem a karom sérül, sőt, be- vagy akár le is szakadhat. Ezt valószínűleg nyüszítéssel, sántítással is jelzi a kutyád, hiszen nagyon fájdalmas. Ilyen esetben például biztosan szükség lesz orvosi ellátásra.

A sebesülésen felül a csípések, a kiszáradt mancspárnák, a benőtt vagy túl hosszú karmok, a meleg napokon pedig a felhevült aszfalt okozta égési sérülés is kínozhatja a kutyát. (Ugyanígy télen az útszóró só, illetve egyéb vegyi anyagok is kimarhatják. Mindkét időszakban indokolt lehet a nyári, illetve téli kutyacipő viselése mindezek elkerülése végett.)

Kedvenced méhbe vagy darázsba is léphetett

Mint dr. Henao is hangsúlyozza, rovarcsípés esetén meg kell vizsgálni, bent maradt-e a rovar fullánkja a sebben. (Ez méheknél fordulhat elő.) Ha igen, azt el kell távolítani, majd ezt követően ellátni a csípés helyét. Amennyiben nem tudod, mit kell tenni, ebből a cikkünkből mind a méh-, mind a darázscsípés kezelésének menetét megismerheted.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

2.) Bolha vagy kullancs

Élősködők is gyötörhetik a kutyát, akár a lábain is. A kullancsok kifejezetten szeretnek elbújni a lábujjak között, ahol ráadásul nehéz is észrevenni őket. Éppen ezért séták után ennek a területnek az ellenőrzését se felejtsd el! A bolha is csíphet a lábon, sőt, a mancson is; a kellemetlenség, majd a viszketés pedig nyalogatásra, harapdálásra ingerelheti az állatot.

Kedvenced paraziták elleni védelme egész évben kiemelten fontos feladatod, és még ennek elvégzése mellett is rendszeresen ellenőrizned kell, nem fertőződött-e meg valamelyik élősködővel a kutyád. A kullancsok miatt valamennyi sétáltatás után ajánlott átnézni az ebet, hosszabb szőrű fajtáknál pedig az átfésülés is segíthet időben, még a befúródás előtt eltávolítani a veszélyes rovart. A bolhák jelenlétéről a szőrben levő kis fekete pöttyök, azaz a bolhapiszok is árulkodik. Ha az van, akkor bizony bolha is van!

A kullancsok előszeretettel bújnak meg az ujjközökben

A kullancs helyes eltávolításáról ide kattintva olvashatsz, és videón is megnézheted a menetét, míg a bolhák kiirtásáról itt írtunk.

3.) Allergia

Az ételallergia egyik tünete a viszketés, ami bárhol jelentkezhet. Ha arra gyanakszol, hogy kedvenced esetleg valamilyen ételre, illetve összetevőre érzékeny, egyeztess az állatorvosotokkal a kivizsgálás menetéről.

A leggyakoribb allergének az alábbiak lehetnek:

  • élelmiszerek, mint csirke, sertés, tojás, hal;
  • szezonális allergének, mint a pollenek, illetve a fűfélék;
  • környezeti tényezők, köztük mosószerek, öblítők, vegyszerek, amikkel a kutya is érintkezhet (a kimosott fekhely is válthat ki irritációt);
  • a bolhacsípés is válthat ki allergiás bőrtüneteket.

4.) Ízületi gyulladás

Az arthritis az idősebb kutyák gyakori betegsége, de a fiatalabb korosztály is érintett lehet. Az ízületek gyulladása fájdalmas, és nemcsak a csípőt, illetve a lábakat, de a lábujjakat is elérheti. A betegség folyamata progresszív, azaz folyamatosan romló állapotról van szó, amelynek során az ízületi porc fokozatosan lebomlik, ami fájdalmat, gyulladást, valamint a végtagok használatának nehézségét okozza. A sántítás, nyalogatás, rágcsálás tipikus tünetei a bajnak.

Az ízületi gyulladás felismeréséről, illetve kezelési lehetőségeiről ebben a cikkben írtunk részletekbe menően.

Az ízületi gyulladás tipikus jele a sántítás

5.) Viselkedési problémák

A lábrágcsálás hátterében gyakran valamilyen mentális vagy lelki probléma húzódik. Ilyen lehet a stressz, a szorongás, a kényszeresség (Obsessive Compulsive Disorder, vagyis OCD), de az is, ha az állat folyamatosan unatkozik. Ha az egészségügyi okokat az orvos kizárta, akkor nagy valószínűséggel a krónikus viselkedés oka a felsoroltakban keresendő.

Érdemes szemügyre venned a napi rutinotokat, és megvizsgálni, mi zavarhatja kedvencedet, és miképp tudsz azon változtatni. Például ha sokat van egyedül, akkor a magány kiválthat belőle feszültséget, de unatkozhat is az állat. Ha nem jössz rá, mi lehet a gond, akkor pedig  érdemes felkeresnetek egy viselkedés-szakértőt.

Kedvenced néha csak több figyelemre vágyik. Nézd, mire képes egy önfeledt séta: kivirul tőle a kutya! / Fotó: Az Én Kutyám

Ugyanakkor megesik, hogy a felsorolt egészségügyi panaszok után egy darabig mint szokás marad meg a viselkedés, és a kutya még egy ideig nyalogatja  a mancsát.

Ne hagyd rá!

Nagyon fontos, hogy a mancsok folyamatos nyalogatása kisebesedéshez, majd bakteriális felülfertőződéshez vezethet. Ez duzzanatban, váladékozásban, gennyedzésben mutatkozik meg. Már csak emiatt sem szabad hagynod, hogy kedvenced megtartsa ezt a szokást.

Az említett OCD-t mind az emberek, mind a kutyák esetében komolyan kell venni. Ide kattintva megtudhatod, a mancsnyalogatáson túl milyen viselkedések utalhatnak kényszerességre.

allergia bolha csípés darázs ízületi gyulladás kullancs kutya mancs láb mancsápolás méh miért OCD sebkezelés sérülés stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink