hirdetés

3 egyszerű gyakorlat, amivel csökkentheted a sérülések kockázatát

Molnár Enikő

2024. március 5 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Lehet, hogy még nem is gondoltál rá, de érdemes lehet kontrolláltabban is átmozgatni kutyádat. Ezzel gyakorolhatjátok a hatékony együttműködést is, nem utolsó sorban pedig a lent felsorolt feladatok csökkenthetik a sérülések esélyét is. Mutatjuk, hogy hogyan érdemes elkezdeni.

hirdetés

Annak érdekében, hogy kutyánk sokáig egészséges és mozgékony legyen, érdemes aktívan tartani és gyakran átmozgatni. Erre rengeteg lehetőségünk van; mi most három olyan gyakorlatot hoztunk, ami az erőnlét javítására, fokozására alkalmas és otthon is elvégezhető. Ezek egyáltalán nem nehezek és könnyedén beépíthetőek a napi-heti rutinba. Nem mellesleg pedig alig igényelnek eszközt. Annyit szeretnénk hozzátenni, hogy az említett átmozgatások nem helyettesítik a futást, játékot, sétát. Tehát magukban nem nevezhetők elégséges testmozgásnak, főleg egy egészséges kutya esetében. Ellenben arra kiválóak, hogy olyan részeit célozzák, erősítsék illetve nyújtsák az ebnek, amik az általános mozgásformákkal nincsenek átmozgatva, viszont könnyedén sérülhetnek egy rossz mozdulattal.

Fejlesztik a testtudatosságát és csökkentik a sérülés kockázatát /Fotó: Az Én Kutyám

Őrizzük meg a gerinc rugalmasságát

A gerinc épsége fiatal és idős korban is nagyon fontos. Ha úgy érezzük, hogy nem szentelünk elég figyelmet ennek a testrésznek a mindennapokban, akkor bevezethetjük ezt az egyszerű de nagyszerű gyakorlatot. Ez a nyolcasok leírása két kihelyezett pont körül. Így sokunknak máris ismerős lehet. Előfordulhat, hogy már régóta szórakoztatjuk ezzel kedvencünket (és magunkat), és nem is tudjuk, hogy milyen jót teszünk vele kutyánknak. Ez az egyszerű mozdulatsor kíméletesen nyújtja a gerinc mentén húzódó izmokat, emellett pedig a gerinc rugalmasságát is javítja. Így ha szeretnénk egy kicsit átmozgatni szeretett négylábúnkat odahaza, érdemes kipróbálni néhány engedelmes feladattal (mondjuk ül-fekszik-áll) vagy mobilitásgyakorlattal megfűszerezve.

Így csináld:

Tegyünk ki két bóját, könyvet vagy bármiféle indikátort, amit meg kell kerülnie, egymástól mondjuk fél méterre (ennek nem kell pontos mértéknek lennie, lehetnek egymástól egy méterre is). Ezek után vezessük kedvencünket úgy, hogy megkerülje a kihelyezett tárgyakat nyolcasokat leírva a bejárt úttal. Ha ráérzett, csökkenthetjük a kettő közti távolságot. Vezethetjük a lábaink körül is, de egy bizonyos méret után nem biztos, hogy kényelmes megoldás. Bár az biztos, hogy ez igényli a legkevesebb eszközt.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Figyeljünk kedvencünk hátsó felére

Pontosabban a hátsó lábainak mozgására és az arra helyezett súlyra. Ehhez érdemes tudni, hogy alapvetően a kutyák több súlyt helyeznek a mellső lábaikra (amikor állnak, akkor testsúlyuk mintegy 60%-át a mellső lábaikra helyezik), mint a hátsókra. Mozgás közben a fejük tartásától is függ, hogy hogyan oszlik el a súlyuk. Amikor a kutya feje egy vonalban vagy lejjebb van, mint a gerincvonala, akkor a mellső lábaira helyezi a súlyát, amikor pedig feljebb van, mint a gerincvonala, akkor a hátsó lábaira. Ennek az információnak ismeretében tudatosabban erősíthetjük kedvencünk végtagjait.

Egy kiadós labdázásban is megsérülhet kedvencünk / Fotó: Az Én Kutyám

De miért figyeljünk a hátsó lábaikra? Mert maguktól nem figyelnek rájuk! Na jó, ez egy enyhe túlzás, de van alapja. Hogy kicsit pontosabbak legyünk nincsenek teljes tudatában a hátsó lábaik környezethez, illetve testükhöz viszonyított pozíciójának. Ez elsőre nem tűnhet olyan drámainak, ám a hátsó lábak tudatos mozgatása fontos szerepet tölthet be a sérülések elkerülésében. Szerencsére ez egy olyan készség, amit fejleszthetünk néhány egyszerű gyakorlattal, amikhez nem feltétlenül kell drága eszközöket venni. Az alábbi gyakorlatok segítségével akár csupán a tálja segítségével is sikerülhet átmozgatni kedvencünket.

Hátráltassuk – szó szerint

Ehhez nem kell más, mint egy eszköz, amire felhátrálhat kedvencünk. Általában valami puha felületet szoktak ajánlani, mondjuk egy párnát vagy matracot, de van, aki egy fellépővel vagy valamilyen alacsonyabb emelvénnyel gyakorolja a hátrálást kedvencével. Annyi a gyakorlat lényege, hogy hátsó lábaival rálépjen a lehelyezett felületre. Ezt általában vezetéssel érik el a gazdik. Olyan megközelítést is lehet látni, hogy először felvezetik az ebet mondjuk egy párnára, majd levezetik róla annyira, hogy csak a hátsó lábai maradnak a felületen. Ilyenkor jutalmazzák. Bárhogy is csináljuk, legyünk türelmesek és segítsünk kedvencünknek. Először lehet, hogy nehezen fog menni, de ha sokszor és következetesen gyakorlunk kutyánkkal, akkor rá fog jönni a gyakorlat lényegére – legalábbis arra, hogy mit várunk el tőle. Az alábbi videó 45. másodpercében lehet látni, hogy hogyan lehet elképzelni ezt a feladatot.

Forog, egy kicsit másképp

Végül, de nem utolsósorban egy másik, hátsó lábakat erősítő, illetve a hátsó fél tudatos mozgatását célzó gyakorlatot hoztunk. Ehhez nincs másra szükség, mint egy könyvre, esetleg egy dobozra. Tulajdonképpen bármire, amit stabilan a földre tudunk helyezni és amire fel tudjuk vezetni kedvencünket, pontosabban kedvencünk mellső lábait. Már ez is jó arra, hogy erősítsük a hátsó lábakat. Addig érdemes ennyiben maradni, amíg kedvencünk megszokja az új helyzetet. Tehát az elején csak felvezetjük, majd, amikor már ez a része jól megy a gyakorlatnak, akkor jön a hátsó lábak mozgatása.

Az a lényeg, hogy kutyánk mellső lábai a kihelyezett tárgyon maradjanak, és a hátsó lábaival lépkedjen oldalra. A cél, hogy mindkét irányba le tudjon írni egy teljes kört a tárgy körül úgy, hogy közben fennmaradjanak a mellső lábai. Ezt (is) legegyszerűbben vezetéssel érhetjük el, használjuk kedvencünk motivációját arra, hogy elsajátítsa a gyakorlatot. Segíthetünk neki azzal is, hogy mi is mozgunk, vele együtt az adott irányba, mintha mindig láb mellett lenne. Az alábbi videóban 1 perc 10 másodpercnél lehet látni az említett gyakorlatot.

Tegyük élvezetessé, szórakoztatóvá a helyzetet, ne gyakoroljunk túl nagy nyomást kutyánkra. Jutalmazzuk, tartsunk szüneteket és legyen sikerélménye. Ezek a gyakorlatok akkor vezethetőek be a mindennapokba, ha kedvencünk is élvezi a feladatot és együttműködik, ehhez viszont motiváltnak kell lennie. Használhatunk ételt vagy játékot is. A legfontosabb pedig, hogy dolgozzunk négylábú barátunkkal együtt, ne pedig ellene.

Ez a három gyakorlat szorosan kapcsolódik a mobilitás témaköréhez. Ha szeretnél erről többet megtudni, olvasd el ezt a cikkünket. 

egészség megőrzése gerinc rugalmassága hátsó fél tudatos mozgatása hátsó lábak erősítése kutyát átmozgatni mobilitás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!