hirdetés

Győzhet-e egy kutya egy medve ellen? Bartha Lászlót kérdeztük

Csupor Erik

2022. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkban Magyarországon is egyre több medve jelenik meg, főként az északi határaink mellett, de már Pest megye középső részein is. Ilyen esetekben újra és újra fellángol a régi vita: mennyire lehetnek a kutyák hatékonyak a medvékkel szemben, és valóban léteznek az úgynevezett „medveölő” fajták?

hirdetés

Bartha Lászlót kérdezzük a tapasztalatairól, aki aktívan dolgozó pásztorkutyák generációit helyezte el nyájak mellett abban a régióban, Székelyföldön, ahol Európa legnagyobb számú és sűrűségű medvepopulációja él. Mit mutatnak a napi tapasztalatok és miben térnek el a városi legendáktól, elmélkedéstől?

Az alábbi videóban meghallgathatod az interjút:

– Bartha úr, az előző beszélgetésünk során a farkasok és a kutyák kapcsolatáról és küzdelméről beszéltünk. Abban a régióban, ahol ön él, létezik azonban egy, a farkasoknál sokkal nagyobb ragadozó, a medve, ami Magyarországon is egyre gyakrabban tűnik fel. Mi a helyzet, ha medvék és kutyák találkoznak? Van esélye bármekkora, vagy bármilyen erős kutyának, vagy falkának a medvékkel szemben?

– A kérdés természetesen az, hogy mire van esélye egy, vagy több kutyának egy medvével szemben. Az, hogy egy felnőtt medvét egy kutyafalka, legyen az akár a legjobb és leghatékonyabb falka, megöljön, nos ez teljesen nonszensz és értelmezhetetlen. Engem gyakran hívnak ki pásztorok megölt medvékhez, hogy nézzem meg azokat, és adjak szakvéleményt a halál okáról. Általában azt tapasztalom, hogy a kutyák a medve bőrének átlyukasztására sem képesek. A medve bőre nagyon vastag és természetesen van egy kefeszerű, erős fedőszőre is, amit a kutyák nem képesek átharapni.

Az esetek döntő zömében az derül ki, hogy a kutyák annyira elvonják a medve figyelmét, illetve annyira kifárasztják, hogy a pásztorok, akik nem félős legények, odamennek, és az általuk használt hosszú nyelű lándzsákkal ledöfik a medvét. Esetleg hosszúnyelű fejszékkel végeznek vele. Medvét ölni a román törvények szerint köztörvényes bűncselekmény. Ezért szeretnék, ha én, akit kihívnak ezekhez az esethez, azt állítanám, hogy a kutyák voltak sikeresek. Évtizedek óta foglalkozom munkakutyákkal, higgye el, tudom milyen, amikor egy kutya egy bőrt átharap, vagy felszakít. A helyzet az, hogy én ilyen sebet kifejlett, felnőtt medvén még nem láttam. Olyan sajnos előfordul, hogy egy kutyafalka megfog egy elkóborolt medvebocsot.

Medve VS kutya: a tetemek is veszélyt jelentenek

A másik dolog a medvével kapcsolatban, hogy meglepő módon nagyon gyors és rettenetesen erős. Ráadásul, azok a medvék, akik támadják a haszonállatokat és veszélyt jelentenek a kutyákra is, azok a példányok, akik rászoktak a húsevésre. Ez azt is jelenti, hogy ha egy ilyen medve megöl például egy nagyobb juhot vagy tehenet, azt nem tudja azonnal megenni. Ezért a maradékot elássa és később rájár a dögre. Ezért ezeket a tetemeket ki kell ásniuk, majd újra elásniuk. Így a karmaik alatt egy olyan baktériumflóra alakul ki, hogy ha azzal egy kutyát megsebeznek, azt nagyon kevés éli túl. Tehát azon felül, hogy mennyire gyorsak és mennyire erősek a medvék, ezen felül még ilyen módon is életveszélyesek a kutyákra. Ez így együtt, egy borzasztóan veszélyes „üzem”.

A kutyák munkája tehát nem azon alapszik a medvékkel szemben, hogy megölik őket – ez csak a városi mítoszok körébe tartozik és olyan emberek terjesztik, akik soha nem láttak még egy valós kutya-medve konfliktust –, hanem azon, hogy megállítják, lefoglalják, elvonják a figyelmét és kifárasztják a medvét addig, amíg a gazdák a helyszínre érnek és használni tudják a „fegyvereiket”.

Mire képes a kutya a medvével szemben?

Tipikus példák erre a szibériai lajkák, akiket tulajdonképpen ezekre a célokra tenyésztettek ki. Az általános tapasztalat az, hogy 6 jó, harcedzett pásztorkutya tud kifárasztani egy medvét. De a „fárasztás” ideje alatt általában ők is teljesen kimerülnek ebben az oda-vissza harcban, amikor belecsípnek, beleharapnak a medvébe, majd azonnal hátrébb ugranak. Míg a medve a csípés, fogás irányába mozdul, egy másik kutya már egy másik irányból támad azonnal. Több kutya, több irányból támad, s ugyan nem tudnak komoly sebet ejteni a medvén, de ezzel lelassítják, megállítják. Ezt a kutyák által tanult, hárító stratégiát körülbelül így kell elképzelni. Lelassítják a medvét, aki egy idő után odébbáll, mert annyira elfárad, hogy a nyájra már nem marad energiája. Vagy odaérnek a pásztorok a „fegyvereikkel”, és beszállnak a küzdelembe a kutyák oldalán.

Ez a klasszikus hárításos harc a kutyák stratégiája a medvékkel szemben. Egyébként ez rettenetesen veszélyes rájuk nézve. Gondoljon bele, hogy egy rossz mozdulat, és a medve eltalálhatja a kutyát egy mancs-csapással, ami azonnali halállal járhat. Vannak olyan kutyák az ismerőseimnél, akik túléltek egy ilyen medvecsapást. A tapasztalat az, hogy ezek a kutyák soha többet nem „mennek” medvére, annyira traumatizálódnak, és akkora sokkot okoz számukra egy ilyen sérülés.

Szóval, a medvék elleni kutyaharc egyáltalán nem úgy zajlik, ahogy egy városi legendákon felnőtt „szakértő” elképzeli. A „medveölő” kutyafajták mítoszát is jobb lenne felülírni az igazsággal. Azt pedig szerintem mindenki felejtse el, hogy ha kutyasétáltatás közben véletlenül szembe találja magát egy medvével valahol Észak-Magyarországon, akkor majd a városban felnőtt, ilyen tapasztalatokat nem szerzett kutyája egyedül megoldja a helyzetet.

Csupor Erik interjú kutya és medve kutya viselkedése medve mellett medve medvevadász kutyák pásztorkutya pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink