hirdetés

Célpontérintés a mancsokkal: egy látványos és hasznos trükk

Molnár Enikő

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kis türelemmel és következetességgel minden kutya megtanulhatja a célpontérintés tudományát.

hirdetés

A célpontérintést érdemes lehet megtanítani a kutyánknak. Egy nagyon hasznos trükkről van szó, amit több szituációban is bevethetünk. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos formáival egyszerűen együttműködést kérhetünk kutyánktól, sőt, kiváló készségnek bizonyulhat néhány sportban is. A célpontérintésnek tipikusan 3 formája van: az ebnek vagy az orrával kell a célponthoz érnie, vagy a mellső mancsaival, vagy a hátsókkal. Míg előző cikkünkben az orral való érintésről volt szó, most a mancsokkal történő célpontérintésről fogunk beszélni.

Ne felejtsd el élvezni az együtt töltött időt

Miért jó, ha kutyánk képes célpontérintésre a mancsaival?

Bár a manccsal való célpontérintésnek nincsenek olyan stresszkezeléssel és reaktivitással kapcsolatos előnyei, mint az „orros” célpontérintésnek, nem lehet azt mondani rájuk, hogy haszontalanok. Már a trükktanulással járó előnyök miatt is érdemes lehet bevezetni őket a repertoárba, főleg, ha szeretnénk bonyolultabb trükköket is tanítani kedvencünknek. Nagyon jó alapokat adhat különböző kutyás sportokhoz is, ha megtanulja az eb, hogyan kell vezényszóra feltenni a mellső vagy hátsó mancsait valamire. Emellett kiváló mobilitásgyakorlatok lehetnek. A mellső mancsos célpontérintés erősítheti az eb törzsizmait, míg a hátsó mancsos célpontérintés segít a kutya koordinációjában.

Célpontérintés a mancsokkal

A célpontérintés tanításához nincs szükségünk másra, mint egy alacsony platformra (ez lehet egy nagy alakú könyv is, a lényeg, hogy ne csússzon el), türelemre és jutalomfalatokra. Emellett pedig érdemes lehet klikkert is használni, hogy egyértelműbb legyen a kommunikáció. A nulladik lépés mindkettőnél az lesz, hogy hagyjuk az ebet, hogy felfedezze a platformot. Ösztönözzük, hogy megközelítse, megismerje, megszagolja, esetleg magától rálépjen a kihelyezett tárgyra.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mellső mancsokat fel!

Először vezessük a kutyánkat (egy jutalomfalat segítségével) a célponthoz. Törekedjünk arra, hogy felrakja rá a mellső mancsait. Ha elég alacsony a platform, akkor ezzel nem valószínű, hogy probléma lesz, de ha magasabb, akkor lehet, hogy elkél majd egy kis extra iránymutatás. Emeljük feljebb a jutalomfalatot, miközben a platformra csaljuk vele az ebet. Amint rárakja a mellső mancsait a célpontra, dicsérjük, illetve jutalmazzuk. Legyünk türelmesek; vannak ebek, akiknek kicsit tovább tart, hogy ráálljanak a platformra.

Az előbb leírt folyamatot még sokszor meg kell ismételni, hogy az eb valóban megértse a feladatát. Ha már többször sikeresen vette az akadályt, akkor elkezdhetjük vezényszóhoz kötni a viselkedést. Egy idő után elhagyhatjuk a vezetést, és megpróbálhatjuk csak a vezényszóval irányítani az ebet. Amikor elvégzi a feladatot, ne felejtsük el megjutalmazni. Ha már jól megy az ebnek a célpontérintés, elkezdhetjük általánosítani a viselkedést, és különböző célpontokat adni a kutyusnak.

Hátsó mancsokat fel!

Ennek a tanítása nagyon hasonló a mellső mancsos célpontérintéshez. Először ugyanúgy fel kell vezetni az ebet a választott, stabil platformra, de ahelyett, hogy megállnánk a mellső mancsoknál, átvezetjük a tárgy másik oldalára úgy, hogy a hátsó mancsai maradjanak fenn rajta. Ilyenkor dicsérjük és jutalmazzuk az ebet. Ez talán a legnehezebb része. Ha az eb tud hátrálni, akkor az átvezetés helyett így is megpróbálhatjuk rávezetni a platformra. Ha már magabiztosan megy a kutyának, akkor hozzárendelhetünk egy vezényszót, ami jól megkülönböztethető a mellső mancsos célpontérintéstől. Sok-sok gyakorlás után elengedhetjük a vezetést, ha pedig már így is jól megy, akkor változtathatunk a célponton.

Természetesen az elején még nem kell ilyen magas célpontokat kinevezni, de fokozatosan el lehet jutni erre a pontra is

Ne lepődjünk meg, ha utóbbi nehezebben fog menni, mint a mellső lábas célpontérintés, vagy az orral való érintés. Nem természetes nekik a hátsó lábak külön mozgatása, így legyünk türelmesek és gyakoroljunk sokat. Könnyen lehet, hogy nem egy nap alatt fogja megtanulni az eb ezt a trükköt; sőt, lehet, hogy egy vagy akár több hét konzisztens gyakorlás kell ahhoz, hogy csak vezényszóra meg tudja csinálni a célpontérintést. Ha viszont sikerül, akkor nagyon látványos és szórakoztató trükk tud lenni, amit a legtöbb kutya élvezettel csinál. 

Lehet, hogy van, akinek valamennyire ismerősek voltak a célpontérintés tanításának lépései. Ebben a cikkünkben hasznos egyensúlygyakorlatokról írtunk, amelyeket nagyon hasonlóan kell kivitelezni, annyi különbséggel, hogy ott a cél nem az, hogy vezényszóra is elvégezze az eb a feladatot.

célpontérintés erősítés hasznos trükk hátsó lábak erősítése koordináció kutyasport mancsos célpontérintés trükk

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!