hirdetés

Hős kutyák: Így mentették meg gazdájukat a gyilkos medvetámadástól

Ferenczi Deborah

2021. november 10

Amióta Székelyföldön 2016-ban betiltották a medvevadászatot, jelentős mennyiségben megnőttek a medvetámadások. Több esetben előfordult, hogy olyan embereket vagy éppen állatokat támadtak meg a ragadozók, akik kutyák társaságában voltak. Ilyenkor a bátor ebek több ízben is szembeszálltak a medvével, és megvédték gazdájukat vagy éppen a védtelen juhokat.

hirdetés

Nemrégiben történt, hogy egy juhokra vigyázó férfit reggel medvetámadás ért a garamszentkereszti Nevlone község (Szlovákia) kataszterében. A megdöbbentő fordulat, hogy a férfi két kutyája szembeszállt a hatalmas medvével.

A medvetámadás

A pásztorkutyáknak hála a férfi egyáltalán nem sérült meg, ugyanis az ebei nekitámadtak a medvének. Így sikeresen elüldözték a vadállatot, ezzel megmentve a gazdájuk és a juhok életét. Stefan Henzel, a környék polgármestere az adott esetről azonnal tájékoztatta a helyi vadászszervezetet, illetve a környezetvédelmi osztályt is. Továbbá specifikusan felhívta a figyelmét az erre kialakított szervezet, az Állami Természetvédelmi medvékre irányuló csapatának is. Úgy látta, hogy a kisebb község környékén megközelítőleg 12-14 medve mozog, amit videofelvételek is bizonyítottak.

Hegyi községben élünk, tehát valamilyen módon bele kell törődnünk. Hosszú idő után ez volt az első medvetámadás”- nyilatkozta a polgármester, sőt azt is hozzátette, hogy nem emlékszik arra, hogy történt volna hasonló eset az elmúlt 25 évben.

A zágoni áldozat

Szintén hasonló eset történt a a székelyföldi Zágon környékén is, ahol sokkal komolyabb sérüléseket szenvedett egy helyi lakos. Maga a támadás egy faluszéli kertben zajlott, ahol a két bocsos anyamedve sebesítette meg az áldozatot. A férfinek az volt a szerencséje, hogy nem csupán a kutyája volt vele, hanem egy balta is, amit a medve szájába hajított, ha ezt nem teszi meg minden bizonnyal meghal. A 54 éves férfi súlyos koponyasérüléseket szenvedett, de ő is és kutyája is túlélték a támadást. Az adatok szerint székelyföldön a túlszaporodott állatok egyre gyakrabban támadnak emberre. Ennek az oka az, hogy 2016-ban Románia területén betiltották a medvevadászatot, de ha távolabbról személjük a helyzetet, az is igaz, hogy az életterükből kiszorított vadállatok nagyobb erdőségek híján akaratlanul is egyre közelebb szorulnak az emberhez

Az amerikai hős

Annak ellenére, hogy nagyon sok esetben a kutyák mentik meg a gazdáikat medvetámadástól, bizony olyan is előfordult, hogy ez fordítva történt meg. Egy Los-Angelesben élő lány, Hailey Morinico arra lett figyelmes, hogy a kutyái nagyon ugatnak. Először csak azt hitte, hogy egy másik eb az oka a hangzavarnak, de amikor kiment, meglátta, hogy bizony egy hatalmas barnamedve egyensúlyozik a kerítésén két bocsával együtt. A kutyái hiába ugattak, nem tudták elüldözni a medvét, ezért Haily úgy érezte, hogy neki kell megvédenie őket. Így nekirohant a medvének és lelökte a kerítésről, majd gyorsan berohant a kutyáival a házba. A lány kisebb sérülésekkel megúszta az incidenst, az egyik ujját és a térdét ficamította ki, míg a kutyák sértetlenül maradtak. A videó, amit a ház kamerája készített, rohamosan kezdett terjedni a közösségi média felületein, és az egész világot bejárta a bátor lány hősies cselekedete.

Magyarországon is vannak medvék?

Bizony egyre többször előfordul, hogy országunkban is megjelennek a medvék, ezért érdemes odafigyelned a nagyobb erdőkben itthon is. Nemrégiben például egy kutyasétalátó nő Egerben látott medvét, de szintén észleltek példányokat Balassagyarmaton és Isaszegnél is. Ugyan hazánkban nem igazán volt még példa medvetámadásra, mégis nagyon fontos az elővigyázatosság. Ne engedd, hogy a kutyád póráz nélkül szaladgáljon az erdőben, ugyanis nemcsak a medve, de más vadak, esetleg vadászok is komoly veszéllyel lehetnek az állatra. Abban az esetben pedig, ha medvét észlelsz kutyasétáltatás közben, és nem lenne pórázon kedvenced, azonnal hívd magadhoz, tedd rá a pórázt és semmiképpen se engedd meg, hogy ugasson. Hallgattasd el és szépen lassan távolodj el.

A hatékony védekezés alaplépései

Alapvetően a medve kerüli az embert, mégis előfordulhat bizonyos esetekben, hogy véletlen megtörténik a rettegett találkozás. Az első lépés a megelőzés. Érdemes minden táborozáskor elkerülni, hogy bármiféle hulladék, ételmaradék elöl maradjon, ugyanis ez egyértelműen odavonzza a medvét. Továbbá kirándulás során jó ötlet zajt kelteni. Amennyiben az állat nem vesz téged észre, akkor halkan somfordálj el. Ha észlel téged, semmiképpen ne próbáld meg elzavarni, mert biztosan támadni fog! Ne nézz a szemébe, ugyanis ez agresszivitást válthat ki. Abban az esetben, ha két lábra áll, próbáld meg megőrizni a nyugalmadat, nem feltétlen fog támadni. Ha mégis, feküdj a földre, fejedet takard el, és maradj mozdulatlan.

Mit tegyél, ha olyan helyen élsz, ahol gyakoriak a medvetámadások?

Ebben az esetben érdemes olyan kutyát választanod, akitől még a medve is fél. Ilyenek lehetnek a juhászkutyák, az akita, a husky és a kaukázusi medveölő. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a kutyák sem feltétlen ölik meg a medvét, de annyi bizonyos, hogy az esetek jelentős százalékában távol tartják. Például a fekete medvék az esetek nagy százalékában elszaladnak abban az esetben, ha a kutyák üldözik őket. Ellenben a láncon lévő vagy karámban lévő ebeket képesek teljesen figyelmen kívül hagyni, sőt az is előfordul, hogy a nem szabadon lévő kutyusok egyszerűen átalusszák a medvetámadást. Éppen ezért ha támadásoktól fenyegetett helyen laksz, semmiképpen ne hagyd elkerítve vagy láncon a kutyát, ugyanis így nincsen lehetősége elkergetni a medvét.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya és medve medvetámadás medvevadász kutyák pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink