hirdetés

Ilyen különleges kutyákkal riasztják el a medvéket a lakott területektől

László Enikő, 2022. január 23 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

A karéliai medvekutya jelentős szerepet játszik abban a világ számos pontján, hogy az embereket és a medvéket megóvja egymástól. A következőkben bemutatjuk, hogyan is csinálja mindezt.

hirdetés

Ez a különleges fajta Finnországból származik, ahol nemzeti kincsként tekintenek rá. Eredetileg nagyvadakra való vadászatra tenyésztették ki, és az országban még ma is sokan erre használják. Rendkívül bátor, szívós kutya, nem egy tipikus házi kedvenc. Hajlamos territoriálissá válni, és a vadak jelenlétét már messziről megérzi. Ezen különleges tehetségei okán vált a medvevadász ebből néhány helyen a medvék védelmezője.

Medve- és embervédő kutyák

Az USA egyes részein és Kanadában egyre több olyan karéliai medvekutya dolgozik, akik akár tudtukon kívül is, de óvják a medvéket és persze az embereket is. A két faj találkozásából ugyanis sokszor nem sül ki jó. Az erdős területeken élők, illetve a turisták gyakran medvékre bukkanhatnak, ami rendkívül veszélyes. Néhány szervezet ezért a kutyákhoz fordult segítségért.

Mi a feladatuk?

A munka lényege, hogy az ebek hangos ugatásukkal elűzzék a túl közel merészkedett medvéket. Ehhez a tevékenységhez ideálisak a karéliai medvekutyák. Kegyetlenül hangzik, de fő feladatuk, hogy annyira ráijesszenek a medvékre, hogy azoknak eszébe se jusson többször a lakott területhez közel merészkedni. Azonban az ijesztés még mindig jobb megoldás, mintha kilőnék az amúgy egészséges állatot, aki csak szűkülő életterének köszönhetően rossz helyre tévedt. Emellett ezek a kutyák gyakran járják az erdőket orvvadászok után kutatva. Segítségükkel olyan nyomokra bukkanhatnak az emberek, amiket igen nehéz lenne észrevenniük a kutyák nélkül.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható, hogyan dolgoznak ezek a kutyák:

A kutyák vadászatként fogják fel munkájukat. Ha valahol medvét láttak, az adott területet átvizsgálják karéliai medvekutyákkal, akik azokat az egyedeket is könnyen észreveszik, akiket az ember nem lenne képes. Különleges ugatásukkal pedig jeleznek. Ekkor pórázra kötve egy, kettő vagy három egyeddel elindulnak a medve felé. Az állat pedig megijed, remélhetőleg olyannyira, hogy többet eszébe sem jut majd a lakott terület környékén bóklászni. Amennyiben pedig igazán közel kerülnek ezekhez a területekhez, a medvéket befogják és egy távolabbi, számukra biztonságosabb helyen engedik el. Az elengedés során pedig szintén az ebek segédkeznek. Ugatásukkal, az emberek kiabálásával, olykor gumilövedékek levegőbe lövésével ijesztenek rá a medvére, aki ezáltal jó messzire fut el az erdő mélyére. A kutyák hangját, jelenlétét és az embereket rossz élményekkel köti össze, így szinte garantált (a szakértők szerint 80-90%-os az akció sikere) a távolmaradás. A vadállatok szempontjából is fontos, hogy féljenek az emberektől, nem jó, ha megszokják közelségünket, hiszen számos probléma keletkezhet ebből.

A kutyáknak nagyon fontos szerepe van a medvevédelemben, ugyanis sok helyen kilövik azokat a vadállatokat, akik túl közel merészkednek az emberekhez. Így, bár kegyetlennek tűnhet a ráijesztés, még mindig jobban járnak, és mindenki épségben megússza a találkozást.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon