hirdetés

Így segít a jégkorcsolyázó kutya a nehéz sorsú gyerekeknek

Molnár Enikő

2023. november 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák közel bármit megcsinálnak szeretett gazdájuk kedvéért, illetve szimpla kíváncsiságból. Erre tökéletes példa Benny, a jégkorcsolyázó kutya.

hirdetés

Bennyről már említést tettünk egy régebbi cikkünkben, de érdemes egy kicsit jobban megismerni ezt az imádnivaló labradort, aki oly sok örömet okozott gazdáinak és közösségének is. Benny azzal szerzett jóformán nemzetközi hírnevet, hogy megtanult jégkorcsolyázni. 2018-ban állt először jégre, és azóta egyenesen a csúcs felé törekedett. Egészen addig, hogy már az AKC sem tudott elmenni a kutya tehetsége és a közösségre gyakorolt hatása mellett, így 2021-ben kitüntették. Az AKC minden évben (az „Award for Canine Excellence” keretein belül) kitüntet 5 ebet, a következő kategóriák legjobbjait: szolgálati kutyák (rendőrségi, „egyenruhás”), segítőkutyák, kereső-és mentőkutyák, terápiás kutyák és példamutató társak. Az utóbbi kategóriában nyert Benny, a jégkorcsolyázó kutya. Ez a kitüntetés azoknak a kutyáknak jár, akik „formális tréning vagy tanúsítvány nélkül valamilyen módon kitűntek, és jelentőségteljesen közreműködtek gazdájuk vagy közösségük életében”. Természetes, hogy a gazdája életét színesítette, de, hogy az utóbbit hogyan tette, arról is szót fogunk ejteni.

A kezdetek

Benny gazdája, Cheryl DelSangro fiatal kora óta éveken keresztül profi műkorcsolyázó volt, ám a szeretett sportot 15 évig abbahagyta. A fiatal labrador megérkezett az életébe, és a kutyázás lett az új hobbija. Benny jégkorcsolyás karrierje tulajdonképpen a szerencsén múlott, egy karácsonyi fotózás miatt érkezett a lehetőség. A fotóst, aki készítette a fiatalkori ünnepi képeket, évekkel később felkérték egy új hokicsapat üdvözlő videójának elkészítésére. Mivel korábban is dolgoztak már együtt, a fotós felkérte Bennyt és gazdáját a projekthez, így a labrador először találkozhatott a jégpályával. A kutya előszeretettel próbál ki új dolgokat, és igazán sportos alkat, úszik, mászik, gördeszkázik… Így nem csoda, hogy könnyedén vette az akadályt, amikor a jégre került. Gazdája látta a mozdulatain, hogy magabiztosan csúszik a jégen és úgy gondolta, hogy nem lehet baj, ha megpróbálja megtanítani kedvencét szeretett sportjára. Még jégkorcsolyákat is csináltatott neki. Az ötletről így számolt be DelSangro:

A lányomat 17 hónapos korában tanítottam meg (jégkorcsolyázni), úgy gondoltam, hogy Bennynek valószínűleg jobb az egyensúlyérzéke, mint egy járni tanuló gyermekek. Nem korcsolyáztam, mióta Las Vegasba költöztem, 15 évvel ezelőtt. Lényegében ezzel összehoztam a két szenvedélyem: a korcsolyázást és a kutyázást.

 

Nem tartott sokáig, hogy a jégkorcsolyázó kutya híre Los Angelesen kívülre is eljusson, és Benny igazi közszereplővé váljon.

A jégkorcsolyázó kutya másoknak is segít

Benny gazdái úgy érezték, hogy az eb tehetségét és kiváló temperamentumát nemesebb ügyekre is lehetne fordítani. Így kezdték el a közös munkát a Spectrum on Ice nevű nonprofit szervezettel, akik fejlődési eltérésekkel élő gyerekeknek és fiatal felnőtteknek segítenek. Benny gyakran részt vett a hokiedzéseiken, növelve a magabiztosságukat, és még elfogadóbb légkört teremtve.

Egy édesanya mondta, könnyekkel a szemében, hogy a fia soha nem érintett még meg egy állatot sem, de Bennyt megsimogatta a jégen, az arcán mosollyal, és még követte is őt.

-Nyilatkozta DelSangro az AKC-nek

A jégről lelépve is örömet okoz számos embernek, akik fejlődési nehézségekkel élnek. Az Opportunity Village nevű szervezet rendezvényeire is számos trükkel készül, és nyugodtan fogadja a simogatásokat és a figyelmet. Nem csak ennél a két szervezetnél vendégeskedik, gazdájával gyakran járnak olyan helyekre, ahol mentális vagy fizikai nehézségekkel élőknek szerveznek edzéseket, és Benny jelenléte mindig feldobja a hangulatot.

Méltó utód

Sajnos 12 év után, idén májusban Benny eltávozott, de élete során sok örömet okozott gazdáinak és annak a sok embernek, akik követték közösségi médián, vagy személyesen volt szerencséjük megismerni őt. Általában akik gyászolják kedvencük elvesztését, nehezen tudnak arra gondolni, hogy egy másik kutyát fogadjanak az életükbe. Hiszen nem akarják „lecserélni” szeretett társukat. Másrészről viszont azoknak, akik foglalkoztak is kedvencükkel, és volt egyfajta rutinjuk, amit megszoktak és megszerettek (legyen az sétáltatás, tanítás, közös túrázás, hétvégi kutyasportok), minden egyes alkalom, amikor szokás szerint kutyájukkal foglalkoznának, hatalmas űrként lebeghet mindennapjaikban, és emlékeztetheti őket a veszteségre. Pont ezért bármennyire is szeretik a nagybetűs kutyájukat, helyet adnak egy másik ebnek, aki nem betölti az előző szerepét, hanem új egyéniségként egészíti ki a gyászoló gazdik napjait.

Benny gazdáihoz augusztusban érkezett meg az új kutyus. Így végre visszatérhetnek a kutyázás világába, és új kihívásokkal néznek szembe Dino tanítása közben. Kicsit még hebrencs, kicsit még kölyök, de nagyon igyekszik, és hamarosan ő is jégre fog lépni, Benny tiszteletére. Biztos, hogy hasonlóan jó munkát fog végezni, és méltó utódja lesz a jégkorcsolyázó kutyának.

A kezdőkép csak illusztráció, nem Benny szerepel rajta.

Benny fejlődési nehézségek gyász jégkorcsolyázó kutya kutyasport labrador segítő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!