hirdetés

A hős labrador szembeszállt a pumával: családja az életét köszönheti az ebnek

Szénási Szimonetta

2023. február 13 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

A bátor kutya szerettei védelmében még a félelmetes pumával is megküzdött. Családja hősként tekint a labradorra.

hirdetés

A kutyák számos alkalommal tettek már, s tesznek nap mint nap tanúbizonyságot bátorságukról, s bizonyítják, hogy az önzetlen szeretetnek micsoda ereje van. Ella, a labrador még a nála jóval erősebb és vérszomjas pumával sem félt felvenni a harcot, hogy ezzel megvédje gazdáit. Ráadásul logikus gondolkodásával lenyűgözte a szemtanúkat, s mindenkit, aki csak hallott az esetről. A történtek után méltán került a figyelem középpontjába a kutya. Ismerjétek meg most ti is a történetét!

Vészjelzés

Nem sokkal beköltözésük után a Michaelis család két fiatalabb tagja a Utah állambeli Cedar Hillsben levő otthonuk kertjében tartózkodott azon a szerda estén, mikor kedvencük, Ella furcsán kezdett el viselkedni. Az udvar menti sziklafalhoz közeledve védekező pozíciót vett fel, s minden idegszálával figyelt valamit. Szemmel láthatóan valami megzavarta, és nem jó értelemben.

Bár a családtagok az első pillanatban nem sokat törődtek az eb szokatlan viselkedésével, ám mikor a labrador megfordult, és meglátták a szemében a pánikot, már tudták, hogy baj van. Veszély volt a levegőben. Szerencsére Ella nem sokat tétovázott: odaszaladt a kint játszó gyerekekhez, és az egyikőjüket meglökte, így jelezve, hogy meneküljön.

Mint Crystal Michaelis később elmesélte, lányának a kutya szokatlanul feszült viselkedése volt a vészjelzés. Ennek hála a gyerekek szót fogadtak, s bementek a házba – aminek akár az életüket is köszönhetik.

Az alábbi angol nyelvű videóban az édesanya meséli el a megrázó eseményt:

Fenevad az udvarban

Ugyanis nem sokkal később egy puma, vagy más néven hegyi oroszlán bukkant fel a kertben, aki szembe találta magát a bátor házőrzővel.

30 harapás, vérző sebek és agyrázkódás

A család utóbb már csak az ajtón és a teraszon levő rengeteg vért látta, na meg a kutyán levő sérüléseket. Ellán több mint 30 harapást számoltak össze. Súlyos, mély vágások tátongtak a fején, a nyakán, a lábán, de még a nyelve is megsebesült. Ezenfelül agyrázkódása volt – összegezték a labrador harc utáni állapotát a gazdák.

Ella komoly sebeket szerzett a harcban./Kép: YouTube

A család hőse

A hálás édesanya hősnek kiáltotta ki Ellát, és mint nyilatkozta, szentül hiszi, hogy neki hála menekültek meg a gyerekei, akik a támadás előtti pillanatokban még békésen játszottak az udvaron. Ha nincs velük a labrador, nekik kellett volna szembenézniük a pumával.

A rendőrség figyelmeztetést adott ki

Az eset másnapján a helyi rendőrség közleményt adott ki, amelyben arról számoltak be, hogy a Utah Division of Wildlife Resources nevű szervezet megerősítette a pumatámadás hírét. A szakemberek az udvaron talált nyomok alapján valószínűsítették a vadat, akit a híradás idején még nem sikerült megtalálni.

A tényközlés mellett az egyenruhások felhívták a lakosság figyelmét a vadállatok közelségének veszélyeire. Mint a vadvédők is hangsúlyozták, a Michaelis család otthonának környékén nem ritka a pumák felbukkanása.

Hazánk vadjai

Bár hazánkban nem kell tartanunk pumatámadástól, itthon is előfordulhat, hogy vaddal találjuk szembe magunkat séta közben. Többek között a vaddisznók felbukkanásával lehet számolni, és ma már nem csak az erdős területeken, hanem a külvárosokban, falvakban is. Ugyanígy a róka, az őzek, esetenként a szarvasok sem ritka vendégek. Emiatt különösen fontos, hogy felkészülj az ilyen esetekre.

Ebben a cikkben hasznos tanácsokat találsz, mit tegyél, ha egy kutyasétáltatás közben egy vaddisznó keresztezi az utatokat. Ezeket pedig át tudjátok ültetni minden olyan helyzetre, ahol egy másik állat potenciális veszélyt jelent rád és/vagy kedvencedre.

bátor kutya harc kutya és ember kutya és gazda kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya támadás labrador labrador retriever sérülés vadállat vadon élő állat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink