hirdetés

11 prérifarkassal harcolt a juhászkutya, hogy megvédje nyáját: 2 nappal később súlyos sérülésekkel találtak rá

László Enikő

2022. december 14 - Képek: Getty Images Hungary

A 2 éves pireneusi hegyikutya majdnem egy tucat prérifarkassal vette fel a harcot, amikor azok meg akarták támadni a rábízott nyájat.

hirdetés

Az Egyesült Államokbeli georgiai John Wierwille-nek nagyjából 300 juha van, akik különböző területeken legelnek. Körülbelül ötöt a decaturi otthona melletti legelőn tart, ahol a két nagy pireneusi hegyikutyája, Casper és Daisy ügyel biztonságukra.

Az alábbi angol nyelvű riportban láthatod, mi történt Casperrel:

11 prérifarkas támadta meg a juhokat

2022. november 4-én a hajnali órákban Wierwille kirohant, amikor meghallotta Casper ugatását.

„Bizonyára 11 prérifarkas volt itt. Amikor kijöttem, Casper közvetlenül közéjük rontott, és néhányat meg is ölt közülük a karámban.” – mondta a gazda.

Chris Mowry, a Berry College biológiaprofesszora azt mondta, hogy ezeknek a prérifarkasoknak a viselkedése rendkívül szokatlannak bizonyult, és elmagyarázta, hogy általában kis családi csoportokban élnek, és csak ritkán agresszívak.

Casper nyolc prérifarkast vett üldözőbe és ölt meg. Gazdája majdnem két napon át kereste, mikor végre rátalált súlyos sérüléseket szenvedett kutyájára. Tudta, hogy komoly bántódása esett juhászkutyájának, ugyanis elmondása szerint vért, és az eb farkának darabjait találta meg a környéken. Sejtése beigazolódott, és a megtalált Caspert egy sürgősségi állatklinikára szállította kezelésre, majd később áthelyezték a Lifeline Animal Projecthez, akik pénzt gyűjtöttek a kutya ellátásának fedezésére.

Katrina Coleman állatorvos azt nyilatkozta Casper sérüléseiről, hogy nagyon súlyosak. 17 éve állatorvos, de ilyen komoly sérüléssel még nem találkozott. Ennek ellenére a kutya teljesen fel fog épülni, és sok új barátot is szerzett magának a klinikán. Orvosa szerint igen elkényeztetett kutya, aki jól érzi magát a kórházban, és élvezi a ráirányuló figyelmet. De az ott dolgozók és gazdája is egy valódi hősnek tartja.

Megosztotta az internetet az esemény

Amikor a közösségi médiában terjedni kezdett a hír, sokan a gazdát okolták a történtekért. Szerintük cserben hagyta a kutyáját és védelmére kellett volna kelnie.

A másik tábor szerint a juhászkutyáknak nem feladata üldözni és megölni a vadállatokat. Sőt, ezt kifejezetten nemkívánatos viselkedésnek tartják. Mégpedig azért, mert ha a nyájat őrző juhászkutyák minden egyes vad után erednének, akkor ki maradna ott vigyázni a jószágokra? Míg a kutya jóval arrébb a ragadozókkal acsarkodik, a haszonállatok védtelenek, és egy másik vadnak könnyű prédát jelentenek.

De annak ellenére, hogy elgondolkodtató ez a felvetés, nem szabad elvenni Casper érdemeit. Valóban nagyon bátor és hősies viselkedést tanúsított, és akár élete árán is képes lett volna megvédeni a jószágokat. Ezért pedig gazdája örökké hálás lesz neki.

juhászkutya kutya támad kutya támadás pásztorkutya pireneusi hegyikutya prérifarkas

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!